Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

11 dec 2015

28 Levenslessen in 28 jaar

/
Geplaatst door
/
Comments16

Vandaag, 11 december 2015, word ik (Rolf) 28 jaar.

Ik weet nog goed dat ik een aantal jaren geleden op reis was en dit als DE reis van mijn leven zag.

Na die reis zou het alleen maar minder worden. Ik zou moeten gaan werken en een baan nemen die ik eigenlijk niet zo heel leuk vond.

Het was best deprimerend. Het was ook een van de redenen dat ik bijna direct nadat ik terug kwam van deze reis niet lekker in mijn vel zat.

Maarja…Ik had tenslotte het idee dat het ‘leukste gedeelte van mijn leven’ zojuist afgelopen was en dat het nooit meer zo leuk zo worden als toen.

Ik neem het mezelf niet kwalijk….

Maar gelukkig weet ik nu beter.

Ik heb de laatste jaren ontzettend veel tijd, energie en ja…ook geld geïnvesteerd in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling.

Soms in hele praktische dingen en soms in wat meer filosofische dingen die je uitdagen om anders over bepaalde dingen te gaan denken, ‘mindset’ zeg maar.

Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik de laatste jaren ontzettend veel heb geleerd. Hierdoor weet ik onder andere dat het leven veel meer te bieden heeft dan dat ik voorheen dacht.

Het leven zit vol met uitdagingen, kansen, momenten van geluk, maar ook verdriet….Het is wat je er zelf van maakt en dat heeft puur met je levensinstelling te maken.

Als ik die ene reis van een paar jaar geleden nog steeds als hét hoogtepunt van mij hele leven zou zien, dan had ik me waarschijnlijk nog steeds heel slecht gevoeld.

Maar ik heb er voor gekozen bewust stappen te nemen waarvan ik denk dat ze mijn leven (en dat van anderen) mooier maken.

Deze stappen neem ik elke dag weer opnieuw. Hierdoor blijf ik veranderen, krijg ik nieuwe kansen, maak ik nieuwe fouten, ga ik nieuwe uitdagingen aan en leer ik nieuwe dingen over mezelf, anderen en de wereld om mij heen.

Kortom, je groeit als mens, als persoon.

En in dit blog wil ik, omdat ik vandaag 28 jaar ben geworden, 28 levenslessen met jullie delen.

28 levenslessen die voor mij erg belangrijk zijn geweest en nog steeds zijn. Echt van die ‘Aha-momentjes’.

Hiervoor heb ik mijn dagboeken van de afgelopen jaren doorgebladerd en uitgeplozen (zie je hoe handig het bijhouden van een dagboek is! 😉 )

Ik hoop dat je er wat aan hebt en dat je sommige dingen ook in je eigen leven kunt toepassen.

Yoga levenslessen

Inhoud verberg
1 28 levenslessen in 28 jaar

28 levenslessen in 28 jaar

1. ‘Always give life your best. Always’

Dit is een quote van mijn meest inspirerende Yogaleraar. Het is een uitspraak die ik nooit zal vergeten en een van mijn meest waardevolle levenslessen. Elke keer als ik loop te mopperen of te klagen, herinner ik mezelf deze uitspraak.

Geef het leven altijd de beste versie van jezelf. Je bent het aan jezelf, het leven en andere mensen om je heen verplicht om de beste versie van jezelf te laten zien.

2. We zien de wereld niet zoals hij is, maar zoals wij zelf zijn

Iedereen ziet de wereld op een andere manier. Je kunt niet over anderen oordelen en voor hun bepalen goed of fout is. Deze les helpt me om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken voordat ik een oordeel over iemand vorm.

3. ‘Control over the breath is control over the mind’

Wanneer je in staat bent om je ademhaling te controleren, ben je ook in staat om je geest te controleren.

Een mooi voorbeeld hiervan zijn Yogahoudingen…Wanneer je uitgedaagd wordt, kijk of je nog op een normale manier kunt ademhalen.

Ja? Dan kan je in de houding blijven.

Nee? Dan is het tijd om uit de houding te komen.

Je gedachten maken je vaak andere dingen wijs, dus vertrouw daar niet altijd op.

4. ‘Instead of wondering when your next vacation is, maybe you should set up a life you don’t need to escape from.’

Een uitspraak van Seth Godin die me altijd is bijgebleven. De uitspraak lijkt vrij hard, maar als je kijkt naar de echte betekenis zit er een ontzettend wijze levensles in.

We leven namelijk vaak van vakantie naar vakantie. Van leuke gebeurtenis naar leuke gebeurtenis. Alleen vormen deze gebeurtenissen maar een klein gedeelte van ons leven. Hoeveel weken vakantie hebben we? 5? 6 misschien?

Dat is misschien 10 procent van je tijd. Vrij zonde om 90 procent van je tijd uit te kijken naar de dingen die je tijdens die 10 procent gaat doen toch?

Natuurlijk zijn vakanties en andere gebeurtenissen leuk. Blijf het vooral doen, doe ik ook. Maar het echte leven speelt zich tussen die vakanties af. Dus wat echt belangrijk is, is wat ik tijdens de periodes daar tussen doe. Ik probeer mijn leven op een manier in te richten, dat ik als het ware geen vakantie ‘nodig’ heb.

Natuurlijk ga ik op reis als ik de mogelijkheid heb, maar ik realiseer me dat het leven wat zich tussen alle mooie reizen afspeelt, minstens net zo belangrijk is.

5. ‘There are no ordinary moments’

Geen moment is hetzelfde. Probeer van elk moment te genieten. Tijd kun je maar één keer uitgeven.

6. Investeer in persoonlijke ontwikkeling

Ik investeer liever in een (online) cursus, workshop of boek waar ik iets van kan leren en waardoor ik me ontwikkel, dan dat ik een nieuwe dure TV of een nieuwe auto koop.

Voor mij is dit echt MEGA belangrijk. Misschien wel de belangrijkste les uit dit rijtje. Ik heb eerder al een blog over persoonlijke ontwikkeling geschreven en waarom dit zo belangrijk is.

7. ‘Where the mind goes, energy flows’

Waar je je aandacht op richt, daar gaat ook je energie naar toe. Loop je veel te piekeren en maak je je veel zorgen? Dan zal dat je energie opvreten.

Richt je je gedachten op liefde, persoonlijke groei, compassie, je passie, en vastberadenheid? Dan is dat hetgeen waar je energie naar toe zal gaan en hetgeen wat zal groeien in je leven.

28 jaar 28 levenslessen

8. Je bent alleen in staat om te groeien als je bereid bent om uit je comfort zone te stappen

Logisch.

Als je alleen maar dingen doet die je al kan en al weet, dan leer je nooit iets nieuws. Om te groeien zal je nieuwe dingen moeten proberen waar je je in het begin niet comfortabel mee voelt. Op deze manier leer je zelf nieuwe levenslessen. Lessen die voor jou waardevol zijn.

9. Laat je niet beïnvloeden door negativiteit

Wat je ook gaat doen met je leven, er zullen altijd mensen zijn die dat niet leuk vinden. Ze willen je in hun eigen comfort zone houden. Of ze vinden jouw dromen een doelen een bedreiging voor henzelf.

Je kunt niet iedereen tevreden houden. Wij doen ons best om met onze websites zo veel mogelijk mensen te leren over Yoga en Mindfulness. We willen mensen de middelen geven die ze nodig hebben om hiermee aan de slag te gaan.

Hoewel 99 procent van de emails en berichten die we krijgen ontzettend positief is, krijgen we ook wel eens een negatief mailtje. Mensen die het om de een of andere reden niet leuk vinden wat we doen. En ze voelen de behoefte om dat tegen ons te zeggen.

In het begin had ik hier ontzettend veel moeite mee. Ik wilde graag iedereen te vriend houden en inspireren. Ik snapte het ook niet wanneer mensen dit naar ons mailden. Waarom zou je dat doen? Als we zo’n mailtje kregen kon ik me daar de hele dag druk om maken. Hierdoor ging ik ook aan mezelf twijfelen.

Nu vat ik het niet meer persoonlijk op. Mensen zijn negatief door verschillende omstandigheden in hun leven. Blijkbaar hebben ze ergens moeite mee. Iets wat ze voor zichzelf nog niet hebben opgelost. Soms kunnen ze zich niet beheersen en reageren ze dat op anderen af. Nu vind ik het oké. Sterker nog, wanneer we een mailtje krijgen met een negatieve lading, neem ik heel kort de tijd om diegene het beste te wensen. Ik gun het die persoon om snel van al zij problemen en negativiteit af te zijn.

Gelukkig krijgen we maar heel zeldzaam een negatief mailtje. Maar het is nooit leuk om te lezen natuurlijk.  Maar het is geen reden om dingen dan maar anders te doen. Doe waar jij in gelooft, ongeacht wat andere mensen zeggen.

10. Je zit niet vast op één plek

Wat je situatie ook is, het is niet definitief. Er is altijd een verandering mogelijk. Een van je meest bijzondere gaven, is dat je actie kunt ondernemen om je eigen leven een bepaalde richting op te sturen.

11. Een paar minuten stilte per dag, zorgt er voor dat je je niet laat meeslepen in de hectiek van het dagelijkse leven

Dagelijks neem ik minimaal 10 minuten de tijd om te mediteren en m’n aandacht naar het hier en nu te brengen.

12. Het leven is kort. Leef het op een manier waar jij gelukkig van wordt

Kies eerst de levensstijl die je wilt leven uit. Bouw vervolgens je leven daaromheen. Ga wonen op een plek die dit mogelijk maakt. Probeer werk te vinden wat bij die visie past. Of misschien wil je er zelfs wel een bedrijf om heen bouwen.

13. Geld is hernieuwbaar, tijd niet

Wees niet bang om een keer wat geld te verliezen. Zeker niet als het gaat om dingen die jij belangrijk vindt. Wees wel voorzichtig met hoe je je tijd besteedt. Je kunt het maar één keer uitgeven.

14. De eerste 10 minuten van de dag bepalen hoe de rest van je dag zal verlopen

Een aantal jaren terug zette ik mijn wekker op een tijdstip zodat ik altijd net genoeg tijd had om op school/werk te komen. Gevolg was dat ik de hele dag aan het rennen en inhalen was. Ik liep achter de feiten aan.

Nu zet ik mijn wekker eerder en neem ik de tijd voor mijn speciale ochtendroutine op mijn dag te beginnen.

15. Omarm veranderingen

De wereld om ons heen verandert constant. Waarom zou ik die veranderingen tegen willen gaan en overal controle over willen hebben? Het is onnatuurlijk om controle te hebben / willen. Wees flexibel. Hoe leuk zou het leven zijn als altijd alles hetzelfde bleef?

16. Ons ‘Ego’ is verslaafd aan het kopen van meer, betere, grotere en duurdere spullen

De maatschappij waarin we leven, maakt ons wijs dat we gelukkiger worden door deze spullen. Dit is een illusie. Je ‘ego’ die graag respect van anderen mensen wil hebben, probeert hier in mee te gaan. Je ego ontleent zijn status en geluk namelijk aan wat andere mensen van je vinden.

Gelukkig worden kan alleen door jezelf naar binnen te richten en naar jezelf te kijken. Je ‘ego overwinnen’ is iets wat je kan leren met Yoga en Meditatie.

17. Zet doelen, maar leef in het hier en nu

Het is wat je vandaag doet, dat bepaalt wie je gaat worden. En wie je wordt, bepaalt de kwaliteit en richting van je leven.

18. Er is geen betere dag dan vandaag om aan je doelen te werken

Als je op het ‘juiste moment’ gaat wachten komt er vaak niet veel van. Het enige juiste moment is hier en nu.

19. Blijf niet te veel hangen in het verleden

Zie in plaats daarvan het verleden als een strenge leraar. Het heeft je de lessen geleerd die je nodig had om te worden wie je nu bent.

20. De kwaliteit van je gedachten bepaalt de kwaliteit van je leven

21. ‘Never put off happiness for the sake of achievement’

Schuif jezelf gelukkig voelen nooit aan de kant omdat je te druk bezig bent met het bereiken van je doelen.

levenslessen

22. Je kunt C pas zien als je eerst van A naar B bent gegaan

Vaak lijken dingen overweldigend. Bij mij en veel andere mensen zorgt dit voor angst. In plaats van aan de slag te gaan werkt het verlammend en zorgt het ervoor dat je uiteindelijk niets doet.

Wat belangrijk is, is dat je gewoon de eerste stap neemt. Ook al weet je nog niet precies hoe de rest van de reis er uit ziet. Pas als je bepaalde stappen hebt genomen, bekijk je dingen weer vanuit een nieuw perspectief en krijg je nieuwe inzichten. Daarom zijn de eerste stapjes zo belangrijk.

23. Help eerst jezelf, dan anderen

Dit betekent niet dat je egoïstisch moet zijn, maar wel dat je goed voor je zelf moet zorgen en respect moet hebben voor jezelf. Op het moment dat je zorgt dat je zelf goed in je vel zit, ben je beter in staat om anderen te helpen.

24. Zie het leven als een experiment

Ik probeer vooral veel nieuwe dingen. Soms werkt het, soms niet. Wat werkt en leuk is blijf ik doen, wat niet werkt daar stop ik mee.

25. Je kan van iedereen wat leren

Het maakt niet uit met wie je praat, je kan van iedereen wat leren. Of je nu tegen diegene opkijkt, of er juist wat moeite mee hebt, er valt altijd een les uit te halen.

26. Dit moment is het enige waar je zeker van bent

27. Je kunt andere mensen niet motiveren, alleen inspireren

Hoe hard je ook je best doet om anderen te motiveren, ze zullen het niet doen als ze het zelf niet willen. Het enige wat je kunt doen is een inspiratie zijn voor anderen, zodat de wil om iets te doen vanuit henzelf komt.

28. Het gaat niet om het einddoel. Het gaat er om wie je wordt op de weg er naar toe

Of de Yoga-variant:

Het gaat er niet om of je je tenen aan kunt raken, het gaat er om wie je wordt op de weg er naar toe.

That’s it. Al mijn wijsheid op één pagina ;-).

Mijn vraag voor jou: Wat is jouw Nr. 1 levensles?

Deel hem met me in de reacties hieronder, ben benieuwd!

Ohja, ik zou het tof vinden als je dit artikel zou willen delen. Ik denk dat veel mensen er wat aan zouden kunnen hebben. Heb je ook weer een goede daad gedaan vandaag ;-).

– Rolf

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

16 Responses

 1. Jorine

  Hee Rolf,
  Van harte gefeliciteerd! Wat een mooie en inspirerende blog heb je geschreven. Heb je ook The Miracle Morning gelezen? Ik vind het zo mooi dat juist de kleine dingen en veranderingen zoveel betekenis kunnen hebben in iemands leven! Voor mij was de realisatie dat ik niet mn gevoelens en gedachten ben een hele belangrijke les. Ik hoop dat je een mooie dag hebt, op naar de volgende 28 jaar 😉
  x Jorine

  1. Rolf

   Hey Jorine,

   Thanks voor je reactie en je felicitaties! Leuk om van je te horen! The Miracle Mornig heb ik zeker gelezen, is voor mij echt levensveranderend geweest! Het heeft er voor gezorgd dat ik alles wat ik die dag wil doen eerst doe en daarna pas alle ‘gewone’ dingen. Dat geeft me ontzettend veel rust. Heb er eerder ook een blog over geschreven, zie: https://www.happywithyoga.com/lifestyle/vroeg-opstaan-tips/.

   MEGA belangrijke les van je trouwens! Mooi en waardevol inzicht! Groetjes, Rolf

 2. Lara

  Hai Rolf, van harte gefeliciteerd met je verjaardag! En wat een kado voor ons, deze blog van jou! Ik heb net jullie mail ontvangen en dacht, precies even een goed “time-out momentje” en ga het even lezen. Heel erg mooi en inspirerend! Dank je wel! Wens je een hele fijne dag en veel licht, inspiratie en kleur voor je nieuwe levensjaar! Voor mij is een heel belangrijke levensles geweest – ik leef al de helft van mijn leven met een (ernstige) chronische ziekte – dat ik niet mijn lichaam ben, noch mijn aandoening. En dat, zoals je zelf, al in je blog schrijft, elke dag NIEUWE kansen biedt, en dat we ALTIJD een keuze hebben, ook met ziekte, verdriet, verlies (en heel veel andere omstandigheden die verre van optimaal zijn). Ik kan nu gewoon zeggen dat ik een heel happy leven heb! Liefs uit Spanje voor jullie allebei!! Xx

  1. Rolf

   Thanks Lara! Goed om te horen dat je het blog inspirerend vindt! Bedankt voor het delen van jouw levensles. Dit vind ik juist weer ontzettend inspirerend. Dat je ondanks alles zo positief blijft en juist de mogelijkheden ziet, ipv de beperkingen! Het is altijd makkelijker praten als je gewoon gezond bent, maar om het van iemand te horen die daadwerkelijk echt veel tegenslagen heeft gehad, vind ik echt heel tof! Dank daarvoor! Het inspireert me enorm! Ik wens je alle succes en geluk toe!

 3. Tatjana

  Hi Rolf! Ten eerste: gefeliciteerd met je verjaardag! 😀 Ik vind je levenslessen onwijs inspirerend en hopelijk ga ik daar ook echt wat mee doen.
  Mijn levensquote komt van mijn oma: het loopt zoals het lopen moet en zoals het loopt, is het goed. Daar hou ik mij de laatste tijd erg aan vast als iets anders loopt dan ik had gedacht/gehoopt. Die instelling geeft mij aardig wat rust in die situaties.
  Groetjes, Tatjana

 4. Marleen

  Hoi Rolf,
  Goed om je blog te lezen; inspirerend, ook emotionerend! Iedereen heeft in zijn leven moeilijke periodes, de een wat heftiger dan de ander. Het lukt niet iedereen om er zo ‘ rijk’ uit te komen.
  Gefeliciteerd en een fijne dag.
  Marleen

  1. Rolf

   Dankje Marleen! Klopt helemaal! Het lukt niet iedereen om er rijk uit te komen, hopelijk zijn deze lessen wel een stapje in de goede richting voor veel mensen!

 5. Denise

  Allereerst gefeliciteerd. Zo’n beetje de eerste les in mijn yoga-opleiding was te onderzoeken wat je allemaal moet van jezelf. De hele opleiding, en nu nog af en toe, blijft dit een rol in mijn leven spelen. Ik ‘moet’mezelf er af en toe aan herinneren dat ik niets moet 😉

  1. Rolf

   Bedankt Denise! Jouw les staat niet in mijn lijstje, maar het is ook voor mij zeker een belangrijk inzicht. Vaak wil ik in al mijn enthousiasme ook veel dingen tegelijk en ik stel ook hoge eisen aan mezelf. Aan de ene kant is dit goed omdat je jezelf constant uitdaagt, maar het het is inderdaad ook heel bevrijdend en rustgevend om jezelf er af en toe aan te herinneren dat je inderdaad niets moet. Het zijn alleen de dingen die je jezelf oplegt. Meditatie helpt me hier ontzettend veel bij. Bedankt voor het delen! 🙂

 6. Liesbeth

  Hi Rolf, van harte gefeliciteerd!

  Een hele belangrijke levensles voor mij is dat ik zelf kan kiezen wat ik met een situatie en/of met negatieve emoties doe.
  Dus in plaats van meegezogen te worden in het probleem of emoties, hetzij van mezelf hetzij van iemand anders, even inchecken (jaja :-)) : “wat gebeurt hier? wat voel ik? Is het wel van mij?” (wat overigens in heel veel gevallen niet zo is)
  Ik vereenzelvig me niet met het probleem, ik kies ervoor om er al dan niet iets mee te doen.
  Scheelt een hoop gepieker en frustratie!

  Groetjes aan Mel (feliciteer haar van mij) en tot zondag.
  Liesbeth

  1. Rolf

   Dankje Liesbeth! Dit is inderdaad een superbelangrijke les. Je vat in deze zinnen zo’n beetje de essentie van Mindfulness samen ;). Je hebt je huiswerk goed gedaan! Heel tof! Tot zondag!

 7. Liesbeth

  Hallo Rolf, gefliciteerd met je 28 sre verjaardag! Wat zijn Mel en jij inspirerend bezig. Veel mensen kunnen hier een voorbeeld aan nemen, daar ben ik er ook een van want het is niet eenvoudig om steeds dicipline op te brengen en positief te blijven 🙂 ik doe mijn best.
  Mijn slogan is: je bent zoals je denkt.
  Ik wens jou en Melanie nog heel veel inspiratievolle jaren toe en bedankt voor wat jullie met ons delen!
  X Liesbeth

  1. Rolf

   Bedankt Liesbeth! We doen ons best, goed om te horen dat het je inspireert! Dit is inderdaad een heel waardevol inzicht. Het is in de trant van ‘De kwaliteit van je gedachten bepaalt de kwaliteit van je leven’. Wees altijd voorzichtig met wat en hoe je over bepaalde dingen denkt. Bescherm je brein tegen ‘mentale spam’.

   We wensen jou ook nog veel mooie jaren toe!

 8. ReneS

  Gefeliciteerd! Mijn levenslessen
  * Verander wat je kunt veranderen, accepteer wat je niet kunt veranderen en weet het onderscheid tussen beide
  * If you love something, let it go. If it belongs to you, it comes back to you. If it doesn’t, it never did
  * Als er een deur dichtgaat, gaat er altijd wel weer eentje open

Laat een reactie achter