Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 jun 2014

Lotushouding Yoga voor meer stabiliteit!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Lotushouding Yoga, in het Sanskriet Padmasana genoemd. Padma staat voor Lotus en Asana betekent houding.

Lotushouding Yoga is de kleermakerszit voor Oosterse begrippen.

Toch is er wel een verschil tussen Lotushouding Yoga en de kleermakerszit. Zo rusten met de lotushouding  de voeten op de knieën. Dit kan vooral voor beginnende Yogi’s in het begin als onprettig beschouwd worden.

Je kunt het zien als één van de Yoga houdingen voor beginners, maar voor Westerse mensen kan dit in het begin erg lastig zijn. Gewoonweg omdat we deze houding niet van jongs af aan gewend zijn.

lotushouding yoga

Photo credit: amyjirsa_yogini

Volledige of halve Lotushouding Yoga

Omdat veel mensen het niet gewend zijn om van jongs af aan Lotushouding Yoga te beoefenen, kan deze houding voor velen na een bepaalde tijd als onprettig ervaren worden.

Ook is het heel goed mogelijk dat het je gewoonweg niet lukt om deze houding uit te voeren.

Gelukkig is het ook mogelijk om de halve Lotushouding Yoga (Ardha Padmasana) uit te voeren. Hierbij plaats je de ene voet op de knie, maar blijft de andere voet op de grond of (gedeeltelijk) op de dij liggen.

Op deze manier ben je beter in staat rustig aan de Lotushouding te wennen en deze op een rustige manier op te bouwen.

Waarom Lotushouding Yoga als prettig ervaren wordt

Lotushouding Yoga is een goede manier om voor langere tijd stabiel en prettig te zitten. Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van diverse meditatie oefeningen, kan deze houding uitkomst bieden.

Bij uitvoering van Lotushouding Yoga ben je geaard, je zitbeentjes hebben volledig contact met de grond. Dit zorgt voor stabiliteit en een goede basis voor het openen van je Chakra’s. Als je geen rechte rug hebt, zul je je zitvlak moeten verhogen. Dit kan doormiddel van een meditatiekussen.

Ook ben je symmetrisch, waardoor je in evenwicht bent. Je rug en nek zijn recht, waardoor de organen en de adem de ruimte krijgen die ze nodig hebben. Het bekken wordt door deze houding geopend.

Daarbij werkt deze houding als ontspannend, omdat je bij een goede uitvoering geen ongemakken zult ervaren. Je kunt je dus volledig richten op jezelf en in het hier en nu.

Kleermakerszit of Lotushouding Yoga

Ook de kleermakerszit zorgt ervoor dat je recht, stabiel en voor langere tijd in dezelfde houding kunt zitten.

Het is dus helemaal niet erg om in plaats van Lotushouding Yoga de kleermakerszit uit te voeren. Als deze gemakkelijker aanvoelt, kan de kleermakerszit je veel meer ontspanning bieden tijdens de meditatie.

Natuurlijk is het altijd aan te raden om Lotushouding Yoga wel te blijven doen. Al is het maar voor korte tijd en begin je met de halve Lotushouding.

Op deze manier gun je je lichaam rustig te wennen aan deze houding en bouw je deze op een rustige manier op.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter