Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

27 sep 2016

Apanasana; laat gaan wat je niet meer dient.

/
Geplaatst door
/
Comments0

Apanasana is een Yoga houding die voor velen als erg prettig ervaren wordt. Deze Asana is voor zowel beginners als gevorderden een goed uit te voeren houding, waarbij met name het contact met de ademhaling centraal staat.

Daarbij heeft Apanasana nog meer bijkomende voordelen. Benieuwd waarom deze misschien makkelijk ogende houding een grote invloed kan hebben op lichaam en geest?

Ik leg het je hieronder graag uit!

apanasana

Voordelen van Apanasana

Apanasana is een perfecte houding om contact te kunnen maken met de Yoga ademhaling. Je kunt in deze Asana de adem heel goed voelen in het bekken.

Contact met de Yoga ademhaling brengt focus naar de adem in plaats van naar je gedachten. Daarbij zorgt een volledige Yoga ademhaling voor rust en ontspanning.

Daarnaast zorgt met name de uitademing van de Yoga ademhaling er in Apanasana voor dat je zowel mentaal, energetisch als fysiek los kunt laten wat je niet meer nodig hebt.

Ook is deze Yoga houding erg prettig bij rugklachten. De rug wordt plat op de grond gelegd en kun je zelfs met de Yoga ademhaling of een variatie op Apanasana een prettige massage geven. Rugklachten komen steeds vaker voor bij mensen met een kantoorbaan en deze houding kan dan zeker een uitkomst bieden.

Apanasana en Apana Vayu

Energie stroomt op verschillende manieren door het lichaam. Deze levensenergie wordt ook wel Prana genoemd.

Waar deze energie precies naartoe stroomt, kun je stimuleren met Yoga houdingen. Deze verschillende richtingen waarop de energie door het lichaam stroomt worden Vayu’s genoemd.

De vijf belangrijkste richtingen waarop de energie door je lichaam kan stromen zijn:

 1. Prana Vayu
 2. Apana Vayu
 3. Samana Vayu
 4. Udana Vayu
 5. Vyana Vayu

Misschien klinkt het nu ook niet als een verrassing dat Apanasana een Yoga houding is die de Apana Vayu stimuleert.

Maar wat wordt er precies met Apana bedoeld?

Apana betekent ook wel ‘weg’. Deze energie stroomt naar beneden en is nauw verbonden met de uitademing.

Je laat hierbij lost wat je niet meer nodig hebt, wat je niet meer dient. Zowel energetisch, als fysiek. Het drijft daarbij dus afvalstoffen af in het onderlichaam en koolstofdioxide. Maar daarnaast wordt ook het loslaten van mentale trauma’s en gebeurtenissen gestimuleerd via Apana.

Hoe voer je Apanasana uit?

Apanasana voer je bij voorkeur uit op een zachte ondergrond, zoals bijvoorbeeld een Yoga mat.

 • Kom op je rug liggen.
 • Breng je knieën richting de borst.
 • Je kunt de handen om de knieën brengen, of de handen boven de knieën met de vingers in elkaar strengelen.
 • Adem de Yoga ademhaling in Apanasana en probeer de ademhaling op de in- en uitademing vanaf het bekken te laten beginnen.
 • Probeer je focus bij deze ademhaling te houden.
 • Blijf hier voor een aantal Yoga ademhalingen. Een richtlijn zou 6 tot 9 ademhalingen kunnen zijn.

Aanpassingen in Apanasana

Een fijne aanpassing, bijvoorbeeld als je last hebt van onderrugklachten, kan zijn dat je kleine rondjes draait met de knieën. Je masseert hierbij de onderrug en dat voelt over het algemeen erg prettig!

Een andere variatie kan zijn dat je de handen langs het lichaam legt, in plaats van deze om de knieën heen te brengen. In sommige gevallen werkt dit veel prettiger, dus kijk vooral wat bij je past!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter