Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

14 feb 2018

De waarheid over de tweede Yama, Satya, oftewel ‘waarheid’

/
Geplaatst door
/
Comments0

Bij waarheid denk ik zelf meteen aan ‘niet liegen’. Nou probeer ik uiteraard om niet te liegen, maar euh.. ik moet bekennen dat ik mezelf weleens betrap op een leugentje. Een leugentje om bestwil. Of een leugentje om een verhaal net een klein beetje mooier te maken. Een leugentje om ergens onderuit te komen. Of ik zeg tegen mezelf dat ik iets niet kan, terwijl ik dat eigenlijk helemaal niet weet want ik heb het nog nooit geprobeerd!

Eerlijk is eerlijk, we liegen echt allemaal wel eens. (Geen stok tussen te krijgen toch, want als je nu denkt ‘nee hoor ik niet’, dan denk ik dat dat niet helemaal waar is ;)).

Maar goed, als we spreken over ‘de waarheid’, gaat dat dan eigenlijk niet om veel meer dan puur en alleen ‘niet liegen’? En zo ja, wat betekent dat dan in het dagelijks leven? Kunnen we het toepassen?

In mijn vorige blog schreef ik over de yama, Ahimsa – geweldloosheid. Zoals ik toen vertelde zijn de yama’s een soort sociale gedragsregels/universele levenswaarden, die je toe kunt passen op of van je mat. Deze keer zal ik ingaan op de tweede yama, Satya, of in het Nederlands ‘waarheid’.

satya waarheid

Wat is Satya?

‘Sat’ betekent letterlijk ‘ware natuur’. Het wordt ook wel vertaald als ‘onveranderbaar’ of ‘dat wat is zonder tussenkomst van tijd, plaats, persoon’. ‘Sat’ betekent dus eigenlijk meer dan alleen maar ‘de waarheid’, het gaat over iets dat onveranderd en puur is.

Dat klinkt misschien een beetje vaag.

Laten we het anders bekijken. Als we iets horen, zien, denken, proeven, ruiken of voelen, dan is dat niet per se de waarheid. Misschien denk jij bij het zien van een appel ‘dat ziet er lekker uit’, maar denk ik ‘hè bah, een appel’, terwijl we naar dezelfde appel kijken.

Of misschien zegt een docent tijdens de yogales ‘we doen de brug’. Waar jij denkt ‘ja, fijn’, denkt je buurman misschien ‘oh pff, daar heb ik zo’n hekel aan’.

Wat is dan de waarheid?

De waarheid is dat de appel een appel is, de brug de brug. Los van of je die appel lekker vindt of niet lekker en los van of je de brug een fijne houding vindt of niet.

Je gedachten en emoties zijn veranderlijk, ze creëren niet per se ‘de waarheid’ maar ze creëren wel ‘jouw waarheid’. Ze creeëren de manier waarop jij naar de wereld kijkt, de manier waarop je het leven ervaart.

Toepassen van Satya in het dagelijks leven

Als je Satya wil toepassen, kun je in eerste instantie kijken naar jouw eigen waarheid. Komt dat wat je denkt, doet, voelt, gelooft en zegt met elkaar overeen en probeer je daarbij om zo liefdevol mogelijk naar jezelf en anderen te zijn?

“Satya requires us to be vulnerable by being truthful about our feelings.” – Vimala McClure

Als je bijvoorbeeld duurzaamheid erg belangrijk vindt, dan kies je er waarschijnlijk niet voor om bij een bedrijf te werken dat erg milieuonvriendelijk is. Walk your talk!

Satya is nauw verboden met Ahimsa, geweldloosheid. Als je grove taal gebruikt, onwaarheden vertelt of de waarheid van anderen mensen niet serieus neemt, handel je niet in overeenstemming met Satya en Ahimsa.

In dit stukje staat een mooi voorbeeld over hoe je je woordkeuze kunt aanpassen, zodat dat wat je zegt een observatie wordt in plaats van een oordeel. Daarmee pas je Satya en Ahimsa toe.

THINK before you speak

Er wordt weleens gezegd ‘think, before you speak’. Door jezelf onderstaande vragen te stellen kun je Satya toepassen:

T: Is it true? Is het waar?

H: Is it helpful? Is het behulpzaam?

I: Is it inspiring? Is het inspirerend?

N: Is it necessary? Is het nodig?

K: Is it kind? Is het aardig?

Als we ons hier allemaal de hele tijd aan zouden houden, dan zouden we een heel stuk minder praten en dan zou het denk ik heel stil worden in de wereld. Dat lijkt mij persoonlijk wel een beetje ongezellig..

We hebben allemaal onze eigen waarheid en er is niks mis me om die naar buiten te brengen. Daarentegen is het wel goed om hier bij stil te staan en je bewust te worden van wat en hoe je communiceert. Soms is het misschien beter om een keer te zwijgen.

“Spreken is zilver, zwijgen is goud.”

Toepassingen op de mat

Ook op de mat kunnen we Satya toepassen. Je kan dit doen door te luisteren naar je zelf en eerlijk te zijn naar jezelf. Waar heeft je lichaam behoefte aan, wat heb jij op dit moment nodig? En handel daar dan naar.

De volgende keer dat je yogadocent voorstelt om een moeilijke pose te doen, observeer dan eens wat voor gedachten je daarbij hebt. Vaak hebben we gedachten met oordelen zoals ‘Waarom kan ik dit niet? Wat is er mis met mij?’. Als je dat observeert bij jezelf, kun je deze gedachten misschien veranderen in ‘Ik heb op dit moment moeite met deze pose’. Je haalt daarmee het oordeel uit je gedachten en daarmee ben je liever voor jezelf en pas je Satya toe. Ik zeg: win win!

Al met al is Satya dus een stuk meer dan alleen maar ‘niet liegen’. Heb jij nog meer ideeën over hoe je de tweede Yama toe kunt passen? Leuk als je dat hieronder laat weten!


Dit blog is een bijdrage van Jorine van Jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter