Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

8 sep 2016

Anti stress Yoga oefeningen (Incl. video)

/
Geplaatst door
/
Comments2

We kunnen het niet meer ontkennen. We hebben met z’n allen steeds vaker last van stress.

Met stress is in principe niets mis, maar wel wanneer het langdurig aanhoudt. Je lichaam is dan niet goed meer in staat om te ontspannen, en dit kan leiden tot tal van verschillende klachten en aandoeningen.

Het goede nieuws is dat er vrij makkelijk iets te doen is aan stress. Je moet er alleen wel de tijd voor nemen. Of beter gezegd, je moet jezelf de tijd gunnen.

Anti stress Yoga kan hier bij helpen.

anti stress yoga

In deze blog wil ik je daarom wat meer uitleggen over anti stress Yoga. Ook kun je onderaan dit blog mee doen met een anti stress Yoga les van 25 minuten.

Maar allereerst….

Wat is stress eigenlijk?

Stress in een mechanisme wat in je lichaam zit ingebouwd om je uit levensbedreigende situaties te redden.

Wanneer je lichaam denkt dat het zich in een noodsituatie bevindt, schakelt het over op dit stress-systeem. Je spieren spannen zich aan. Je hartslag gaat omhoog. Je bloeddruk wordt hoger. En voor een korte periode kan je heel erg gefocust zijn. Kortom, je bent klaar voor actie. Oftewel, klaar om te vechten of te vluchten, of je leven te redden.

Heel nuttig toch?

Zeker weten.

Wanneer je een korte periode stress ervaart en je lichaam daarna weer terugzakt naar de normale waarden, is hier niets mis mee. Dit is een hele gezonde reactie van je lichaam.

Alleen hebben we te maken met ons eigen mensenbrein wat ons vaak een beetje in de weg zit als het gaat om stress. Het nieuwste gedeelte van je brein (de neocortex) stelt je in staat om te plannen, redeneren en na te denken over de toekomst.

Leuk. Maar het zorgt er ook voor dat je je zorgen kunt maken over dingen die op dit moment helemaal niet aan het gebeuren zijn.

Wanneer je je zorgen maakt, activeer je vaak dit stress-systeem, oftewel het sympathische zenuwstelsel. Als je je nu heel vaak zorgen maakt, bijvoorbeeld door je werk, je gezondheid of je financiën, dan wordt die stress reactie constant getriggerd.

En je raadt het zelf al… Je hebt dan dus constant een hogere bloeddruk en hartslag, je ademhaling is hoger en sneller en je spieren zijn gespannen.

En om dingen nog een beetje erger te maken, geeft je lichaam minder energie aan processen zoals herstel, ontspanning en je spijsvertering. Langdurige stress ontregelt dus heel je lichaam en de balans.

Niet goed dus…

Als je merkt dat je hiermee te maken hebt kan anti stress Yoga een uitkomst bieden. Hieronder lees je meer.

Yoga en stress

Yoga betekent letterlijk verbinden. Dit verbinden kun je op meerdere manieren interpreteren. Een van die manieren is het brengen van balans. Net zoals Yin en Yang. Of balans in het sympathische zenuwstelsel (actief) en het parasympathische zenuwstelsel (ontspanning en herstel).

Beide zijn belangrijk en heb je nodig. Hoe meer je uit balans raakt richting een van de twee kanten, hoe moeilijker het is om weer terug te schakelen naar de andere kant.

Dus hoe meer stress je ervaart, hoe moeilijker het is om weer tot ontspanning te komen.

Yoga en stress gaan goed samen, omdat Yoga zich onder andere richt op het vinden van balans. Zowel fysiek, mentaal als emotioneel.

Omdat Yoga zo divers is, zijn niet alle Yoga oefeningen goed om te doen als je last hebt van stress. Als je niet precies weet wat je doet, kunnen sommige oefeningen juist leiden tot meer stress.

Anti stress Yoga oefeningen zijn daarom altijd gericht op het krijgen van bepaalde effecten. Effecten die stress tegen gaan.

Yoga houdingen tegen stress

Yoga houdingen tegen stress richten zich op het activeren van het parasympathische zenuwstelsel.

Dit betekent vaak (niet altijd) dat ze iets minder inspannend zijn. Je hebt er vaak ietsje minder kracht voor nodig.

Ook het type houding is van belang. Zo is een diepe achteroverbuiging zoals Urdhva Dhanurasana bijvoorbeeld heel intens. Deze activeert dan ook meer het sympathische zenuwstelsel.

Vooroverbuigingen daarentegen, zijn juist ietsje meer kalmerend en ontspannend. Net als veel gedraaide houdingen.

Zo zijn er nog meer typen houdingen die allemaal een ander effect hebben op je lichaam en zenuwstelsel, en dus ook op hoe je je voelt. Door het doen van Yoga oefeningen, kun je dus beïnvloedden hoe je je voelt.

Het is duidelijk dat je met anti stress Yoga oefeningen jezelf een beetje wilt kalmeren. Dat is precies wat we gaan doen in de onderstaande video.

Anti stress Yoga oefeningen

In de onderstaande video van 25 minuten begeleidt Melanie je door een heerlijk rustige en ontspannen anti stress Yoga les.

Pak dus je matje erbij en geniet van de anti stress Yoga oefeningen en de rust die ze je brengen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. Nicolas Braat

    Wat een geweldige video! duidelijke uitleg bij de oefeningen die worden gedaan, ik heb hierdoor weer 25 min invulling voor mn dag dankjewel 🙂

    Groetjes Nicolas

Laat een reactie achter