4 manieren om Ahimsa (geweldloosheid) toe te passen
Toen ik net begon met yoga had ik nog nooit gehoord van de yama’s en niyama’s. Laat staan dat ik dus enig idee had hoe ik dat toe zou moeten passen in m’n leven. En moest ik dat dan in een yoga-les doen? Of juist daar buiten? Of gewoon altijd? Eerlijk gezegd; ik had echt geen idee!
Inmiddels weet ik dat de yama’s een soort sociale gedragsregels / universele levenswaarden zijn en dat de niyama’s over persoonlijke waarden en disciplines gaan. De yama’s en niyama’s kunnen je inspireren om een goed leven te leiden. En daar hoef je niet meteen een heilige voor te worden ;). In deze blog zal ik dieper ingaan op de yama Ahimsa, geweldloosheid, en bespreek ik 4 manieren hoe je Ahimsa toe kunt passen.
Wat is ahimsa?
Ahimsa staat voor geen geweld. Het betekent letterlijk ‘niet schaden’ of ‘niet moorden’.
‘In the presence of one firmly established in non violence, all hostilities cease’ – Yoga sutra, Patanjali
In de yoga sutra’s van Patanjali wordt over Ahimsa gezegd dat diegene die geweldloos leven, positiviteit en rust uitstralen en daarmee anderen inspireren om ook geweldloos te leven.
Oke, maar hoe kan je dit nu echt toepassen? Je buurman niet vermoorden? Dat is te doen! Hem tijdens de yoga-les niet van de mat af duwen, is ook te doen. Maar hoe kan je ahimsa nog meer toepassen?
Toepassingen van ahimsa
1. Taal
Geweldloosheid kunnen we onder andere overbrengen door dingen die we wel en niet zeggen en de manier waarop we ze zeggen. Geweldloosheid kan je bijvoorbeeld tonen door echt te luisteren naar iemand zonder te oordelen, door niet te roddelen, door complimenten te geven, eerlijk te zijn, rustig en zonder stemverheffing te spreken of door het woord ‘moeten’ wat vaker te veranderen door ‘willen’.
2. Positieve gedachten
We zijn allemaal wel eens ergens onzeker over. ‘Ik ben te dik / te dun / niet slim genoeg / niet goed genoeg’, noem het maar op. Allemaal negatieve gedachten van onze monkey mind. Maar helpen die gedachten je echt? Zou je ook kunnen verwoorden hoe je je wel wil voelen? Door middel van positieve gedachten en het toepassen van positieve affirmaties, kan je jezelf aanleren om liever voor jezelf en anderen te zijn en daarmee pas je dus Ahimsa toe op je eigen gedachten.
3. Lief zijn voor je eigen lichaam
We zijn ook niet altijd even lief voor ons eigen lichaam en soms gaan we op onze yogamat te ver door. We pushen onszelf in poses die eigenlijk te moeilijk zijn en daarna vragen we ons af waarom ons lichaam zo pijnlijk aanvoelt ondanks dat we zoveel yoga doen.
Yogaposes hoeven niet altijd comfortabel aan te voelen, juist in dat grijze gebied ligt ook de mogelijkheid om te groeien. Maar het is heel belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en je eigen grenzen te accepteren. Dus als je merkt dat je je tanden op elkaar aan het bijten bent, ademhalen bijna niet meer lukt of als iets pijnlijk voelt; luister naar je lichaam en doe een klein stapje terug.
4. Bewust leven
Vaak doen we dingen omdat we het altijd zo gedaan hebben. Omdat onze ouders het zo doen of onze vrienden. Maar sta je wel eens stil bij hoeveel dingen je weggooit? Of bij hoe lang je onder de douche staat? Hoe vaak je plastic folie of plastic zakjes gebruikt? Hoeveel nieuwe spullen je koopt? En ben je je bewust van het eten dat je koopt en in je mond stopt?
Ik geloof niet in perfectie. Ik denk dat ecologisch, biologisch, ethisch, duurzaam en gezond niet altijd op één lijn liggen. Maar ik geloof wel dat alle beetjes helpen. Ze zeggen niet voor niks ‘een betere wereld begint bij jezelf’ toch?! Door kleine stapjes te zetten en bewuster te zijn van wat je doet, draag je bij aan een beter milieu en daarmee dus ook aan Ahimsa ten opzichte van de aarde.
Het toepassen van Ahimsa is dus iets wat je zowel op je mat als buiten je mat kunt toepassen. Het is iets waar je elke dag mee kunt blijven oefenen. En als je nou toch een keer per ongeluk de kraan 3 uur aan hebt laten staan, net te diep bent gegaan in je achteroverbuiging of iets onaardigs hebt gezegd over iemand anders; kijk of je dat kunt accepteren. Ahimsa gaat niet over perfectie. Het gaat over vallen en opstaan, blijven oefenen, bewustwording en lief zijn voor jezelf en voor anderen.
Weet jij nog andere manieren of heb je ideeën over hoe je Ahimsa kan toepassen? Laat het hieronder weten!
Dit blog is een bijdrage van Jorine van Jorinekuilman.nl
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Ahimsa, bijdragen aan geweldloosheid, dus het niet eten van dierlijke producten! Vegan! Goed voor dier, mens& milieu ❤️?
Hi Natascha,
Vegan zijn is zeker een mooi voorbeeld van Ahimsa 🙂
Onlosmakelijk verbonden…lees er maar eens over wat het écht betekent. Je kunt niet Ahimsa nastreven wanneer je nog steeds een bijdrage levert aan het doden (dus geweld) van dieren.