Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

29 dec 2018

De niyama Shaucha: op naar meer discipline!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Stel je voor dat je van plan bent om ’s ochtends vroeg yoga oefeningen te doen. ’s Avonds zet je vol goede moed de wekker en de volgende ochtend denk je: ‘Nee, dit is echt te vroeg. Ik ben nog zo moe. Het is nog super donker. Ik blijf nog even liggen hoor..’

Voor je het weet is het te laat en heb je geen tijd meer voor yoga.

Herkenbaar?

Het vergt nogal wat discipline om yoga in je ochtendroutine te krijgen. Je weet dat het een fijn begin van de dag is, maar om daadwerkelijk zo vroeg op te staan is een ander verhaal.

Gelukkig is discipline iets wat je kunt trainen. De vijf Niyama’s kunnen je hierbij richting geven. In deze blog ga ik daarom dieper in op de eerste niyama, Shaucha.

Shaucha

De yama’s en niyama’s 

De yama’s en niyama’s zijn de eerste twee stappen van het achtvoudige pad.

Eerder schreef ik over de Yama’s, een soort sociale leefregels, dingen die je niet doet zoals geweld plegen (asteya), oneerlijk zijn (satya), stelen (asteya), losbandig zijn (brahmacharya) en hebzuchtig zijn (aprigraha).

In het boek ‘The tree of life’ omschrijft Iyengar de Yama’s als de wortel van een boom, en de Niyama’s als de stam van de boom. De yama’s gaan daarbij over jou en je gedrag ten op zichte van je omgeving. De niyama’s zijn meer gericht op jezelf en leefregels die te maken hebben met discipline. De niyama Shaucha sluit daar perfect op aan.

Wat is Shaucha?

De eerste niyama is Shaucha, vrij vertaald als zuiverheid of reinheid. Je kan daarbij denken aan leven in een schone omgeving, je huis opruimen, regelmatig stofzuigen. Of aan lichamelijke verzorging, zoals jezelf wassen en schone kleding dragen, maar ook jezelf van binnen schoon houden door gezond te eten.

Dus schoonmaken helpt bij het creëren van discipline? Hou je net als ik niet zo van stofzuigen? Lees nog even door ;).

Je kan het namelijk ook nog wat verder trekken. Door het denken van positieve, eerlijke, zuivere gedachten en door het creëren van positieve intenties werk je aan het schoonmaken van je geest, je gedachten en je emoties.

De Yoga sutra’s

In de yoga sutra’s van Patanjali staat dat reinheid en zuiverheid van lichaam en geest kan zorgen voor een soort afstandelijkheid naar je eigen lichaam. Klinkt misschien een beetje vreemd, maar stel je het volgende voor.

Je wordt wakker, je voelt dat je moe bent, maar je weet dat dat ‘slechts’ je lichaam is. Dus sta je op en doe je je yoga oefeningen. Moe of niet. Uiteraard is het belangrijk om wel te luisteren naar je lichaam en ook hier gaat het altijd om balans.

Als je jezelf te hard pusht, doe je jezelf geweld aan. Maar denk er eens over na. Voel je je soms niet juist beter als je toch die oefeningen doet, ook als je in eerste instantie denkt dat je moe bent?

Het gaat ook over afstandelijkheid naar de lichamen van anderen. Dat klinkt in eerste instantie voor mij als het omgekeerde van wat ik zou willen. Liefde, warmte, knuffelen en aanraking, daar hebben we toch behoefte aan?

Dat klopt, maar als je daar continu naar op zoek bent en continu in aanraking bent met anderen, dan is het moeilijk om te voelen wat jouw energie is en wat van iemand anders is. Het is belangrijk om af en toe alleen te kunnen zijn, te voelen wat jij voelt en jezelf te leren kennen.

In de yoga sutra’s staat ook dat reinheid en zuiverheid van lichaam en geest kan zorgen voor een zuivering van de subtiele mentale essentie. Eh, wat?

Mijn visie

Ik zie het zo: als je continu negatieve gedachten hebt (bijv. het is te vroeg, ik ben nog te moe, ik wil niet opstaan), voel je je ook niet bepaald goed toch? Als je die gedachten kunt ‘zuiveren’ (bijv. wat heerlijk ik heb het huis voor me alleen, na m’n yoga oefeningen voel ik me fris en uitgerust, ik heb zin om de dag te beginnen), voel je je waarschijnlijk een stuk beter toch?

Het is aan het begin vaak wat onwennig om ‘anders’ te gaan denken. Hoe doe je dat dan? Want: ‘ik ben toch moe’?

Dat is nou juist het mooie, eigenlijk ‘ben’ je niet moe. Je ‘voelt’ je misschien moe, maar je bent het niet. Je hoeft je niet te identificeren met het voelen van die moeheid. Het komt en gaat, misschien voel je je na de yoga oefeningen helemaal niet moe meer.

De yoga oefeningen dragen op zichzelf ook weer bij aan het zuiveren van je lichaam en geest. Dus als het je lukt om op je mat te stappen en je oefeningen te doen, zit je in een win-win situatie.

Eigenlijk lijkt het altijd neer te komen op hetzelfde. Zorg goed voor jezelf, voor zowel je lichaam als je geest en laat je niet leiden door gedachten en emoties. Je zal dan merken dat je je stabieler voelt en als vanzelf meer discipline hebt. Laat het dan weer even los (dat hoort er soms ook bij). En pak het vervolgens gewoon weer op.

Dus hoewel een opgeruimd en schoon huis je zeker kan helpen bij het creëren van een fijne plek om thuis yoga te doen, is het echt niet erg als je een keertje niet hebt gestofzuigd. Zorg goed voor je lijf en je geest, dat is volgende de Shaucha het allerbelangrijkste.

En wie weet. Misschien krijg je dan ook wel spontaan zin om ook je huis te gaan stofzuigen ;).


Dit blog is een bijdrage van Jorine van Jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter