6 Mediteren tips voor een betere meditatie
Waar een aantal jaren geleden mediteren nog als iets heel zweverigs werd gezien, beginnen steeds meer mensen er nu interesse in te krijgen.
Meditatie is het nieuwe fitnessen. Maar dan voor je brein. Logisch ook, want met alleen een gezond lichaam kom je niet zo ver. Je brein, waarmee je kunt nadenken, liefhebben en communiceren, is minstens even belangrijk.
Je brein is jouw meest belangrijke stuk gereedschap voor een gelukkig en betekenisvol leven.
De wetenschap begint steeds meer onderbouwing te vinden over waarom meditatie nu zo goed werkt. En dat maakt het breder geaccepteerd.
Als je nog geen dagelijkse meditatie practice hebt, dan is het zeker tijd om te beginnen met mediteren. In deze blog gaan we je daarbij helpen.
Je vindt in deze blog 6 tips voor een betere meditatie.
En ook als je al regelmatig mediteert, dan helpen deze tips je om je practice te verdiepen.
Vraag en antwoord
1.Wat is meditatie precies?
Bij mediteren probeer je de aandacht naar binnen te keren. Weg van de buitenwereld en naar binnen om te kijken wat zich daar afspeelt.
2.Wat zijn de voordelen van mediteren?
Meditatie heeft heel veel voordelen. Een van de voornaamste reden waarom veel mensen gaan mediteren is om meer rust en balans te ervaren.
6 Mediteren tips voor een betere meditatie
Meditatie tip #1: Plan je meditatie sessies
Een van de meest simpele en tegelijkertijd belangrijke mediteren tips die ik je kan geven, is om je sessie in te plannen.
Het leven gaat snel en er wordt van alle kanten aan je getrokken. Werk, je gezin, sport, vrienden, deadlines, opleidingen etc. Ze vreten je tijd op zonder dat je het door hebt.
Bescherm je eigen tijd. Plan die paar minuten voor jezelf echt in door het te blokken in je agenda. Gun jezelf die paar minuutjes rust op een dag.
Een kwartiertje mediteren is slechts 1 procent van je dag! Moet kunnen toch?
Tijd vinden voor je yoga of meditatie practice, hoe doe je dat? In onderstaande video helpen we je op weg.
Meditatie tip #2: Zoek een rustige plek op
Als je eindelijk de tijd hebt gevonden om even te gaan zitten en je meditatie sessie te doen, wil je in staat zijn om zo diep mogelijk te gaan in korte tijd.
Meditatie is onafgebroken concentratie op een bepaald object voor een bepaalde tijd.
Wanneer je constant wordt afgeleid gaat dit sowieso niet lukken en sla je de plank mis.
De tweede van deze reeks mediteren tips is dus om een rustige ruimte op te zoeken. Zet je telefoon op stil en keer je aandacht naar binnen.
Meditatie tip #3: Raak niet gefrustreerd als je afgeleid wordt
Veel mensen denken dat ze niet afgeleid mogen raken tijdens een meditatie. Maar dit is een misvatting. Iedereen, beginner of gevorderd, raakt van tijd tot tijd afgeleid.
Het doel van de oefening is dat je je aandacht weer terugbrengt naar het object van meditatie op het moment dat je merkt dat je bent afgeleid. Raak dus vooral niet boos of gefrustreerd als het gebeurt. Dit verstoort je innerlijke rust.
Accepteer het en stuur je aandacht weer naar datgene waar je het hebben wilt.
Het is normaal dat je gedachten hebt tijdens het mediteren, maar hoe zorg je er nou voor dat ze je niet te veel afleiden? Rolf legt het in onderstaande video uit.
Meditatie tip #4: Mediteer niet op niets
Deze meditatie tip staat in verband met het bovenstaande.
Door de drukke wereld om ons heen is ons brein vaak over-actief. Je brein wordt constant geprikkeld en moet alles verwerken.
Als je vervolgens gaat zitten om te mediteren, maar je mediteert op helemaal niets, dan weet je brein niet precies waar het de aandacht heen moet sturen en raak je sneller afgeleid.
Geef je aandacht altijd een object om op te mediteren tijdens je sessie.
Zo kun je je aandacht bewust daar naar toe sturen. Mediteren op niets is ontzettend lastig en raad ik je af. Een goed object van meditatie is bijvoorbeeld de ademhaling.
Meditatie tip #5: Wees je bewust van je levensstijl
Iets anders om rekening mee te houden is je levensstijl. Hoe je leeft, heeft een grote invloed op hoe goed je je kunt concentreren en stilzitten.
Alcohol en koffie zijn stimulerende middelen. Ze zijn niet per definitie fout, maar ze hebben wel een effect op hoe je je voelt. Als je drie bakken koffie drinkt voordat je een meditatiesessie gaat doen, dan heb je waarschijnlijk een onrustigere sessie.
Zo zijn er nog heel veel andere dingen die mogelijk een effect op je meditatie kunnen hebben zoals; suiker, slapen, sporten, televisie, smartphones etc.
Ze zijn dus niet fout, maar houd er rekening mee dat ze je meditatie beïnvloeden.
Je houding speelt ook een grote rol bij hoe je je meditatie ervaart. Mel legt daar alles over uit in onderstaande video.
Meditatie tip #6: Gebruik begeleiding bij je meditatie
De laatste tip uit deze serie van 6 mediteren tips is om begeleiding te gebruiken tijdens je sessie.
Nogmaals, je zal merken dat je aandacht vaak zal afdwalen. Dit is niet erg, maar als je een begeleide meditatie doet, ben je vaak beter in staat om je focus weer terug te brengen bij de oefening.
Ga dus op zoek naar een meditatie mp3, een meditatie CD, een meditatie cursus, een meditatie app of iets waarbij je begeleid wordt door een expert tijdens je meditatie.
Bekijk ook onze video met 7 handige meditatie tips voor beginners:
Lees ook mijn interview met Metro Lifestyle over meditatie!
Succes met mediteren!
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.