Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

13 jul 2020

Online Mindfulness cursus – 6 voordelen op een rij!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een online Mindfulness cursus. Waarom zou je daar aan beginnen?

Mindfulness wordt steeds populairder en dat is niet zo vreemd. In een wereld die je constant probeert te veranderen en in hokjes te plaatsen is het soms lastig om jezelf te blijven. En dat zorgt vaak voor stress.

Mindfulness kan helpen om weer wat innerlijke rust te vinden. Het is een rustpuntje in een wereld die maar door raast.

Social media, email, WhatsApp, en andere apps op je smartphone vragen constant je aandacht. Je zenuwstelsel wordt overladen met prikkels en dat resulteert in onbalans en uiteenlopende klachten.

Gelukkig heeft deze digitale wereld ook voordelen. Er is een onbeperkte hoeveelheid aan informatie beschikbaar. Nu is dat niet per se een goed iets, maar het zorgt er wel voor dat we thuis van achter onze smartphone, tablet, of laptop zo’n beetje alles kunnen leren wat we maar willen.

Als je dus aan de slag wilt met Mindfulness, kan een online Mindfulness cursus een hele goede optie zijn.

Als je interesse hebt om een online Mindfulness cursus te volgen, lees dan zeker even verder, je komt in dit blog namelijk te weten:

  • Wat Mindfulness precies is
  • Waarom Mindfulness zo populair geworden is
  • Wat de voordelen van een online Mindfulness cursus zijn
  • Hoe en waar je aan de slag kunt gaan met Mindfulness

Lees je mee?

online mindfulness cursus

Wat is mindfulness?

Voordat ik het wil hebben over onze online Mindfulness cursus, wil ik het eerst even kort hebben over wat Mindfulness precies is.

Een van de grondleggers van Mindfulness is Jon Kabat-Zinn. Hij pakte diverse elementen uit het Boeddhisme om deze met behulp van de westerse wetenschap te onderzoeken. Hij gebruike dit voornamelijk als een methode om stress te reduceren.

Zijn definitie van Mindfulness is als volgt:

“Mindfulness is bewust aandacht geven aan het het huidige moment, zonder daarover te oordelen.”

Met name het woordje ‘bewust’ is belangrijk in mijn ogen. Je geeft namelijk constant aandacht.

Als je door je Facebook timeline zit te scrollen, dan geef je daar aandacht aan. Maar dit is geen Mindfulness.

Je moet je bewust zijn van de aandacht die je geeft. Dit heeft dus in feite een extra laag bewustzijn nodig. Je moet aanwezig zijn. En dit is soms lastig. Mindfulness kan hierbij helpen.

In de video hieronder vertel ik je graag meer over wat Mindfulness precies inhoudt.

Waarom is Mindfulness populair?

Volgens de Universiteit van Twente hebben ontzettend veel Nederlanders te maken met stress:

“Jaarlijks worden er ongeveer 30.000 mensen afgekeurd wegens stress of overspanning. Ongeveer 1/3 van de mensen in de WAO heeft last van psychische klachten, vaak als gevolg van stress op het werk. 10% van de Nederlandse beroepsbevolking heeft last van burnout verschijnselen. Zestig procent van de Nederlandse werknemers heeft met stress te maken. Dit is 15% meer dan elders in de EU.”

Bron: Universiteit van Twente

Af en toe een beetje stress is niet slecht. Dit is een hele normale reactie van het lichaam en heb je nodig om te overleven. Maar als stress langdurig aanhoudt kan dit voor ontzettend veel verschillende klachten zorgen.

Lichamelijke klachten: verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte, slapeloosheid, hartkloppingen, spierpijn, hoofdpijn, aanhoudende vermoeidheid, slechte eetlust, verminderde weerstand en maag- en darmstoornissen.

Psychische klachten: depressiviteit, niet meer kunnen genieten, prikkelbaarheid en irritatie, verminderde interesse, besluiteloosheid, gevoelens van machteloosheid, gejaagdheid, snelle geëmotioneerdheid en angst

Veranderingen in gedrag: teveel eten, meer roken, drinken en medicijnen gebruiken, concentratieproblemen, druk praten, veel klagen, cynisme en verbittering

Op het werk: verminderde productiviteit, meer fouten, besluiteloosheid, minder motivatie, meer kortdurend verzuim, onderlinge spanningen en conflicten

Bron: Universiteit van Twente

Stress is dus een groot en groeiend probleem. We hebben meer middelen dan ooit tot onze beschikking. Meer welvaart, meer middelen, meer voorzieningen, meer comfort en meer voedsel. En toch zijn we niet gelukkiger.

Dit geeft aan dat we ergens de verkeerde kant op gaan. En de toenemende hoeveelheid stress is een van deze signalen.

Gelukkig kan er aan de andere kant ook goed iets gedaan worden aan stress. Stress klachten zijn vaak niet blijvend, en hoe eerder je actie onderneemt om stress te verminderen, hoe makkelijker je er weer vanaf komt.

Mindfulness wordt steeds populairder omdat er steeds meer wetenschappelijk bewijs komt voor de effecten van Mindfulness op stress. Hierdoor neemt de populariteit toe.

Een online Mindfulness cursus is hier een heel geschikt middel voor. Je kunt met een online Mindfulness cursus namelijk zelf thuis aan de slag met de online Mindfulness oefeningen om stress te verminderen. Precies op momenten dat het jou goed uit komt.

mindfulness

6 voordelen van een online Mindfulness cursus volgen

1. Oefenen wanneer jou het uit komt

Als je besluit om een online Mindfulness cursus te volgen, is het grote voordeel dat je kunt oefenen wanneer het jou uit komt.

Er zijn geen bijeenkomsten of lezingen waar je heen moet, maar je kunt gewoon de online Mindfulness training volgen wanneer je even tijd hebt.

2. In je eigen tempo leren

Een ander groot voordeel van een online Mindfulness cursus, is dat je op je eigen tempo door het cursus materiaal heen kunt gaan. Er is niemand die iets van je eist, of cursusonderdelen die je op tijd af moet hebben. Je doet alles op je eigen tempo.

En dat zorgt voor rust. Het laatste wat je wilt is namelijk nog meer stress en verplichtingen krijgen bij het volgen van een Mindfulness cursus.

3. Lagere kosten

Een online Mindfulness cursus is vaak veel goedkoper dan een normale training. Er hoeft namelijk geen locatie gehuurd te worden. En ook hoeft er geen Mindfulness trainer betaald te worden die op die plek aanwezig is.

Alles gaat volledig online en daarmee kun je flink wat kosten besparen.

4. Geen reistijd

Ook bespaar je tijd als je een online Mindfulness cursus volgt. Je hoeft namelijk niet op een bepaalde plek aanwezig te zijn, maar je kunt alles vanuit huis doen. Dit bespaart reistijd. Tijd die je kunt besteden aan het doen van de online Mindfulness oefeningen.

5. Iedere dag oefenen

Nog een belangrijk voordeel van een online Mindfulness cursus, is dat je iedere dag kunt oefenen. Je hebt het materiaal immers te allen tijde tot je beschikking.

Hierdoor kan je er voor kiezen om iedere dag een beetje te oefenen. Bijvoorbeeld meteen in de ochtend. Je pakt op deze manier gelijk een momentje voor jezelf. Even de aandacht naar binnen richten.

Dit zorgt voor mentale rust en vrijheid. En die rust en vrijheid neem je gedurende de rest van de dag mee, waardoor je minder last van stress hebt.

6. Online begeleide Mindfulness meditaties

Online Mindfulness oefeningen hebben als voordeel dat je ze kunt downloaden en op elk apparaat kunt zetten waarop jij het wilt.

Je kunt je dus op ieder gewenst moment van de dag laten begeleiden door middel van een begeleide Mindfulness oefening.

Zet ze op je telefoon en je kunt thuis luisteren, op je werk (in je lunchpauze), in de trein, op een bankje in het park of tijdens een heerlijke wandeling.

Al deze redenen dragen eraan bij dat je met meer aandacht in het hier en nu kunt leven. Waarom dat zo belangrijk is deel ik graag met je in de video hieronder.

Mindfulness zelf leren met een online Mindfulness cursus

Als je graag een online Mindfulness cursus wilt volgen, dan kan je eens een kijkje nemen naar onze online Mindfulness cursus:

‘Mindfulness voor het dagelijkse leven’ – Hoe ga je van chaotisch en gestresst naar rustig en gelukkig?

Cursus Mindfulness

Als je besluit om mee te doen met de online Mindfulness cursus, dan krijg je onder andere toegang tot:

  • Gedurende 8 weken elke dag een email met uitleg en oefeningen
  • Mindfulness Video’s
  • Mindfulness Audio Bestanden
  • Praktische tips om een gewoonte te maken van Mindfulness

Online Mindfulness cursus op het werk

Veel bedrijven bieden de mogelijkheid om via het werk een Mindfulness cursus te volgen. Als je dit wilt, zou je eens bij je baas of leidinggevende kunnen informeren daar de mogelijkheden om een cursus te volgen.

Niemand is namelijk gebaat bij werknemers die gestresst en overspannen zijn.

Als je hierover vragen hebt aan ons. Neem dan even contact met ons op via het contactformulier.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter