Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

10 nov 2015

23 gewoontes voor een leven vol persoonlijke groei

/
Geplaatst door
/
Comments13

“A man who views the world the same at fifty as he did at twenty has wasted thirty years of his life.” – Muhammad Ali

Ik denk dat persoonlijke groei een van de belangrijkste ingrediënten is, voor een gelukkig leven.

Sinds mijn 20ste ben ik bijna dagelijks bezig met nieuwe dingen leren en mijn visie verbreden. Niet de dingen die je op school leert, maar dingen die ik zelf interessant vind. Dingen waar ik interesse voor heb en meer over wil weten.

Veel mensen stoppen met leren op het moment dat ze klaar zijn met hun studie.

Het probleem hiermee is, dat het leven dan al snel saai wordt. We vertrouwen alleen nog maar op de dingen die we weten, doen vaak dezelfde dingen en komen min of meer in een sleur terecht.

Ik denk dat mensen niet gemaakt zijn om heel hun leven op een plek vast te zitten. We zijn gemaakt om te leren. Om nieuwe dingen te proberen. Om ons persoonlijk te ontwikkelen. Om op zoek te gaan naar wie we zijn en wat we doen op deze aarde.

Kijk maar naar de piramide van Maslow.

persoonlijke ontwikkeling

 

Op het moment dat we voorzien zijn van onze basisbehoeften zoals eten, drinken, een dak boven je hoofd, krijgen we behoefte aan, zekerheid, bijvoorbeeld gezond zijn en veiligheid.

Als ook hieraan voldaan wordt, gaan we op zoek naar sociale acceptatie. Vriendschappen, familie, erbij horen en liefde zijn belangrijk.

Als we ook dit hebben gaan we meer opzoek naar betekenis. We willen gewaardeerd worden voor wie we zijn en we zullen ook andere mensen moeten waarderen.

Als ook dit zo is, gaan we op zoek naar zelfontplooing. Uiteraard wordt dit minder belangrijk als er niet aan de andere voorwaarden wordt voldaan, bijvoorbeeld als we in levensgevaar zijn.

Ook bij mensen met stress en depressie ontbreekt het vaak aan de behoefte om zichzelf persoonlijk te ontwikkelen.

Wanneer je veel last hebt van stress, bevindt je lichaam zich eigenlijk in survivalmodus. Je lichaam maakt zich dan meer druk om de basisbehoeften die lager op de piramide staan, dan om persoonlijke ontwikkeling.

Natuurlijk is deze piramide van Maslow heel zwart-wit en zijn er dingen die op een veel dieper niveau meespelen, maar het helpt je wel om te begrijpen dat persoonlijke groei een belangrijke behoefte is van mensen. En dat wanneer hier niet aan wordt voldaan, dat mensen het gevoel kunnen hebben dat er iets ontbreekt in hun leven.

Het is dus belangrijk om je persoonlijk te blijven ontwikkelen. Ook als de basisbehoeften lager op de piramide misschien veranderen in jouw eigen leven.

Het leven is nu eenmaal niet altijd stabiel. Er gebeuren dingen waar je niets aan kunt doen en die je niet kunt controleren.

Toch kun je, wat er ook gebeurd in je leven, jezelf persoonlijk blijven ontwikkelen. Maar daarvoor moet persoonlijke ontwikkeling wel een gewoonte zijn. Iets wat je regelmatig doet. Iets wat bijna vanzelf gaat.

Dit hoeft niet altijd heel ingewikkeld te zijn. Sterker nog, met een aantal simpele kleine gewoontes kun je al zorgen dat je een leven vol persoonlijke groei hebt.

De combinatie van al deze kleine gewoontes die je wekelijks of maandelijks doet, zal er voor zorgen dat je nieuwe dingen leert, nieuwe mensen leert kennen, plekken bezoekt waar je nog nooit bent geweest en het allerbelangrijkste….

….dat je jezelf leert kennen en meer bewustwording krijgt.

Hieronder heb ik een lijstje gemaakt 23 gewoontes die mij zelf enorm helpen om me persoonlijk te ontwikkelen. En ik hoop….dat het ook jou wat handvatten geeft.

23 gewoontes voor een leven vol persoonlijke groei

1. Jaarlijkse doelen stellen

Ik vind het prettig om één of twee dingen te kiezen waar ik me dit jaar op ga focussen. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld fysieke conditie, een onderdeel van je werk waarin je je wilt ontwikkelen, misschien iets in je relaties.

Dit is dus redelijk algemeen. Maar het is goed om wat grotere richtlijnen te hebben om te kijken in welke richting je je leven wilt sturen. Het helpt je om betere beslissingen te maken die jouw grotere doelen ondersteunen.

Maak dus ook keuzes die bijdragen aan jouw jaarlijkse doelen.

2. Maandelijkse doelen stellen

Het helpt mij om mijn jaarlijkse doelen wat meer op te breken in maandelijkse doelen. Wat ga je elke maand doen om te zorgen dat je je jaarlijkse doelen bereikt.

Is jouw jaarlijkse doel bijvoorbeeld om een marathon te lopen, dan kan een maandelijks doel zijn dat je deze maand de 17km wilt halen.

3. Wekelijkse doelen stellen

Ja maandelijkse doelen breek je weer op in wekelijkse doelen. Om even bij het voorbeeld van de marathon te blijven….Je wekelijkse doelen kunnen er bijvoorbeeld uitzien als deze week 15km, 15 km en 17km te lopen.

4. Dagelijkse doelen stellen

Je wekelijkse doelen deel je tot slot weer op in dagelijkse doelen. Dit is wat je van dag tot dag gaat doen om je persoonlijk te ontwikkelen.

Uiteindelijk komt hier alles samen. Je doelen bereik je uiteindelijk door daar dagelijks naar toe te werken. Ook al is het maar een ministapje wat je die dag neemt, zorg dat het je een klein beetje dichter bij je uiteindelijke doel brengt.

5. Yoga

Samen met meditatie is er niets dat meer heeft bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling dan Yoga. Het leert me ontzettend veel over mezelf.

Yoga bevindt zich op de dunne grens tussen comfort en weerstand.

Als je je altijd binnen je comfort zone begeeft groei je nooit. Als je je te ver buiten je comfort zone begeeft wordt je angstig en vaak ontbreekt het dan om de dingen te doen die nodig zijn, omdat je angst te groot is.

Wat je eigenlijk wilt is je net een heel klein beetje buiten je comfort zone begeven. Eigenlijk de grens verkennen. Iedere dag weer, zodat je steeds een klein beetje groeit.

Zoek bewust de weerstand op, op je mat. En kijk vervolgens hoe je omgaat met deze weerstand. Welke lessen kan je hieruit meenemen voor het dagelijkse leven?

Yoga is mijn ‘Keystone Habit’, oftewel kerngewoonte. Dit is een begrip uit het boek van Charles Duhigg – “The Power of Habit”.

Een kerngewoonte is een gewoonte waardoor veel andere gewoontes min of meer automatisch gaan.

Op het moment dat ik dagelijks Yoga doe, merk ik dat ik ook gezonder en bewuster leef. Ik lees meer, ben minder gestresst, mediteer, schrijf….Ik merk dat ik meer dankbaar ben, dat ik minder oordelen heb, dat ik socialer bent, en meer compassie en vriendelijkheid heb voor andere.

Meestal focus ik me dus gewoon op het doen van Yoga en een groot gedeelte van de andere gewoontes gebeuren min of meer vanzelf.

Dit hoeft niet per se voor iedereen Yoga te zijn. Maar ik raad je wel aan om goed te kijken naar de dingen die je dagelijks doet en waardoor je als het ware in een ‘flow’ komt van bewust leven en persoonlijke ontwikkeling.

De gewoonte die hier het meeste invloed op heeft is jouw ‘Kerngewoonte’.

6. Meditatie

Veel mensen denken dat je bij Mindfulness en Meditatie geen doelen meer mag stellen, omdat je alleen maar in het hier en nu zou moeten leven.

Naar mijn mening is dit een misverstand. Iedereen heeft doelen.

Het heeft alleen geen zin om doelen te stellen en plannen te maken voor de toekomst als je nooit in staat bent om in het hier en nu te leven en er van te genieten.

“Making plans for the future is of use only to people who are capable of living completely in the present.” – Alan Watts

7. Schrijven

Net als meditatie, is schrijven voor mij een manier om mijn hoofd leeg te krijgen en te reflecteren op de dingen die ik doe.

Het geeft ontzettend veel vrijheid om de dingen die door je hoofd dwalen, vast te zetten op papier.

De conversatie die je vaak met jezelf hebt in je hoofd, verplaats je dan naar papier, wat weer ruimte en rust geeft in je hoofd.

Je hoeft geen ‘Bestselling roman’ te schrijven. Hou gewoon een dagboekje bij, waarin je dagelijks wat schrijft. Hou het alleen voor jezelf. Niemand anders hoeft het te lezen.

Blader terug als het nodig is. Kijk terug op hoe je maanden of jaren geleden dacht en hoe je bent gegroeid ten opzichte van toen.

Ik doe dit nu iets langer dan een jaar. Het enige waar is spijt van heb, is dat ik er niet 10 jaar eerder mee begonnen ben.

persoonlijke groei

8. Lezen

Er zijn miljoenen boeken geschreven vol met goede ideeën en mooie verhalen.

Ik lees bijna iedere dag. Het zorgt ervoor dat ik mijn geest verruim en nieuwe ideeën op doe. Je hoeft niet altijd alles zelf te bedenken. Leer juist van andere mensen.

Boeken zijn hier ideaal voor.

9. Vroeg opstaan

Dit is iets wat de laatste tijd steeds belangrijker voor me is geworden. Maar ook iets wat met ups & downs gaat.

Vroeg opstaan klinkt heel simpel, maar het is een van de moeilijkste dingen om hiervan een gewoonte te maken.

Als je er in slaagt geeft het je de tijd die je nodig hebt om veel van de andere punten uit dit lijstje te doen.

persoonlijke groei

10. Dankbaarheid

Ik betrap mezelf er vaak op dat ik me te veel richt op de dingen die ik niet heb, en alles wat ik nog wil bereiken. Dit zorgt voor stress.

Gelukkig ben ik me hier steeds meer van bewust. Steeds als ik mezelf hierop betrap, probeer ik dit om te vormen naar een gevoel van dankbaarheid. Dingen die ik al wel heb. Mensen om me heen. Mijn gezondheid.

Als je dankbaar kan zijn voor de kleinste dingen is heel de wereld een groot wonder.

11. Niet oordelen

Ook dit is voor mij een moeilijke gewoonte. En ik denk voor veel mensen. Vaak hebben we binnen een aantal seconden al een oordeel gevormd over iets of iemand…of over onszelf.

Maar de realiteit is dat we vaak maar een klein gedeelte van de feiten weten waarop dit oordeel gebaseerd is. Belachelijk dus eigenlijk.

En ook al weten we alle details, waarom zouden we daar een oordeel van ‘goed’ of ‘fout’ op plakken? Omdat wij vinden dat het zo is?

Oordelen is zwart – wit denken en het vernauwd je geest en de filter waardoor je de wereld waarneemt.

12. Angsten overwinnen

Ik ben steeds beter in staat om de angsten die ik heb, aan de kant te zetten en me niet meer door deze angsten te laten beperken.

Ik weet nu, dat wanneer ik een angst heb, dat dit waarschijnlijk hetgeen is waar ik het meest aan zal hebben. Hetgeen waardoor ik het meest zal groeien.

Zie angsten niet als iets verschrikkelijks, maar als een uitdagende mogelijkheid om jezelf naar een hoger niveau te tillen.

persoonlijke groei

13. Investeren in persoonlijke groei

De laatste jaren ben ik het belang gaan inzien van investeren in persoonlijke groei. Boeken, online cursussen, workshops, lezingen, trainingen….ze kunnen je allemaal helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Ik koop tegenwoordig liever een online cursus die me een bepaalde vaardigheid leert, of een goed boek waar ik iets van leer, dan dat ik nieuwe kleren koop of andere dingen die ik eigenlijk niet nodig heb.

Schroom niet om 5% van je inkomen te spenderen aan persoonlijke groei.

(Voor de mensen die dit veel vinden….zelf heb ik de afgelopen jaren bijna 50% van mijn inkomen geïnvesteerd in trainingen, online cursussen, workshops en boeken voor persoonlijke groei)

14. Omgaan met inspirerende mensen

Ik merk dat ik de visie, instelling, gewoontes en mindset overneem, van mensen met wie ik veel om ga.

Kies er daarom bewust voor om tijd te spenderen met mensen die je als voorbeeld ziet.

Schroom ook niet om contact te maken met mensen die je als voorbeeld ziet, maar die je nog niet kent. Vaak zullen ze enthousiast reageren wanneer ze merken dat je respect en waardering voor ze hebt.

15. Loslaten

Wat voor doelen en plannen je ook hebt, dingen gaan niet altijd zoals je dat gepland hebt, of zoals je dat wilt. En hier kun je niets aan doen.

Loslaten is iets wat ik geleerd heb door Yoga en Mindfulness. Een mooie metafoor:

“Blessed are the flexible, for they shall not be bent out of shape.”

Wees dus flexibel. Er kunnen altijd dingen gebeuren die je niet voorzien had. Leuke dingen en minder leuke.

Laat daarom het eindresultaat los. Het gaat erom wie je wordt op de reis er naar toe.

Accepteer de dingen die gebeuren in je leven. Dit IS het leven. Blijf er niet in hangen, maar probeer het te accepteren en los te laten.

16. Help anderen

“You can have everything in life you want, if you will just help other people get what they want.” – Zig Ziglar

Hiermee bedoel ik niet dat je jezelf altijd moet wegcijferen voor anderen. Ik ben van mening dat je anderen nog beter kunt helpen als je eerst goed voor jezelf zorgt.

Maar in welke situatie je je ook bevindt, je kunt altijd iets kleins doen voor een ander. Iets wat het leven van die andere een heel klein beetje beter maakt. Al is het maar dat je vandaag een glimlach op iemand anders’ gezicht tovert.

17. Wees pro-actief

Wacht niet tot iemand anders je van de bank komt halen om wat moois van je leven te maken. Wees pro-actief en zet zelf stapjes in de richting die jij wilt.

Laat je geluk niet afhangen van anderen. Je bent een geweldig mens en je kunt geweldige dingen doen. Doe dit ook! Neem de verantwoordelijkheid van je leven in eigen handen.

18. Leer van anderen

Ik vind het heel erg behulpzaam om een aantal voorbeelden te hebben. Je hoeft die personen tegenwoordig niet eens echt te kennen. Volg ze op Internet via social media.

Ik heb zelf een stuk of vijf voorbeelden van wie ik graag wil leren. Ik ken ze niet persoonlijk, maar gebruik Facebook om ze te volgen. Ik gebruik de optie van Facebook om de berichten van mijn voorbeelden als eerste weer te geven. Zo weet ik zeker dat ik niets mis en dagelijks door deze personen geïnspireerd blijf en hier van kan leren.

19. Stel niet uit

‘Uitstellen is de vijand van dromen’.

Als er iets is waar wij mensen van houden, is het wel dingen uitstellen. Ik merk vaak dat ik dingen uitstel wanneer ik dit niet leuk vind, of wanneer het moeilijk is. En het gebeurt vaak ongemerkt.

Gelukkig ben ik me hier steeds meer van bewust. Op het moment dat ik me realiseer dat ik iets uit stel, probeer ik het meteen te doen.

Welke richting je ook op wilt met je leven, er komen altijd dingen voorbij die niet leuk en lastig zijn. Soms zijn deze obstakels zo groot dat we ze blijven uitstellen. Ze weerhouden er ons van om de dingen te doen die we eigenlijk willen doen.

Leer om door de zure appel heen te bijten. Hoe lastig het ook is. Zie ook dit als een mogelijkheid om sterker te worden als persoon.

20. Kijk minder nieuws

Ik ben de laatste jaren steeds minder naar het nieuws gaan kijken. Dit heeft twee redenen.

Eén: Ik merkte dat veruit het grootste gedeelte van het nieuws negatief is en ik hier zelf vaak in mee ging. Het heeft een negatieve invloed op me. Ik kijk daarom dus minder naar het nieuws, maar dit betekent absoluut niet dat ik niks geef om wat er in de wereld om me een gebeurt.

Twee: Ik ben meer gaan twijfelen over de objectiviteit van het nieuws. Er zijn zoveel grote partijen met veel geld en zoveel belangen die spelen. Ik weet gewoon niet of het allemaal waar is wat we te zien en te horen krijgen.

Ik heb het kijken van nieuws dus voor een groot gedeelte ingeruild voor het lezen en bekijken van dingen waar ik wel enthousiast van word.

21. Vriendelijkheid & Compassie

Iedereen op deze planeet vecht zijn eigen strijd. Het leven is niet altijd gemakkelijk, leuk of geweldig. Ik weet wel dat de wereld een leukere plek zou zijn als we zouden leven met vriendelijkheid en compassie voor andere mensen.

Mindfulness is iets wat me hier heel erg bij helpt. Het helpt me om te realiseren dat iedereen ook zijn best doet met de middelen die hij heeft. Iedereen wenst gelukkig te zijn. Niet iedereen heeft het vermogen om de juiste keuzes te maken die bijdragen aan een gelukkig leven. Hierdoor raken ze soms verzeild in situaties die ze dwingen tot bepaalde acties.

In mijn ogen heb je ontzettend veel persoonlijke kracht, als je zelfs voor deze mensen vriendelijkheid en compassie kan hebben.

22. Denk positief

Positief denken lost zeker niet al je problemen op. Maar het maakt het leven vaak een stuk gemakkelijker dan wanneer je gaat lopen klagen en mopperen en anderen de schuld geeft van je eigen problemen.

Leer daarom om positief te denken. In elke vervelende situatie schuilt een cadeautje.

23. Leer van je fouten

Fouten maken is niet erg. Daar zijn we mens voor. Gebruik je fouten om persoonlijk te groeien.

Ga na wat er fout ging en waarom het fout ging. Erken en accepteer dat. Bedenk vervolgens een manier waarop je deze fouten in de toekomst kunt voorkomen. Hoe je deze fouten kunt gebruiken om jezelf sterker te maken.

Omarm deze mindset en je zal dankbaar zijn voor elke fout die je maakt :-).

Jouw beurt? Welke gewoontes voor persoonlijke groei heb jij?

Ik ben erg benieuwd naar de gewoontes die jij zelf toepast om jezelf constant te ontwikkelen.

Pas je veel van de gewoontes hierboven toe? Of heb je nog andere tips die je met mij en andere lezers wilt delen?

Laat het me weten in de reacties hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

13 Responses

 1. Rolf

  Goed om te horen Annelies! Tof dat je ook een blog hebt geschreven over je goede gewoontes. Sporten, plannen en gezonde voeding zijn zeker belangrijke ingrediënten voor een superdag! 🙂

 2. Anneke

  Beste Rolf,

  Ontzettend leuke tips waarvan ik sowieso al een deel op eigen houtje aan het toepassen ben. Het leven is sindsdien zoveel leuker !! Wat bij mij ook nog helpt, is opruimen. Ik verzamelde veel te veel rommel. Dingen die ik niet nodig heb. Hier heb ik de leuze opgeplakt : easy does it. Verder nog een heeeele leuke, sinds kort aan het toepassen : in het verkeer is het zo hectisch geworden, soms zelfs agressief, dat ik me ondanks nog steeds die ervaringen , heb voorgenomen extra galant te zijn in het verkeer. Een wildvreemde begroeten, stoppen voor joggers of fietsers door te laten, extra te wachten om iemand uit een parkeerplaats te laten komen etc…Het is ontzettend leuk om zoveel lachende gezichten en bedankende handen terug te krijgen. It makes my day !!

  1. Rolf

   Hoi Anneke,

   Goed om te horen dat je een gedeelte van deze tips al toepast! Opruimen is zeker een goede! Het zorgt er ook voor dat je geen onnodige problemen krijgt zoals belangrijke brieven die je kwijt bent etc.

   Aaahhh….En het verkeer! Heel goed! Hier zouden heel veel mensen wat van kunnen leren! Ik kan aan je reactie merken dat je met de Yoga & Mindfulness cursussen bezig bent!

   Heel mooi om te zien en horen dat het je zo goed doet :-)!

  2. Kelly

   He Rolf, al deze tips pas ik ook toe in mijn leven. 🙏❤️ Jij inspireert me al door ze te lezen. Ik ben Kelly en woon in gent.
   Ben een beginnende coach en wil mensen ook inspireren , dat het we gelukkig kunnen zijn zonder angsten 🙏❤️
   Ik beloof mensen dichter bij hun bewustzijn te brengen van wat hen echt gelukkig maakt en onwrikbaar vertrouwen te hebben in wat ze doen 🙏❤️ zou graag eens kennis maken met jou want wil altijd leren van mensen die me inspireren

   1. Sven Poldervaart

    Hi Kelly,

    Wat tof om dit te lezen! 🙂 Supergaaf dat je ook mensen kunt inspireren met jouw inzichten. En het zou inderdaad leuk zijn om elkaar eens te ontmoeten, misschien in de toekomst bij een workshop in Belgie 🙂

    Groetjes,
    Rolf

 3. Ha Rolf,

  Superfijn artikel. Ik herken het hartstikke goed. Realiseerde me laatst ook dat ik gewoon goed bezig ben en erg blij ben met mijn leven! Ik ga het artikel delen op de FB pagina van mijn massagepraktijk.
  Wat ik nog wil toevoegen (uit mijn favoriete boek ‘Meesterschap in Liefde’ van Don Miguel Ruiz): Leef vanuit liefde en zo min mogelijk vanuit angst.

  1. Rolf

   Hoi Anneke 2 :-),

   Dankje! Tof dat je hem gaat delen op je eigen Facebook! Absoluut een goede aanvulling. Een beetje een combi van mijn punten 12 en 21. Ik ken het boek niet, maar ga hem op mijn lijstje zetten voor volgend jaar, Thanks!

 4. nathalie

  Hoi rolf
  Mooi beschreven. Het zijn mooie punten om dagelijks toe te passen. Zelf heb ik nog wel regelmatig moeite met het loslaten van angst. Het is inderdaad zo in mijn geval dat ik diep in mun hart ook wel beter weet en door de andere punten daarop toe te passen het los zou kunnen laten. Grappig hoe je schrijft over het nieuws. Moet me denken aan televisie kijken in het algemeen. Sinds ik bewuster ben gaan leven is voor mij televisie kijken niet meer waar mijn interesse naar uit gaat. Bedankt weer voor je mooie stuk en haal er zeker weer positieve dingen uit voor mijn eigen persoonlijke groei.

  1. Rolf

   Dankje Nathalie! Angsten loslaten is inderdaad vaak lastig. Met kleine stapjes kom je er wel. Hoe meer je je tijd gaat zien als iets kostbaars en je gaat richten op persoonlijke groei, hoe minder je inderdaad voor de TV gaat zitten. Ik merk hetzelfde. Tof!

 5. monique

  Hoi Rolf,
  Alle bovenstaande stappen zijn voor mij zeer herkenbaar en probeer ik dagelijks toe te passen. Het kijken van nieuws doe ik al jaren niet meer, sowieso het kijken van tv nog maar heel summier. Te veel negativiteit, het afkraken van mensen, en inderdaad… wat is nog waar van wat je te zien krijgt? Ik ben ervan overtuigd dat de wereld en de mens veel positiever is als men ons wil doen geloven.
  Verder probeer ik dicht bij mezelf te blijven, en te blijven leren en reflecteren. Eigenlijk zit ik wel lekker in mijn vel 🙂

 6. Jessica

  Echt een super artikel.
  Ik herken er ook veel van.
  Voor mij heeft yoga mijn leven veranderd.
  Veel goede gewoonten zijn er automatisch uit gegroeid. Veel gezonder eten(nooit een doel op zich geweest maar 15kg afgevallen sinds ik yoga doe),respect voor mijn lichaam,veel meer zelfvertrouwen. Een eind gemaakt aan mijn relatie die niet zo gezond was voor mij. Mijn haar afgeknipt v superlang naar ultra kort ? (10j over getwijfeld)
  Voor sommige mensen klinkt dit vreemd wat dit met yoga heeft te maken. Maar ik voel echt dat ik sinds dan meer durf en aan mezelf denk,wat goed is voor mij.
  Sinds 1,5 maand sta ik om 6u op voor mijn hele ochtend routine. En we houden dit vol dus ik denk dat een nieuwe gewoonte geboren is. ?
  Bedankt voor de fijne artikels!!

  1. Rolf

   Hoi Jessica,

   Bedankt voor je inspirerende berichtje! Verandering is soms eng en moeilijk. En vaak heeft het ook tijd nodig. Het vergt ontzettend veel moed om dit teweeg te brengen, dus ik heb heel veel respect voor de keuzes en veranderingen die je hebt gemaakt! Goed om te horen en ga zo door! 🙂

   Rolf

Laat een reactie achter