Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 nov 2014

5 tips om moeilijke Yoga oefeningen thuis te doen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Moeilijke Yoga oefeningen worden al gauw weggelaten als je thuis Yoga beoefent. Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien vind je het eng om de moeilijke Yoga oefeningen toch uit te voeren of heb je een andere ‘smoes’ om deze Yoga oefening niet te hoeven doen.

Toch is dit erg zonde, omdat je jezelf op dit moment de uitdaging en de diverse voordelen van deze houding ontneemt, terwijl je met een goede aanpak juist wel heel vaak in staat bent om deze moeilijke Yoga oefeningen uit te voeren.

Lees hieronder 5 tips om moeilijke Yoga oefeningen toch thuis uit te kunnen voeren. 

moeilijke yoga oefeningen

1. Weet wat je doet in moeilijke Yoga oefeningen

Ten eerste is het van groot belang dat je weet wat je doet met Yoga. Niet alleen met moeilijke Yoga oefeningen, maar ook de oefeningen die op het eerste gezicht zelfs als makkelijk ervaren kunnen worden.

Zelfs deze oefeningen kunnen met een verkeerde uitvoering juist negatieve effecten of zelfs blessures creëren.

Ben je dus ten aller tijde bewust van wat je doet.

Stel jezelf bijvoorbeeld vragen als:

  • Wat is het doel van deze oefening?
  • Hoe voer ik de oefening correct uit?
  • Op welke manier haal ik het maximale uit deze oefening?
  • Hoe kan ik de oefening aanpassen?

2. Opbouw van moeilijke Yoga oefeningen

Het is erg belangrijk dat je de opbouw onderzoekt van de moeilijke Yoga oefeningen. Welke stappen moet ik bijvoorbeeld ondernemen om in de Hoofdstand te komen?

Ik sta immers niet gelijk op mijn hoofd. Analyseer de houding en de stappen die je daarbij onderneemt. En oefen de houding in kleine stapjes. Kom bijvoorbeeld in de Hoofdstand de eerste keren met je benen helemaal nog niet omhoog.

Sterker nog, begin alleen met het plaatsen van de armen en het hoofd op de grond. Loop daarna eerst alleen de tenen zo ver mogelijk richting je lichaam. En als dit lukt, breng dan eerst één been de lucht in, vervolgens je andere been parallel met de mat.

En pas als je er helemaal klaar voor bent en het roteren van het bekken goed genoeg beheerst, breng je beide benen de lucht in.

Dit is natuurlijk maar een klein voorbeeld hoe je een voor velen moeilijke Yoga oefening kunt opbouwen.

3. Weet welke oefeningen je kunnen helpen bij moeilijke Yoga oefeningen

Niet alleen de moeilijke Yoga oefening zelf, maar ook de voorbereidende oefeningen of de oefeningen die erna komen, zijn van groot belang.

Weet welke oefeningen je nodig hebt om het lichaam zodanig op te kunnen warmen dat je lichaam optimaal in staat is om de moeilijke Yoga oefening uit te kunnen voeren.

Daarbij is het van belang dat als jouw moeilijke Yoga oefening een vooroverbuiging is, je ook gebruik maakt van tegengestelde houdingen (in dit geval dus een achteroverbuiging).

Stel jezelf hier bijvoorbeeld de vragen:

  • Welke lichaamsdelen moeten opgewarmd worden?
  • Welke spiergroepen gebruik ik bij de Yoga oefening?
  • Welke tegengestelde houdingen zijn van belang voor deze houding?

4. Vraag om hulp bij moeilijke Yoga oefeningen

Of je nu al jaren Yoga beoefent, of er misschien net mee gestart bent, het vragen van hulp van een ervaren Yogi is zeker aan te raden.

Tijdens het beoefenen kun je tegen bepaalde vragen of obstakels aanlopen, die ervoor kunnen zorgen dat je de moeilijke Yoga oefening liever ontwijkt.

Door te praten en ervaringen te delen met een ervaren Yogi, kom je vaak tot nieuwe inzichten en mogelijkheden. Hierdoor ben je beter in staat om ook deze moeilijke Yoga oefeningen te blijven doen.

5. Veiligheid in moeilijke Yoga oefeningen

Een goede opbouw en controle over het lichaam, zorgen ervoor dat veiligheid gewaarborgd wordt. Dus ook bij uitvoering van moeilijke Yoga oefeningen.

Zorg er ook voor dat de ruimte waar je Yoga beoefent veilig en vrij van obstakels is. Dit geeft je ook meer vertrouwen.

Daarnaast is het van belang dat je niet forceert. Bij lichamelijke klachten en blessures is het in sommige gevallen aan te raden om de oefening aan te passen of misschien zelfs helemaal niet uit te voeren.

Luister altijd naar je lichaam, maar daarmee bedoel ik dan ook weer dat je naar de mogelijkheden kijkt. Laat jouw gedachten met ‘Dit gaat me nooit lukken’ niet de overhand nemen, maar ook de gedachte ‘Easy, ik gooi mezelf wel even snel in deze houding’ niet. Kijk naar weloverwogen mogelijkheden en oplossingen, en je bent eigenlijk al halverwege het succes! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter