Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 jun 2014

Yoga houdingen voor beginners

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga houdingen voor beginners vormen een belangrijke basis binnen de Yoga.

Er zijn verschillende Yoga houdingen voor beginners. De oefeningen vormen de absolute basis voor zittende-, liggende- en staande Yoga oefeningen.

Zittende Yoga houdingen voor beginners

Een populaire zittende basis Yoga oefening voor beginners, is de zogenaamde diamantzit. In deze houding zit je op je knieën waarbij je rug helemaal recht is. De oefening is erg goed voor je (onder)rugspieren en je ademhaling.

De diamantzit voer je (kort gezegd) uit in de volgende stappen:

Stap 1: Ga op je knieën op de grond zitten, met de benen op schouderbreedte afstand uit elkaar.

Stap 2: Leg je handen op je bovenbenen.

Stap 3: Maak je zo lang mogelijk, zodat je rug helemaal recht is.

Stap 4: Haal gecontroleerd adem, en houd de oefening zo’n 30 seconden vol.

Een tweede populaire én bekend zittende Yoga houding voor beginners is de Lotushouding. De Lotushouding  wordt gedeeltelijk in kleermakerszit uitgevoerd. De houding is effectief voor de flexibiliteit van je beenspieren en de (onder)rug spieren.

De Lotushouding voer je uit in de volgende stappen:

Stap 1: Ga op je billen op de grond zitten.

Stap 2: Vouw allebei je benen in elkaar en neem een “kleermakerszit” houding aan. Je plaatst nu alleen de voeten op de knieën. Als je hier moeite mee hebt kun je er ook voor kiezen om een halve Lotushouding uit te voeren. Hierbij ligt de andere voet gewoon op de grond of op de dij.

Mocht ook dit niet prettig aanvoelen, kun je ook voor alleen de kleermakerszit houding kiezen.

Stap 3: Leg je handen op je knieën en maak je rug helemaal recht.

Stap 4: Houd de oefening ongeveer 30 seconden vol.

Liggende Yoga houdingen voor beginners

Een van de meest geliefde en ontspannen houdingen die je Yoga te bieden heeft is de zogenaamde “Lijkhouding“. De naam klinkt niet erg aantrekkelijk, maar de oefening is een waar plezier! Je ligt namelijk helemaal ontspannen op je rug.

De Lijkhouding is een echte ontspanningsoefening, waarbij je ademhaling getraind wordt. Ook wordt deze houding toegepast tijdens Savasana.

Je voert de oefening in de volgende stappen uit:

Stap 1: Ga languit op je rug liggen op de grond

Stap 2: Spreid je benen licht uit elkaar

Stap 3: Leg je armen langs je lichaam op de grond. De handpalmen wijzen naar boven en de armen rollen iets van het lichaam weg.

Stap 4: Let op je ademhaling en houd de oefening zo’n 30 seconden vast (langer kan ook)

Staande Yoga houdingen voor beginners

Een populaire en simpele staande Yoga houding voor beginners is de zogenaamde “berghouding”. De berghouding is een houding waarbij je op natuurlijke wijze rechtop staat.

De oefening is goed voor de balansontwikkeling en de beenspieren. Je voert de oefening kort gezegd in de volgende stappen uit:

Stap 1: Ga rechtop staan met de armen slap langs het lichaam hangend

Stap 2: Zet je voeten aansluitend naast elkaar

Stap 3: Strek je rug volledig uit, en druk je armen strak langs je lichaam

Stap 4: Houd de oefening zo’n 30 seconden vol

Begin met staande Yoga houdingen voor beginners!

Staande Yoga houdingen voor beginners zijn simpel maar tegelijkertijd enorm belangrijk om op voort te bouwen bij moeilijkere Yoga oefeningen. Zorg dus dat je in ieder geval bovenstaande oefeningen onder de knie hebt!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter