Moet je bij Yoga vegetarisch eten?
Veel mensen die net de Yoga wereld aan het verkennen zijn hebben veel vragen. Niet alleen over Yoga zelf, maar de hele levensstijl daaromheen.
Yoga helpt je om bewuster te leven. Dus wanneer je met Yoga begint, zal je merken dat dit effect heeft op andere gebieden van je leven.
Een van de meest voorkomende vragen is of je bij Yoga vegetarisch moet zijn? Er wordt veel geschreven op internet over vegetarisch eten en Yoga.
Maar waarom is dat? Waar komt het vandaan dat je bij Yoga vegetarisch moet eten? En is dat wel terecht? Of hoeft het helemaal niet?
In deze blog daarom een beetje achtergrond en uitleg.
Waar komt de link tussen Yoga en vegetarisch eten vandaan?
De reden dat je vaak hoort dat je bij Yoga vegetarisch moet eten, is vanwege de Yamas.
De Yamas worden vaak ik één adem genoemd met de Niyamas. De Yamas en Niyamas zijn de eerste twee stappen van het achtvoudige pad van de Yoga Sutra’s van Patanjali. Ze worden vaak omschreven als richtlijnen, of een bepaalde houding waarmee je in het leven staat.
De Yamas hebben hierin met name betrekking op onze houding of ons gedrag jegens andere mensen, dieren en de rest van de wereld om ons heen. En de Niyamas hebben meer betrekking op de houding die we tegenover onszelf hebben.
De discussie over Yoga en vegetarisch eten komt vooral voort uit een van de Yamas: Ahimsa.
Ahimsa is de eerste van de vijf Yamas en stelt dat we als mensen geen geweld mogen gebruiken tegen andere mensen, dieren en levende dingen. Ahimsa wordt daarom vaak letterlijk vertaald als geweldloosheid.
Maar het gaat verder dan geweld. Ahimsa betekent ook vriendelijkheid, en een weloverwogen en doordachte omgang met de wereld om ons heen.
De link tussen Yoga en vegetarisch eten komt voort uit deze Yama. Veel mensen verstaan onder deze geweldloosheid dat we geen dieren mogen eten. We doden een ander levend iets, en dat is een vorm van geweld.
Een doordachte en weloverwogen houding
Ahimsa wordt dus vaak vertaald als geweldloosheid. Maar in de meeste traditionele Yoga boeken staat niet dat dit betekent dat je bij Yoga vegetarisch moet eten. Het is de interpretatie die wij er zelf aan geven.
Een vraag die T.K.V. Desikachar in zijn boek ‘The heart of Yoga’ stelt is: “Als we ons zelf in een situatie bevinden waarin er alleen maar vlees te eten is, moeten we onszelf dan laten verhongeren?”
We hebben namelijk ook andere verantwoordelijkheden in ons leven. En als we onszelf pijnigen doordat we bepaalde principes willen naleven, dan is dat geen doordachte overweging van de keuzes die we maken. Desikachar beschrijft onze houding in dit geval als zelfs arrogant. We zitten in dit geval vast in onze eigen principes.
Ahimsa gaat verder dan geweldloosheid. Het is een weloverwogen en doordachte houding tegenover de wereld om ons heen. Als we daarbij onszelf geweld aan doen en vastzitten in onze eigen principes, dan is dit geen weloverwogen en doordachte houding.
Desikachar geeft verder aan dat ahimsa te maken heeft met onze verplichtingen en verantwoordelijkheden als mens. In elke situatie moeten we doordachte en weloverwogen houding aannemen. Dat is de werkelijke betekenis van ahimsa.
Dus moet je bij Yoga vegetarisch eten of niet?
Er is niemand die zegt dat je vegetarisch moet eten als je Yoga beoefent. Ik ken persoonlijk meer Yogi’s die geen vegetariër zijn, dan Yogi’s die dit wel zijn.
Ik stel dan ook voor dat we elkaar niet in bepaalde hokjes gaan duwen omdat we wel of geen vegetariër zijn. Je bent geen betere Yogi als je geen vlees eet.
Iedereen kan voor zichzelf de weloverwogen en doordachte houding aannemen tegenover de wereld om zich heen. Ongeacht wat dit voor jou betekent. Er is geen wet die zegt wat je wel of niet moet doen. Volg je eigen gevoel. Doe wat voor jou goed voelt, en beoordeel een ander niet op zijn of haar beslissingen.
Bestudeer het begrip ahimsa en ga na wat het voor jou betekent. Hoe kun je in jouw situatie dit begrip zo goed mogelijk naleven?
Je hoeft als Yogi niet per se vegetarisch te eten. Maar probeer wel om een weloverwogen en doordachte keuze te maken over datgene wat je eet. Sta er bij stil. Sta stil bij de effecten die het heeft op je eigen lichaam en geest en de effecten die het heeft op de wereld om je heen. En maak dan je keuze. Iedere keuze is goed. Er is geen goed of fout in dit geval.
Yoga maakt de wereld op vele vlakken een betere plek. Laten we daarom niet met zijn allen de verwachting creëren dat je vegetarisch moet zijn als je Yoga wilt beoefenen. Dit maakt de drempel voor veel mensen alleen maar hoger.
Iedereen kan Yoga en de daarbij behorende principes op zijn eigen manier tot uiting brengen.
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.