Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

15 apr 2014

Anti-stress voeding, beter in je vel!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Anti-stress voeding, het helpt je om je beter te voelen in drukke, stressvolle tijden. Stress zorgt ervoor dat de hoeveelheid cortisol en adrenaline in je lichaam verhoogd wordt.

Adrenaline zorgt ervoor dat de stofwisseling wordt versneld, waardoor je tegelijkertijd minder of juist nog meer behoefte hebt aan (verkeerd) voedsel.

Stress kan ervoor zorgen dat je te weinig of juist teveel gaat eten. Of je hebt nergens trek in, of je wilt het liefste blijven eten.

Beiden is erg ongezond, zelfs als je een paar kilootjes zou willen verliezen of aan zou willen komen. Verkeerde voedingsstoffen of geen voedingsstoffen binnen krijgen zal het lichaam, helemaal in deze heftige periode, geen goed doen.

anti-stress voeding

Voorbeelden van goede anti-stress voeding

Tijdens een stressvolle periode kan de weerstand afnemen. De vezels uit groente en fruit kunnen ervoor zorgen dat je weerstand verhoogd wordt.

Producten met veel vitamine C. Denk hierbij aan citrusvruchten. Deze werken volgens onderzoek stressverlagend.

De hoeveelheid kalium wordt verminderd tijdens deze periode. Producten met veel kalium zoals avocado, vijgen, dadels, tomaten en olijven zijn erg goed om de hoeveelheid kalium in je lichaam op pijl te houden.

Producten met veel gezonde vetten. Omega 3 producten werken cholesterol verlagend, maar kunnen in deze tijd van stress ook veel betekenen. Daarbij heb je gezonde vetten nodig om energie te krijgen. Bijvoorbeeld vette vis en (wal)noten. Deze gezonde vetten werken stressverlagend.

En voor de mensen die niet aan willen komen; gezonde vetten zijn géén dikmakers! Deze worden op een juiste manier door het lichaam verwerkt en houden juist de verbranding op gang. Als je er maar niet teveel van eet. Maar overal waar ’te’ voor staat is… 😉

Waarom anti-stress voeding helpt

Anti-stress voeding helpt je om de voedingsstoffen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft. Op deze manier zorg je ervoor dat je lichaam fit blijft.

Ongezonde voedingsstoffen of het juist niet eten, kan ervoor zorgen dat je je nog slechter gaat voelen. Deze neerwaartse spiraal waar je in terecht kunt komen, maakt de situatie er niet beter op.

Paleo als anti-stress voeding

Eerder schreven we in ons artikel over Yoga voeding al over het Paleo dieet. Je maakt gebruik van de producten die rechtstreeks uit de natuur komen. Onbewerkt en het liefste biologisch.

Bewezen is dat de mens deze voedingsstoffen op een juiste manier verwerkt en zich energieker gaat voelen. En daarbij volg ik al een tijd het Paleo dieet en voel me daarbij inderdaad een stuk beter!

Noten, groente en fruit, de basis van het Paleo dieet.  En de basis om jouw stress te verlagen! Lees hier wat Paleo voor jou kan betekenen! 

paleo revolutie

Geen trek, of teveel trek?

Probeer als je geen trek hebt in kleinere porties te eten. Ga er rustig voor zitten en neem de tijd. Op deze manier krijg je toch de benodigde voedingsstoffen binnen.

Mocht je juist last hebben van teveel trek, dan is het aan te raden om de juiste producten te eten. Misschien heb je heel veel behoefte aan fastfood, maar dit voedsel zit vol met suikers en verkeerde vetten.

Hierdoor krijgt je lichaam de verkeerde voedingsstoffen binnen, kan hier weinig mee en zal deze op gaan slaan. Toename van het gewicht is een logisch gevolg, maar het grootste punt is nog steeds dat je niet binnen krijgt wat je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Je zult je hierdoor juist nog minder gaan voelen.

Stress-verlagende oefeningen

Buiten het feit dat anti-stress voeding van groot belang is bij het verminderen of zelfs bestrijden van stress, is het ook belangrijk om je verdere levensstijl hierop aan te passen.

Richt je op vandaag, zorg ervoor dat je ’s avonds het werk stillegt en dat er een momentje voor jezelf in iedere dag zit. Eerder schreven we ook hoe Yoga stress kan verminderen of zelfs kan bestrijden.

En vergeet ons E-book niet! ‘Praktische tips voor Yoga in het dagelijkse leven’. De Yoga lifestyle, die ervoor zorgt dat je geniet van de dag en stress de baas blijft. Schrijf je in en ontvang het E-book vandaag nog, helemaal gratis!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter