Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

22 mei 2021

Het prikkelbare darm syndroom – 7 asana’s voor minder klachten

/
Geplaatst door
/
Comments0

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een vervelende aandoening waarbij je vaak last hebt van je darmen.

Een van de eerste dingen die veel mensen doen is op zoek gaan naar voeding die de problemen triggert. Dat is absoluut heel zinvol, maar dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.

Er zijn gelukkig nog meer dingen waar je zelf mee aan de slag kunt en een van deze dingen is yoga! In dit blog leg ik je daarom graag meer uit over de relatie tussen yoga en prikkelbare darm en vind je toepasselijke yoga oefeningen.

Je komt onder andere te weten:

  • Wat het prikkelbare darm syndroom precies is
  • Wat de oorzaak van PDS is
  • Welke behandelingen er mogelijk zijn voor het prikkelbare darm syndroom
  • Hoe Yoga ken helpen bij PDS

En nog veel meer!

prikkelbare darm syndroom

Wat is prikkelbare darm syndroom?

Het prikkelbare darm syndroom is eigenlijk een soort verzamelnaam voor klachten rondom het maag-darmkanaal.

De darmen maken te veel of juist te weinig bewegingen en dit kan leiden tot klachten als buikpijn, een opgeblazen gevoel, teken in de buik, rommelende darmen, verstopping, diarree of maagklachten. Vaak gaat dit gepaard met vermoeidheid.

Het klachtenpatroon kan heel erg wisselend zijn. Sommige mensen hebben er continu last van, anderen alleen in bepaalde periodes of na bepaalde voeding.

PDS komt vaak voor. Naar schatting komt het bij ruim 5-20% van de Nederlanders voor.  Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is de oorzaak van prikkelbare darm syndroom?

Als ik je dat toch eens kon vertellen! 😉 Het punt is namelijk dat de oorzaak vaak onbekend is en dat zorgt ervoor dat het best wel een zoektocht kan zijn om erachter te komen hoe je het kunt verminderen.

Het is heel waarschijnlijk dat het te maken heeft met de communicatie tussen de hersenen en de darmen, oftewel de hersen-darm-as.

Dat zit als volgt: tussen de hersenen en de darmen vindt continu communicatie plaats doordat het autonome zenuwstelsel verbonden is met het zenuwstelsel van de darmen, het enterische zenuwstelsel.

Op deze hersen-darm-as kunnen verschillende communicatiestoornissen ontstaan. Hoe, wat en waar is nog niet precies duidelijk.

Bij veel mensen lijken voeding en stress oorzaken te zijn waardoor klachten kunnen toenemen. In de video hieronder vertelt Rolf je hoe je chronische stress tegen kunt gaan.

Wat voor behandelingen zijn er mogelijk?

Ook hierin is nog geen eenduidig antwoord te geven, ook omdat het voor iedereen net anders lijkt te werken. Dus een one-plan-fits-all-aanpak is er niet.

Er zijn behandelingen mogelijk op het gebied van voeding, medicijnen, supplementen en therapieën.

Hoe kan yoga helpen?

Yoga is een van de ‘therapieën’ die kan helpen bij PDS. Yoga kan helpen om stress te reduceren en om spanning in het buikgebied te verminderen. Het kan ook bijdragen aan een goede vertering.

Daarnaast is het bij PDS goed om te bewegen, maar niet te intensief. Yoga kan dan een hele fijne uitkomst zijn. Meditatie, restorative yoga en yin kunnen heel fijn zijn.

Hieronder vind je ook een aantal houdingen die kunnen helpen bij PDS.

7 yoga asana’s bij PDS

1.     De kat – Marjariasana

De kat zorgt voor een milde massage en versterking van de buikspieren. Het heeft een kalmerende werking en kan fijn zijn voor de vertering.

Je kan er ook een bewegende variant van maken, door je bekken naar voren en naar achteren de kantelen. Zo maak je je rug hol en bol.

2.     Wind relieving pose – Pawanmuktasana

De naam zegt het al ;). Ik doel hier op de houding en niet op de gelijknamige serie pawanmuktasana (al is de hele serie ook een aanrader, omdat dit op een hele milde manier zorgt voor meer energie).

In deze houding lig je op je rug en trek je een of beide knieën tegelijkertijd naar jezelf toe. Dit zorgt voor een massage van de darmen en kan bijdragen aan het vrijlaten van overtollige lucht (oftewel.. scheetjes laten ;)).

3.     De gedraaide buikhouding – Jathara Parivartanasana

Gedraaide houdingen kunnen met name prettig zijn bij obstipatie. Het stimuleert de spijsvertering.

Kies voor een zachte, iets meer passieve, yin variant van deze pose. Dan heeft het namelijk een kalmerende werking op je zenuwstelsel, wat je darmen ten goede komt.

Wanneer je last hebt van diarree kunnen twists soms iets minder prettig zijn. Ga dan in ieder geval niet te diep in de houding, zorg voor extra ondersteuning met bijv een bolster of kussen of sla de houding over.

4.     Cobra – Bhujangasana

Deze houding zorgt voor een strekking van het buikgebied en kan een positieve bijdrage leveren aan je bloedcirculatie. Omdat het een achteroverbuiging is, kan het ook vermoeidheid verminderen en meer energie geven.

In de video hieronder kun je de houding met Mel meedoen 🙂

5.     Ondersteunde brughouding – Salamba setu bandhasana

Net als de cobra is de brug een achteroverbuiging. Kies in dit geval voor een hele milde, passieve, yin variant, waarbij je een bolster onder het bekken legt en beide benen uitstrekt op de grond.

6.     Benen tegen de muur  – Viparita karani

Ook deze houding heeft een kalmerende werking op je zenuwstelsel. Je brengt je billen zo dicht mogelijk naar de muur en brengt dan je benen omhoog zodat ze tegen de muur aan rusten. Eventueel leg je een kussen onder je bekken.

7.     Lijkhouding – Savasana

De belangrijkste houding van allemaal zeg ik altijd ;). Geef jezelf de tijd om een aantal minuten niks te moeten, nergens te hoeven zijn en niks te hoeven doen.

Soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar juist op die momenten is het zo belangrijk om jezelf dit te gunnen!


Dit is een gastblog van Jorine Kuilman van Jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter