Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

26 sep 2024

Persoonlijke doelen stellen – 5 Stappen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Heb je ooit al eens persoonlijke doelen gesteld, maar ze al even snel weer opgegeven? Dan ben je niet alleen! Vooral aan het begin van het nieuwe jaar hebben mensen hun goede voornemens, maar jammer genoeg verwateren vele daarvan al snel.

Niet alleen het behalen van je doelen, maar ook het stellen ervan vraagt energie en dat houdt veel mensen tegen om het überhaupt te doen. Aan de andere kant kunnen kleine beetjes helpen en daarom vind je hier enkele handige tips om je doelen te formuleren en effectief te bereiken!

Plezier maken is leuk, maar het is vaak puur op jouw individuele behoeften gericht. Er is geen hoger doel of persoonlijke ontwikkeling. Waarom denk je dat veel mensen die ontzettend rijk zijn vaak nog steeds ongelukkig zijn? – Rolf

persoonlijke doelen stellen

5 Stappen voor het stellen van persoonlijke doelen

Voor je aan een doel kunt werken, moet je natuurlijk eerst duidelijk weten wat het precies inhoudt. Onderstaande stappenplan helpt je alvast op weg:

1. Maak een lijstje

Het is een beetje een cliché, maar wel met een goede reden: wie lijstjes opmaakt van zijn of haar doelen, bereikt ze over het algemeen sneller. Doelen zijn iets heel persoonlijks en het opschrijven ervan kan je dan ook een beetje benaderen alsof je een dagboek houdt.

Misschien wil je wel afvallen, vroeger kunnen opstaan, een nieuwe opleiding volgen of je sociale netwerk uitbreiden? Door je doelen neer te schrijven, worden ze concreter.

2. Ga voor doelen die je zelf in de hand hebt

Veel mensen stellen doelen die eigenlijk buiten hun invloed liggen.

Zo kan het zijn dat je promotie wilt krijgen op het werk of je huis wilt verkopen. Hoewel je zeker stappen kunt ondernemen om de kans dat die dingen gebeuren te vergroten, heb je ze in feite niet in de hand.

De uitkomst wordt immers bepaald door externe factoren of buitenstaanders, wat even goed kan leiden tot teleurstelling.

Blijf dus bij doelen die volledig afhangen van je eigen inspanningen!

3. Maak je doel specifiek

Zodra je een lijstje hebt gemaakt met doelen, is het belangrijk dat je ze specifiek maakt. In plaats van ‘afvallen’, kan je bijvoorbeeld zeggen dat je ’10 kilogram wilt verliezen op 4 maand tijd’.

Hoe specifieker je doel, hoe beter, omdat je dan gemakkelijker de nodige stappen onderneemt om ze te bereiken.

4. Deel je doelen op in tussenstappen

Grootse doelen stellen mag en kan je zelfs motiveren, maar in sommige gevallen is het dan ook een stuk moeilijker om effectief aan de slag te gaan…

Daarom is het beter om een groot doel onder te verdelen in kleinere stappen.

Dergelijke tussenstappen zijn gemakkelijker te realiseren en houden je op het rechte pad. Daarbij krijg je na het behalen van zo’n tussenstap een soort mentale adempauze, waardoor je weer vol moed en energie en motivatie verder kunt.

5. Hou vol en motiveer jezelf

Zelfs als je je vooropgestelde doel niet zo snel behaalt als je had gewild, ben je nog altijd beter bezig dan degene die helemaal niets onderneemt.

Een goede planning is goud waard en helpt je op weg, maar het belangrijkste is dat je volhoudt. Bepaalde tussenstappen of doelen bereik je misschien gemakkelijk, andere veel later of trager dan je had gewild.

Confronteer jezelf hoe dan ook elke dag met het doel dat je voor jezelf hebt gesteld, zodat je in de juiste mindset blijft.

Gebruik affirmaties of mediteer over je doelen om ze duidelijker te maken en je zelfvertrouwen te boosten: het perfecte recept om je doelen effectief te bereiken!

Gouden tips om persoonlijke doelen te stellen

1. Vergelijken is mislukken

Nog zo’n gouden tip voor wie persoonlijke doelen wil stellen: houd je enkel en alleen bezig met jouw doelen en kijk niet om naar anderen. Niet iedereen heeft dezelfde talenten of mogelijkheden.

Sommige mensen ontzien zich zelf van alle genot om elk jaar toch maar € 10.000 bijeen te sparen. Anderen vallen heel gemakkelijk af, zelfs als ze maar een keer per week sporten en veel blijven eten.

Focus je op jouw doelen, de stappen die je kan zetten om voortgang te boeken en hou het daarbij.

2. Stel het niet uit

Doelen klinken soms goed in je hoofd, maar wat ben je daarmee als je ze nooit echt formuleert of probeert te bereiken? Uitstelgedrag is een killer en kan je dromen en doelen al teniet doen nog voor je goed en wel bent begonnen…

3. Blijf consequent, maar ook lief voor jezelf

Je doelen of tussendoelen bereiken is natuurlijk leuk en geeft een echte kick, maar soms lukt het gewoon niet. Bijvoorbeeld omdat je door ziekte toch niet zoveel afvalt als je had gehoopt of wanneer je examen minder goed uitpakt, ook al heb je er heel hard voor gestudeerd.

Aanvaard de tegenslag, maar vooral: ga op zoek naar manieren om het in het vervolg beter te doen.

Aan de andere kant mag je jezelf ook gerust eens belonen als je een doel hebt gehaald. Verwen jezelf gerust eens met een cadeautje of een korte vakantie!

4. Wees realistisch met je persoonlijke doelen

Realistisch zijn is van ontzettend groot belang. Dan gaat het niet alleen om het aantal doelen dat je stelt, maar ook de inhoud van het doel.

Veel mensen vinden het moeilijk om een doel te formuleren dat hen voldoende uitdaagt, maar toch haalbaar is. Ons advies? Begin met een kleiner doel en als je merkt dat je toch meer aankunt, maak het dan iets uitdagender.

5. Visualiseer

Visualisatie is een waardevol hulpmiddel bij het stellen van je persoonlijke doelen. Door je heel duidelijk voor ogen te houden wat je wilt en hoe je het kunt realiseren, lijkt de weg ernaartoe minder eng.

Je kunt visualisatie actief beoefenen tijdens je dagelijkse meditatie of yoga practice, maar dat kan ook gewoon tijdens een pauze of voor je ’s avonds gaat slapen.

Is het jouw doel om vaker op de mat te stappen en aan Yoga te doen? Hoe vind je daar de motivatie voor? In deze video leer je daar meer over.

Waarom is persoonlijke doelen stellen belangrijk?

Persoonlijke doelen stellen, waarom is dat nu precies zo belangrijk? In de eerste plaats omdat je jezelf dan uitdaagt om een betere versie van jezelf te worden.

Daarbij leer je gaandeweg nieuwe vaardigheden of scherp je degene aan die je al hebt, maar vooral: doelen stellen geeft je een broodnodige houvast wanneer je uit je comfortzone breekt. Angst voor het nieuwe houdt immers veel mensen tegen.

Als je echter een duidelijk stappenplan hebt om op te steunen, hoeft die angst je niet te verlammen.

5 Voorbeelden van persoonlijke doelen

Voor veel mensen is het moeilijk om hun persoonlijke doelen specifiek neer te schrijven. Hieronder vind je een aantal goede voorbeelden ter inspiratie:

  • ‘Binnen 6 maanden wil ik € 5.000 gespaard hebben’
  • ‘Eind deze maand wil ik mij ingeschreven hebben in een opleiding’
  • ‘Dit jaar wil ik elke week actief werken aan de relatie met mijn partner’
  • ‘Ik wil vanaf nu drie keer per week een uur sporten’

Je persoonlijke doelen kunnen dus te maken hebben met je gezondheid, je relatie, je innerlijke rust, je financiën of eender welk ander aspect van je leven!

Onze ervaringen met persoonlijke doelen stellen

Rolf – Het nummer 1 ding wat je wil doen om je doelen te behalen, is kijken naar je omgeving. Richt je omgeving in op zo’n manier dat alle obstakels die je ervan weerhouden om je doelen te behalen zoveel mogelijk uit de weg geruimd zijn en dat dingen die je stimuleren om je doelen te behalen zoveel mogelijk aanwezig zijn in je omgeving.

Conclusie

Persoonlijke doelen stellen is stap één, maar dan is het vooral belangrijk dat je eraan werkt. De tips die we in dit blog hebben besproken, helpen je hopelijk op weg om je doelen duidelijk voor jezelf te formuleren en ze te bereiken!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter