Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 apr 2014

Yoga voor beginners – een gezonde geest in een gezond lichaam

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga voor beginners. Toen ik nog niet begonnen was met Yoga dacht ik hierbij altijd aan taferelen van mensen die tevergeefs proberen in de spagaat terecht de komen, of vreemde bewegingen waarbij de flexibiliteit van de rug te wensen over laat. Maar nu weet ik beter en Yoga heeft mijn leven op vele manieren positief veranderd.

Yoga is geschikt voor iedereen, van de grootste kleerkasten uit de sportschool tot kleine kinderen. Wat is nu het geheim van de Yoga, wat maakt het nu zo speciaal?

Een les Yoga voor beginners

Yoga is enerzijds een levensstijl en anderzijds een sport te noemen, Yoga heeft namelijk invloed op je gehele leven. Concreet heeft Yoga een positieve uitwerking op de twee volgende hoofdpunten:

– Je wordt er fitter en leniger van. Yoga oefeningen zorgen voor een getrainder en leniger lichaam.

– Je geest wordt getraind. Yoga leert onder andere omgaan met stress om te gaan, waardoor je een minder gehaast leven zal leiden.

Je hoort mensen niet voor niets wel eens zeggen “Een gezonde geest in een gezond lichaam” en dit past zeer goed bij Yoga.

yoga voor beginners

Waar focust Yoga voor beginners zich op?

– Vanzelfsprekend richt Yoga zich in de opstartfase op een correcte uitvoering van de oefeningen (Asana’s), met als doel om blessures te voorkomen en het resultaat te verbeteren.

– Daarnaast wordt bij de Yoga voor beginners de manier van ademhalen (Pranayama) getraind, een zeer belangrijk aspect van Yoga.

– Ook wordt er bij Yoga voor beginners goed gelet op jouw niveau, zodat jij en andere mensen die beginnen met Yoga rustig op je eigen tempo kennis kan maken met Yoga en het onder de knie kan krijgen.

Yoga voor beginners in verschillende soorten

Veel Yoga beginners wordt Hatha Yoga geleerd, dit wordt gezien als de “basis” Yoga. Echter zijn er veel meer soorten Yoga. Afhankelijk van persoonlijke voorkeur wordt er soms gekozen om een andere vorm van Yoga te beoefenen na enkele Hatha Yoga lessen.

We raden je aan om een basis op te bouwen met enkele Hatha Yoga lessen, in plaats van meteen te starten met een andere Yoga vorm. Wanneer je vervolgens meer te weten bent gekomen over de Yoga en je goed je voorkeuren in kunt schatten, kun je eventueel doorstromen naar een andere Yogastijl.

Uiteraard hoeft dit niet, want er zijn veel mensen die al jarenlang Hatha Yoga doen om dat ze dit het leukste vinden en het beste bij ze past. Dit kun je dus helemaal zelf beslissen.

Yoga voor beginners verschilt

Bij Yoga wordt net als in het onderwijs gelet op dat iedereen verschillend is. Dit wil zeggen dat een ieder op zijn of haar eigen niveau te werk gaat. Op deze manier zal dezelfde les voor iedereen tot een gewenst resultaat leiden.

De Yoga docent kan je hierbij helpen en in de gaten houden of je niet over je grens heen gaat. Natuurlijk kan de docent niet voelen wat jij voelt, dus geef daarom ook vooral je eigen grenzen aan en forceer niets. Als je hier goed op let kan Yoga juist ondersteuning bieden bij blessures in plaats van (zoals bij veel andere sporten) blessures veroorzaken. Dit maakt Yoga ideaal om met andere sporten te combineren.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter