Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

18 nov 2023

De betekenis van de Lotusbloem – 3 definities

/
Geplaatst door
/
Comments2

betekenis lotusbloem

Wat is de betekenis van de Lotusbloem?

De lotusbloem symboliseert 3 dingen, namelijk:

 1. Puurheid en zuiverheid
 2. Leven
 3. Innerlijke groei en de weg naar verlichting

In de video hieronder vertelt Rolf je alles over deze verschillende betekenissen.

Hieronder vatten we de 3 betekenissen van de lotusbloem nog even voor je samen.

Betekenis 1: Puurheid en zuiverheid

De lotusbloem staat in onze hedendaagse wereld symbool voor puurheid en zuiverheid.

Dit heeft te maken met de hydrofobe eigenschap van de bloem. Hydrofoob betekent letterlijk ‘watervrezend’ en verwijst naar de waterafstotende eigenschap van de bloemblaadjes.

Ondanks dat deze groeien uit moerasachtige wateren blijft er nooit water of modder aan de blaadjes hangen. Dit zelfreinigende vermogen van de bloem wordt ook wel het ‘lotuseffect’ genoemd en intrigeert mensen zo dat er zelfs wetenschappelijk onderzoek naar gedaan wordt.

Lotusbloem

Betekenis 2: Leven

Door haar lange bloeitijd staat de lotusbloem ook symbool voor leven. Als ze eenmaal haar bloem heeft geopend, bloeit ze het hele jaar door.

Wanneer de zaden rijp zijn buigt de bloem voorover om deze in het water te laten vallen. De zaden nestelen zich op de bodem, waarna een nieuwe bloem haar weg naar de oppervlakte zal vinden.

Betekenis 3: Innerlijke groei en de weg naar verlichting

De hele cyclus vanaf het nestelen van de zaden tot het ontpoppen van de bloem staat symbool voor innerlijke groei en de weg naar verlichting.

Vanuit de duisternis ontpopt zich een pure bloem, onaangetast door de duisternis waaruit zij haar weg naar het licht heeft gevonden.

Zij leeft in het licht met haar wortels in het duister. Dit staat symbool voor menselijke verlichting waarbij de duisternis staat voor het verleden.

“Dat de wortels altijd in het duister blijven, geeft aan dat je verleden er altijd zal zijn, maar het contrast met de puurheid van de bloem boven het water geeft aan dat je ondanks (of wellicht juist door) je verleden verlichting kunt vinden en je kunt verbinden met het universum.” – Melanie 

Zodra de lotusbloem boven water komt, verenigd het zich ook met de vier elementen. Waar het al verbonden was met de aarde en het water, staat het na het ontpoppen ook in verbinding met de lucht en het vuur (de zon). Zo ontstaat er een ultieme verbinding, eenheid en balans met de natuur.

lotusbloem

Betekenis van de Lotusbloem in de oudheid

De invloed van de lotusbloem is verreikend in de wereldgeschiedenis.

De symboliek van de bloem werd al door de Oude Egyptenaren erkend. Zij gebruikten de lotusbloem om wedergeboorte te symboliseren maar ook om getallen aan te geven. Eén bloem stond voor 1.000, twee lotusbloemen voor 2.000 enzovoorts.

Ook in het Hindoeïsme en Boeddhisme heeft de symbolische betekenis van de lotusbloem een bijzondere plek.

Waar de bloem in het Hindoeïsme voornamelijk staat voor welvaart, symboliseert zij in het Boeddhisme zuiverheid en verlichting. Binnen het Boeddhisme gelooft men zelfs dat Boeddha uit een lotusbloem geboren is.

De groei en bloei van de Lotus

De betekenis van de lotus is onlosmakelijk verbonden aan de manier waarop deze groeit en bloeit. De zaden van de lotusbloem zoeken een plek in moerasachtige bodems om te kunnen settelen.

Afhankelijk van de diepte van het water kunnen de stengels van de lotusbloem tot 5,5 meter lang worden en stoppen met groeien zodra ze aan de wateroppervlakte komen.

Eenmaal aan de oppervlakte, gaan de lotusbladeren groeien en zal de lotusbloem bloeien. De bloemen zelf kunnen maximaal 25 centimeter in diameter worden maar de bladeren kunnen wel tot 60 centimeter lang worden.

De bloem bloeit met het ritme van de dag; in de ochtend opent zij haar bladeren om ze laat in de avond weer te sluiten.

lotusbloem

Betekenis van verschillende kleuren Lotusbloemen

De lotusbloem komt voor in verschillende kleuren. Elke kleur wordt geassocieerd met verschillende betekenissen.

Wit

De witte lotus symboliseert vrede, puurheid en perfectheid. Ondanks dat ‘perfect’ niet bestaat, staat het vaak symbool voor het streven naar een bepaald, zelfgekozen doel.

Roze

De roze lotus staat voor menselijke groei en het contact met de ziel. De roze bloem symboliseert specifiek de weg vanuit een onbewust leven (de donkere moerasgebieden) over een eigen levenspas (de stengel) naar verlichting (de bloeiende bloem).

Rood

De rode lotusbloem wordt geassocieerd met liefde en hartstocht, maar ook met groei, trouw en vriendschap.

Paars

De paarse lotus staat symbool voor het Achtvoudige pad welke volgens Boeddha en het Boeddhisme zal leiden tot verlichting. Door deze link wordt de paarse lotus vaak afgebeeld met acht bloemblaadjes.

Blauw

De blauwe lotusbloem wordt in verband gebracht met de geest. Kennis, wijsheid en leren zijn begrippen die met deze blauwe lotus verbonden zijn.

De vrucht van de blauwe lotus is altijd geheel of gedeeltelijk verborgen onder de bloemblaadjes, hiervan wordt gezegd dat het symbool staat voor de oneindigheid van spirituele groei.

De Lotusbloem en de 7 chakra’s

Chakra’s worden vaak voorgesteld als een lotusbloem met stuk voor stuk unieke eigenschappen en kenmerken.

Het openen van een chakra kun je je dan voorstellen als het openen van de bladeren van een lotusbloem. Je ziet dit ook terug in de symbolen die horen bij de 7 chakra’s, kijk maar naar de symbolen hieronder.

lotusbloem symbool chakra

Chakra’s zijn energiecentra in het lichaam. De zeven chakra’s zitten tussen het bekken en de kruin. Ze worden gekoppeld aan een bepaalde levensfase en lichaamsdeel/proces. In de video hieronder legt Rolf je hier meer over uit:

Hoe de 7 chakra’s en de lotusbloem met elkaar in verbinding staan, hebben we uitgebreid beschreven in onze blogs waarbij we ingaan op de kenmerken van de chakra’s.

Mocht je dit interessant vinden, dan vind je hieronder de links naar de blogs over de chakra’s.

lotusbloem artikelen

Welke betekenis heeft de lotusbloem eigenlijk voor jou? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Jolanda

  Beste Melanie en Rolf,

  Wat een leuke, informatieve website hebben jullie!

  Toen ik de informatie over de chakra’s las, miste ik de informatie over het 7e chakra. Hier staat namelijk weer de tekst van het hartchakra. Misschien fijn om voor jullie te weten.

  Succes met alles!±

Laat een reactie achter