Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 feb 2018

Mindful eten, wat is het en hoe doe je dat precies?

/
Geplaatst door
/
Comments1

Mindful eten komt eigenlijk komt het erop neer dat je bewust eet. We schrokken van gehaast al ons eten naar binnen, zonder bewust te zijn van de smaak, structuur en wat we eigenlijk eten.

Bewust eten gaat gepaard met vele keuzes en een specifieke mindset. Zo begint het natuurlijk met het eten dat je in de supermarkt selecteert. Daarnaast gaat het om hoe je van je eten geniet en waarom je überhaupt eet wat je eet.

Mindful eten

Waarom is je voedingkeuze belangrijk om Mindful te kunnen eten?

De oorzaak van veel problemen ligt direct, dan wel indirect, bij voeding. Eten is de brandstof van je lichaam en de kwaliteit hiervan is essentiëel voor hoe je je voelt.

Voor velen is de verleiding om te snacken groot. Veel snacks bevatten namelijk suiker waardoor je een energiekick krijgt. Je krijgt daardoor een lekker gevoel en zit voor een korte periode lekkerder in je vel. Dit staat ook wel bekend als “emotie-eten”.

Wanneer je veel suikerrijk voedsel eet, zul je echter merken dat de energiepiek die je krijgt vervolgens alweer snel afneemt.

Dat geeft op de korte termijn dus een lekker gevoel, maar naderhand is het lastig om je weer energiek en fit te voelen. Veel mensen zijn hierdoor verslaafd aan suikerrijk eten. Ze hebben dit nodig om zich te kunnen blijven focussen op bijvoorbeeld het werk of hun studie.

Ongezond eten zoals snacks bevatten weinig vitamines en goede voedingstoffen. Dit kan ertoe leiden dat je last krijgt van overgewicht, vermoeidheid of andere kwaaltjes. De kans is erg groot dat je hierdoor minder lekker in je vel gaat zitten en minder van je eten geniet.

De relatie tussen voeding en je mentale gesteldheid is dus erg sterk. Het is daarom belangrijk om de juiste voeding te selecteren om Mindful te kunnen eten en hier daadwerkelijk van te genieten.

Hoe eet ik Mindful?

Mindful eten houdt in dat je je eten niet alleen gebruikt als brandstof, maar ook daadwerkelijk “ervaart”. Het ervaren van je eten kan op meerdere manieren dan door dit alleen te proeven.

Veel mensen staan nauwelijks stil bij wat ze nu eigenlijk eten. Ze schrokken hun eten snel naar binnen om weer haastig door te gaan met de orde van de dag. Dat is eigenlijk best zonde. Het moment dat je gaat eten is namelijk een mooi rustmoment waarbij je aan jezelf en je mind kunt werken met een Mindfulness meditatie.

Om Mindful te eten kun je bepaalde oefeningen doen tijdens het eten. In onze cursus doorlopen we daarbij vele stappen die ervoor zorgen dat je je eten optimaal ervaart.

Oefeningen voor Mindful eten

Om je een idee te geven van hoe je mindful kunt eten zal ik hieronder een kort stappenplan opsommen. Dit is een hele beknopte versie van een typische oefening voor Mindful eten.

1. Je eten aandachtig bestuderen

Mindful eten begint met het aandachtig bestuderen van je voedsel. Hoe ziet het er precies uit? En welke vorm heeft het eigenlijk? Welke kleur heeft het?

2. Het voelen van de textuur van je eten

Voel ook de textuur van je eten. Is het licht of zwaar? En hoe voelt het? Probeer de textuur van je eten maximaal in je op te nemen.

3. Het ruiken aan je eten

Probeer ook eens te ruiken aan je eten, en bedenk je waaraan het je doet denken.

4. Het proeven van je eten

Proef je eten en richt je volledig op de smaakbeleving die dit met zich meebrengt.

5. Het opeten van je eten

Eet je eten op. Volg het eten helemaal van de mond tot de maag en sta stil bij het gevoel dat dit je geeft.

De voordelen van Mindful eten

Een overduidelijk voordeel van Mindful eten, is dat je meer van je eten geniet. Door je volledig te richten op wat je eet en hoe dit smaakt, kun je er veel meer van genieten dan wanneer je het alleen gebruikt als snelle voeding.

Naast het genieten van je eten biedt Mindful eten echter meer voordelen. Door je volledig te concentreren op je eten leer je jezelf aan om je af te sluiten van afleidende gedachten. Je werkt er daardoor aan om meer Mindful te worden.

Daarnaast is bijvoorbeeld de kans op overeten ook kleiner. Doordat je je relatie met voedsel verandert en aandachtiger eet, zal de neiging om te veel te eten kleiner zijn. Dit kan je dus ook helpen om of te vallen en ondersteunen bij een gezonder voedingspatroon.

Mindful zijn biedt veel voordelen, zo ontwikkel je bijvoorbeeld een betere concentratie en ben je beter bestand tegen stress. Je neemt de voordelen van Mindful eten daardoor met je mee van de eettafel naar je dagelijkse leven.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

Laat een reactie achter