Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

28 okt 2022

Bewustzijn – 8 manieren om je bewustzijn te vergroten

/
Geplaatst door
/
Comments0

Bewustzijn, wat is dat nou eigenlijk?

‘Vergroot je bewustzijn, raise your consciousness, verhoog je trilling’

Misschien heb je dit soort uitspraken weleens voorbij horen komen en vraag je je af wat daar nou echt mee wordt bedoeld.

Wanneer er wordt gesproken over bewustzijn kan dan al gauw zweverig klinken, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn.

Bewustzijn gaat logischerwijs over ‘bewust zijn’. Je bent je bewust van dat wat er is. Bewustzijn heeft te maken met alles wat je waarneemt en ervaart.

Als je je bewustzijn vergroot, dan stel je je open voor nieuwe mogelijkheden, voor nieuwe manieren om iets waar te nemen. Het opent als het ware je ogen.

Maar waarom zou je dit willen? Waarom zou je je bewustzijn uberhaupt willen vergroten, wat heb je daar aan?

Een hoger bewustzijn zorgt voor balans, voor innerlijke rust en voor tevredenheid. Dat klinkt goed toch? Maar hoe zorg je er dan voor dat je je bewustzijn vergroot? Dat kom je te weten in deze blog.

In deze blog kom je meer te weten over het vergroten van je bewustzijn. Zo lees je:

  • Wat het bewustzijn is
  • Hoe je merkt dat je bewustzijn zich heeft verruimd
  • Wat je kunt doen om je bewustzijn te vergroten

En nog veel meer! Lees je mee?

bewustzijn

Vraag en antwoord

1.Wat is bewustzijn?

Tja, daar zijn wetenschappers het niet over eens, dus het is moeilijk om daar een precieze definitie van te geven. Het is zoiets als ‘wakker zijn, alert zijn en louter aanwezig zijn zonder oordelen of objecten’.

2.Hoe kom je in een hoger bewustzijn?

Er zijn een heleboel dingen die hieraan bijdragen. Bijvoorbeeld open in het leven staan en niet oordelen, oprecht luisteren naar jezelf en anderen en door jezelf en anderen accepteren zoals ze zijn.

Meditatie, mindfulness en yoga kunnen hierbij een grote rol spelen. Het volgen van het achtvoudige pad van yoga kan je hier ook bij helpen.

Wil je weten wat het achtvoudig pad ook alweer is? In deze video vind je hier meer over.

Wat is het verschil tussen bewustzijn en zelfbewustzijn?

Misschien vraag je je af of bewustzijn en zelfbewustzijn hetzelfde zijn. Dit is niet helemaal het geval.

Bij zelfbewustzijn is er sprake van een ‘ik’, je bent je bewust van jezelf. Bewustzijn gaat meer over een ‘neutrale staat’, het is pure aanwezigheid. Je bent je dus niet zo zeer bewust van jezelf maar je bent gewoon.

Vaak werkt het zo dat je je eerst steeds meer bewust wordt van jezelf en dat je daarna ontdekt dat er nog iets meer is. Je ontdekt dat je kunt zijn, zonder objecten of oordelen.

Dat klinkt allemaal misschien een beetje vaag, maar het is moeilijk om een exacte definitie voor deze begrippen te geven. Filosofen zijn het ook niet eens op dit vlak dus een kant en klare definitie is er niet.

Je kunt het een beetje vergelijken met het gevoel van flow. Eerst ben je heel geconcentreerd en bewust met iets bezig (zelfbewustzijn) en opeens verdwijn je in een soort flow waarin alles vanzelf lijkt te gaan (bewustzijn).

Je bewustzijn vergroten, waarom zou je dat willen?

Wanneer je bewustzijn groeit, ga je merken dat je leven meer stroomt. Alles lijkt meer te kloppen en meer als vanzelf te gaan.

Je gaat minder actief en geforceerd veranderingen en acties door voeren en je vertrouwt meer op dat wat er is en ontstaat. Je beweegt makkelijker mee met het leven en daardoor ervaar je meer rust en tevredenheid. Je bent oke met dat wat er is.

Dat wil overigens absoluut niet zeggen dat je opeens een mak schaap geworden bent die zelf niks meer doet en de hele dag een beetje rondzweeft ;).

Maar je maakt je gewoon wat minder druk om alles, je piekert minder, je durft meer liefde te ervaren en je laat je minder leiden door gedachten. Je realiseert je dat gedachten niet de waarheid zijn en je leeft meer volluit.

Hoe merk je dat je bewustzijn zich heeft verruimd?

Je kan dit aan verschillende dingen merken. Zo kan het dat je heftiger gaat reageren op bepaalde voedingsmiddelen zoals alcohol en koffie. Dit komt omdat je je veel bewuster wordt van de signalen van je eigen lichaam.

Hierdoor is het ook makkelijker om keuzes te maken, omdat je alles in je lichaam beter voelt. Je kiest dan misschien voor een ontspanningsoefening in plaats van een kop koffie, omdat je weet dat je lichaam daar eigenlijk behoefte aan heeft.

Je zal ook merken dat je beter met stress kunt omgaan. Je ervaart meer tijd tussen trigger en respons. Oftewel: er gebeurt iets, je voelt een trigger opkomen, je ademt en observeert, en dan reageer je pas. In plaats van dat je direct reageert wanneer je getriggerd wordt.

Andere dingen die je kunt merken is dat je meer behoefte hebt aan groen en natuur en dat je vaker intens geniet van de kleine dingen in het leven.

Hoe kun je een hoger bewustzijn creëren?

Je ziet dat het dat een hoger bewustzijn dus veel voordelen heeft. Maar hoe kun je zelf je bewustzijn vergroten? Hieronder vind je een paar waardevolle tips!

1.Wordt stil

Zolang je in de actie-modus blijft, heb je geen tijd om je bewustzijn te ervaren. Je bent immers te druk bezig met doen.

Door te stoppen, niks te doen, te mijmeren, te lummelen en ruimte te creeren, schep je de juiste omstandigheden om je bewustzijn te verhogen.

Klinkt misschien tegenstrijdig, maar vaak hebben we echt eerst die rust en stilte nodig om te kunnen voelen wat we echt willen en wie we zijn.

Stilte kan in het begin heel oncomfortabel voelen. Het is dan de kunst om oke te worden met dat oncomfortabele gevoel in plaats van direct afleiding te zoeken.

Dit helpt je ook om te luisteren naar datgene wat er echt binnen in jou speelt. Voorbij alle ruis van gedachten.

Ben jij iemand die juist graag een uitdaging aangaat? Misschien is een 10daagse stilte vipassana retraite dan wel wat voor jou!

2.Beoefen mindfulness en meditatie

Mindfulness helpt je om in het nu te zijn en heel bewust je aandacht te richten op dat wat er aanwezig is. Zonder oordeel.

Mediteren helpt je om in te zien dat jij niet je gedachten bent. Jij bent het bewustzijn achter die gedachten. Tijdens mediteren kan je die gedachten observeren. Je ziet ze komen en gaan, maar je hoeft er niets mee te doen.

Wil jij aan de slag met mindfulness? Misschien is de online cursus ‘mindfulness voor het dagelijkse leven’ wel iets voor je. Hieronder vind je daar meer over.

Cursus Mindfulness

3.Leer jezelf kennen en los oude patronen op

Iedereen bouwt bepaalde patronen op in zijn leven. Dit doen we om onszelf te beschermen tegen pijn en ongemak. Vaak zijn ze op een moment in je leven behulpzaam, maar daarna niet meer.

Door je bewust te worden van deze patronen, kun je ze begrijpen, omarmen en transformeren. Wanneer je oude pijn oplost, voel je je als het ware een completer mens. En dat geeft weer de ruimte voor het vergroten van het bewustzijn.

4.Oefen met lucide dromen

Ook het oefenen met lucide dromen kan je helpen om je bewustzijn te vergroten. Met behulp van lucide dromen kan je een soort inkijkje krijgen in je onderbewuste.

5.Ga naar buiten

Door jezelf te verbinden met de natuur ervaar je vaak een veel diepere verbondenheid met het leven om je heen. Al je zintuigen staan aan en je bent even weg van alle drukte en prikkels van de stad en de dagelijkse schermen.

6.Laat je inspireren door boeken zoals ‘de kracht van het nu’

De ‘kracht van het nu’ van Eckhart Tolle is een boek dat op veel mensen veel impact heeft gemaakt. Het boek leert je hoe je een hoger bewustzijn kunt bereiken.

Kleine heads up: het is niet een boek dat je in een ruk achter elkaar uitleest ;). Het bevat veel complexe informatie die je op je in moet laten werken.

Natuurlijk zijn er nog veel meer van dit soort boeken, dus als deze je niet aan spreekt, kies dan lekker een ander boek over dit onderwerp. Laat je inspireren door de schrijvers en neem de tijd om te mijmeren over de betekenis van de woorden.

7.Oefen in compassie

Compassie tonen, zowel voor jezelf als je medemens, maakt dat je wat zachter in het leven staat. Je kunt meer begrip tonen voor jezelf en een ander.

Het beoefenen van mededogen en compassie zorgt er ook voor dat je beter met stress om kunt gaan.

8.Beoefen meer yoga 😉

Dit lijkt ons duidelijk ;).

Yoga helpt je om jezelf beter te begrijpen en om meer innerlijke balans te ervaren. Beweging zorgt er voor dat je geest tot rust kan komen. Ook zorgt yoga voor stilte en ruimte.

Allemaal dingen die bijdragen aan een hoger bewustzijn. Je hoeft helemaal niet bewust met het ‘verhogen van je bewustzijn’ bezig te zijn. Maar doe je practice, structureel. Dat is genoeg.

Practice and all is coming.

Online yoga met het HWY practice platform

Wil jij ook ervaren wat yoga voor jou kan doen? Op het HWY practice platform vind je superveel yoga lessen. Variërend van korte, snelle practices, tot uitgebreide, volledige practices. Rustig, actief – je vindt het allemaal!

Doe je mee?

practice platform


Merk jij dat je bewustzijn veranderd is nadat je yoga bent gaan beoefenen? Laat het ons weten!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter