Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

7 jul 2016

Op zoek naar een natuurlijk slaapmiddel? Probeer Yoga Nidra!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Ben je op zoek naar een natuurlijk slaapmiddel?

Steeds meer mensen beseffen dat slaap iets ontzettend belangrijks is om zich fit, energiek en gelukkig te voelen. Slaaptekort, slaapproblemen of slaapstoornissen kunnen een ontzettend grote invloed hebben op hoe je je voelt.

Niet goed kunnen slapen is daarom voor mensen die met slaapproblemen te maken hebben een groot probleem.

Vaak is het eerste wat je doet bij een slaapstoornis naar de huisarts gaan. Meestal krijg je dan een recept voorgeschreven wat je helpt om beter te kunnen slapen.

Dit helpt vaak, maar het neemt de oorzaak van slaapproblemen vaak niet weg. Zo lang de oorzaak van het slechte slapen niet wordt opgelost, zal je dus afhankelijk zijn van de middelen die de huisarts voorschrijft.

En de kans bestaat dat je lichaam aan deze middelen gaat wennen. Hierdoor worden ze na verloop van tijd minder effectief, waardoor het slaaptekort terug komt en de dosering omhoog moet.

Het is vaak maar de vraag of dit echt goed is voor je lichaam en je algehele gesteldheid. Slaap is ontzettend belangrijk. Dus laten we eens kijken of we slaapproblemen gedeeltelijk kunnen oplossen door een natuurlijk slaapmiddel.

Wat is een natuurlijk slaapmiddel?

Bij een natuurlijk slaapmiddel denk je waarschijnlijk meteen aan een pil waarin alleen maar natuurlijke bestandsdelen zijn opgenomen.

Deze pillen zijn inderdaad te krijgen en zijn, net als pillen en middelen die bij de huisarts / apotheek te krijgen zijn, vaak effectief. Voor een tijdje.

En hoewel ze effectief zijn, pakken ze net als andere middelen niet de onderliggende oorzaak aan van de slaapproblemen. Een pil lost namelijk de symptomen op, maar niet de oorzaak.

In deze blog wil ik daarom een ander natuurlijk slaapmiddel aandragen. Een ontspanningstechniek vanuit de Yoga die al duizenden jaren wordt gebruikt om bewust tot diepe ontspanning te komen.

Laten we eerst even kijken naar de oorzaak van veel slaapproblemen.

Hoe ontstaan slaapproblemen?

Veel mensen die moeite hebben om in slaap te komen, hebben hier mee te maken omdat ze niet tot ontspanning kunnen komen.

Doordat er de hele dag ontzettend veel prikkels op ons afkomen, is het soms lastig om weer terug te schakelen naar onze ‘ontspanningsmodus’.

Veel mensen denken dat op de bank voor de tv zitten een vorm van ontspanning is. Maar dit is een misverstand. Je brein wordt door alles wat je op tv (en je smartphone) ziet namelijk nog steeds geprikkeld. Je leeft mee met de hetgeen wat je op tv ziet en ervaart in meer of mindere mate vaak dezelfde emoties. Dit is soms leuk, maar het is geen ontspanning.

Vaak merken we pas hoe druk we eigenlijk in ons hoofd zijn, op het moment dat we willen gaan slapen. Als je in je bed gaat liggen en het ligt uit doet, beginnen je gedachten te ratelen.

Dit ratelen gaat eigenlijk de hele dag door, alleen als je geen middelen meer hebt om je aandacht af te leiden, zoals je smartphone, tv en interactie met andere mensen, realiseer je pas hoe druk je gedachten eigenlijk zijn.

Doordat je de hele dag door eigenlijk geen moment van rust hebt, geef je je zelf niet de tijd om al die prikkels op de juiste manier te verwerken.

Gevolg is dat de prikkels en fysieke, mentale en emotionele spanningen die deze met zich mee brengen zich gaan ophopen in je lichaam en je geest. Al die spanningen kunnen er voor zorgen dat jij moeilijk tot ontspanning kunt komen en dus vaak ook slechter slaapt. En hoe meer spanningen je vast houdt, hoe moeilijker het is om terug te schakelen naar de ontspanningsmodus.

Je snapt zelf wel dat een pil deze symptomen kan onderdrukken, maar dat het de oorzaak niet oplost.

Om bewust tot diepe ontspanning te komen, moeten we de verschillende lagen van je lichaam en geest (fysiek, mentaal, emotioneel) dus systematisch tot ontspanning brengen.

Dit kan gezien worden als een natuurlijk slaapmiddel. De techniek die je hiervoor kunt gebruiken, komt uit de Yoga en je gebruikt geen pillen of andere middelen. Het enige wat je hoeft te doen is liggen en luisteren naar de ontspanningstechnieken.

De techniek waar ik het over heb en die je kunt gebruiken als natuurlijk slaapmiddel heet Yoga Nidra.

natuurlijk slaapmiddel yoga nidra

Wat is Yoga Nidra?

Yoga betekent samenbrengen of verbinden. En Nidra betekent slaap.

Yoga Nidra is een eeuwenoude techniek die gebruikt wordt door Yogi’s om tot een bewuste diepe ontspanning te komen. Het lijkt alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau.

Hierdoor kunnen spanningen die je onbewust vasthoudt, verwerkt worden en kan je lichaam zich op verschillende vlakken compleet ontspannen.

Yoga Nidra is een natuurlijk slaapmiddel wat zich dus richt op het oplossen van de oorzaak van de spanningen, en niet alleen op de symptomen. Als je de oorzaak op lost, zullen vaak ook de symptomen verdwijnen.

Dit is dus voor veel mensen een veel betere methode dan een niet-natuurlijk slaapmiddel, wat zich richt op slechts het onderdrukken van de symptomen.

Bij Yoga Nidra is het niet de bedoeling dat je tijdens de sessies in slaap valt. Je blijft wakker en brengt je lichaam fysiek, mentaal en emotioneel systematisch tot een diepe ontspanning.

Na de sessie zal je merken dat je vaak slaapt als een roosje.

Aan de slag met Nederlandstalige Yoga Nidra sessies

Zelf gebruik ik Yoga Nidra zo’n twee of drie keer per week om alle spanningen uit mijn lichaam te krijgen. Het helpt me om bewust tot diepe ontspanning te komen en daarna heerlijk diep te slapen.

Yoga Nidra draagt dus bij aan een kwalitatief goede nachtrust. Een nachtrust die je nodig hebt om uit te rusten, te ontspannen en te herstellen. En het mooie is dat je er geen pil voor hoeft te nemen. Je hoeft alleen maar te gaan liggen en te luisteren en verder gaat het in feite vanzelf. Het enige wat je hoeft te doen is het jezelf gunnen.

Omdat wij en veel anderen ontzettend enthousiast zijn over Yoga Nidra en omdat het ontzettend goed kan dienen als natuurlijk slaapmiddel, hebben wij een Nederlandstalig online Yoga Nidra programma gemaakt.

We willen graag dat Yoga Nidra voor iedereen toegankelijk is en door iedereen te beoefenen. Als je interesse hebt in een natuurlijk slaapmiddel (en veel meer dan dat eigenlijk), nodigen we je van harte uit om Yoga Nidra eens te proberen.

Klik hier om meer te ontdekken over ons online Yoga Nidra programma.

Yoga Nidra

Ervaringen van mensen met Yoga Nidra

Sinds we ons online Yoga Nidra programma online hebben gezet, hebben we al vele hele leuke en enthousiaste reacties op het programma gehad.

Hieronder twee voorbeelden.

Hoi Rolf en Mel, Yoga Nidra is voor mij echt een uitkomst en helpt enorm bij het in slaap vallen. Helaas mis ik daardoor wel vaak het einde van de yoga nidra oefening ;-). Zoals ik ook al vertelde aan Melanie, afgelopen zondag, mijn dochter heeft er ook baat bij. Ze is 13 jaar en heeft nu net de eerste klas afgerond. Maar toetsweken blijven een stressvolle gebeurtenis. Ze slaapt dan weinig en gaat gespannen door het vele leren naar bed. Yoga Nidra helpt haar om te ontspannen en haar opmerking was wel opvallend: “Als tijdens de oefening de lichaamsdelen worden benoemt is het zo grappig dat ik die delen ook meteen voel ontspannen!” Hartelijke groet,

– Sandra

Hoi Rolf en Melanie, Hartelijk dank voor het aanbieden van de Yoga Nidra cursus. Toen ik jullie mail ontving over de cursus, met duidelijke uitleg, was ik al gelijk enthousiast en nu ik het al diverse malen beoefend heb, ben ik erg blij dat ik ermee begonnen ben. Het is erg prettig om je over te geven aan jouw prettige stem Rolf, het werkt bij mij al direct ontspannend en het verbetert daarna inderdaad je slaap. Verder wil ik jullie complimenteren voor al jullie mooie, interessante en inspirerende nieuwsbrieven. Jullie zijn ècht goed bezig hoor, dat moet me even van ’t hart!!! Ik lees ze altijd met veel plezier. Een dankbare yogini! 🙂

– Gonnie

Klik hier om meer ervaringen van anderen te lezen over Yoga Nidra.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter