Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 jan 2021

De gedraaide buikhouding – een compleet overzicht

/
Geplaatst door
/
Comments0

De gedraaide buikhouding, ook wel de liggende twist of Jathara Parivartanasana genoemd, is een houding met veel voordelen.

Het is een houding die zowel actief in een fanatieke Poweryoga practice past, als in een zachtere yin yogales. Daarnaast is de gedraaide buikhouding makkelijk te doen in het dagelijks leven, mocht je geen tijd hebben voor een volledige practice.

In dit blog besteden we daarom graag wat meer aandacht aan:

  • De voordelen van de gedraaide buikhouding
  • Hoe je de liggende twist uitvoert
  • Eventuele aanpassingen van Jathara Parivartanasana
  • Welke blessures je met deze houding kunt tegengaan
  • En een persoonlijke tip!

Lees je mee?

gedraaide buikhouding

De voordelen van Jathara Parivartanasana

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, hierbij een paar vragen die de voordelen van de liggende twist duidelijk maken:

1. Helpt de gedraaide buikhouding om meer energie te krijgen?

Ja, de liggende twist helpt je om meer energie te krijgen en vermindert stress- en vermoeidheidsklachten.

2. Welke invloed heeft de liggende twist op je lichaam?

De houding stimuleert de spijsvertering, voert afvalstoffen af en heeft een ontgiftende werking.

3. Welke lichamelijke voordelen biedt de gedraaide buikhouding?

Het opent de borst en het hartgebied en creëert ruimte en flexibiliteit in o.a. de onderrug. Ideaal dus in deze (winter)periode, waarin we veel binnen zijn en met een houding zoveel voordelen kunnen ervaren.

Hoe kom je in de gedraaide buikhouding?

Je komt in de gedraaide buikhouding door de volgende stappen te volgen:

  1. Kom op je rug liggen en spreid je armen horizontaal met de handpalmen gesloten
  2. Buig de knieën en plaats de voeten aan de mat
  3. Activeer je buikspieren en breng je knieën naar de rechterkant
  4. Houd je knieën en enkels zo veel mogelijk boven elkaar
  5. Blijf een aantal ademhalingen hier en wissel dan rustig van kant

De oplettende lezer las dat Jathara Parivartanasana zowel voor een fanatieke les als voor een yin yogales geschikt is, maar wat is dan het verschil?

Bij een actieve uitwerking van de houding ben je opzoek naar uitlijning en activatie in het lichaam.

Hiervoor duw je je handen in de vloer, houd je de buikspieren actief, kijk je eventueel de tegengestelde richting op en is je onderlijf actief om de knieën en enkels boven elkaar te houden.

Je maakt lengte van je kruin tot aan je zitbotten. En eventueel maak je gebruik van Bandhas zodat je energie niet weglekt, maar een extra boost geeft aan de organen in je buik.

Bye bye obstipatie en gifstoffen.

Voor een zachtere uitvoering, nodig je al je spieren uit om te ontspannen.

De knieën vallen zoals ze vallen en ook je buik is zacht. Je gebruikt je natuurlijke ademhaling en blijft i.p.v. een aantal ademhalingen, een aantal minuten in de houding liggen.

De zachtere vorm is aan te reden bij een actieve buikpijn en geeft je lichaam de tijd om te herstellen. In de Restorative Yoga les hieronder gaan we ook aan de slag met ontspanning vinden. Doe je mee?

Liggende twist adjustments

Gedraaide buikhouding, het woord zegt het al: er gebeurt een hoop in het buikgebied.

Nu zit je wellicht niet één, twee, drie te wachten op een extra drukkend gevoel wanneer je al last van obstipatie of buikpijnen hebt maar de gedraaide buikhouding is juist voor deze klachten ideaal.

Daarnaast kan je de houding zo aanpassen dat hij precies voor jouw lijf perfect op maat gemaakt is. Lees onderstaand de opties, om de houding te verzachten.

Optie 1: Verhogen van de knieën

Verhoog beide knieën met een blok, bolster of kussen. Na een aantal minuten ervaar je wellicht meer ruimte en kan je de verhoging iets verlagen, om dieper in je houding te komen.

Let op, dit is absoluut geen verplichting. Een verdieping is niet beter en doet niet per se meer dan een mildere beoefening van een yoga houding.

Optie 2: Verhogen van één knie

Plaats een blok of kussen tussen de benen. Op deze manier verhoog je één knie en land je been, hierdoor blijft de zwaartekracht niet aan je been trekken en kan je meer verzachten in de houding.

Optie 3: Opvullen van loze ruimte

Ondersteun je schouders wanneer zij boven de mat zweven. Dit kan je doen door een blok, kussen of een opgevouwen deken.

Variaties op de gedraaide buikhouding 

De gedraaide buikhouding is een echte healer onder de asana’s, zo helpt de houding bij actieve buikpijn (Chronisch spastische darmen of obstipatie).

Hij geeft een boost aan je spijsvertering, werkt gifstoffen gemakkelijk het lichaam uit en geeft je je eetlust terug.

Maar ook je rug (onderrug, midden gedeelte van de rug en de boven rug) is je dankbaar. Wat de oorzaak van deze klachten ook zijn, de gedraaide buikhouding weet er verlichting aan te geven.

Kortom, welverdiend favoriet en healer!

Naast het verzachten van de houding is de gedraaide buikhouding ook voor de flexies onder ons nog uitdagend, probeer bijvoorbeeld de volgende variaties eens uit:

Optie 1: Slangenbenen

Wikkel je benen om elkaar heen als een soort slangenmens. Breng je de benen naar rechts zorg dan dat je linkerbeen eerst over je rechterbovenbeen gaat en haak je linkervoet dan nog eens achter je rechter.

Hebben? Laat dan langzaam aan de kracht van je buikspieren de benen naar de mat zakken.

Optie 2: Hamstring stretch

Strek je boven been 90 graden van je af en pak met je hand je voet, enkel of bovenbeen.

Op zoek naar meer inspiratie om te stretchen? Doe dan eens deze Yin Yoga les mee 🙂

Optie 3: De verhoging

Kom met je romp op een bolster liggen. Op deze manier kunnen je knieën en armen nog verder wegdraaien waardoor de twist in het lijf intenser is.

Nog steeds easy peazie? Meld je aan bij Circus de Soleil, ik zie een glansrijke carrière voor jou 😉

Tip:

Voeg de gedraaide buikhouding toe aan je ochtend- en/of slaaproutine, voordat je je bed uitstapt even een aantal ademhalingen rechts en een aantal ademhalingen links. Je lijf is je dankbaar!


Dit is een gastblog van Roos Kweekel van @yoga.met.roos en Yoga met Roos

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter