Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

5 feb 2021

Voedingsschema voor afvallen – 6 tips voor duurzame gezondheid

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een voedingsschema voor afvallen is iets waar veel mensen constant naar op zoek zijn. Of we nou goede voornemens hebben of veel thuis zitten met gesloten sportscholen, er is altijd wel een reden te bedenken.

Op het internet en in de boekenwinkel vind je een ware wildgroei aan gezondheidsboeken die de beste resultaten beloven. Maar hoe bepaal je nu wat werkt en wat niet? Nou, door het vooral simpel te houden en terug naar de basics te gaan.

Ik mijn vorige blogs heb ik je de afgelopen tijd al aardig wat info gegeven over voedingsstoffen, voeding, energie etc, kortom de voeding die je nodig hebt voor een lang en gezond leven.

In dit blog ga ik wat adviezen opsommen zodat je voor jezelf na kunt gaan waar jij in wil gaan investeren voor de lange termijn. Sta even stil bij elk advies en vraag je af: hoe kan en wil ik dit integreren in mijn voedingsplan? In mijn leven.

Maak je doelen vooral niet te groot, maar juist heel klein. Maak het jezelf niet te moeilijk. Kijk wat je nu al doet en denk na hoe je dit kunt verbeteren. Je komt in dit blog onder meer te weten:

  • Hoe je je voedingsschema voor afvallen simpel en overzichtelijk houdt
  • Welk eten en drinken centraal staan binnen een voedingsschema voor afvallen
  • Welke concrete tips handig zijn bij een gezond voedingsplan

En vele andere tips!

Voedingsschema voor afvallen

7 tips om een voedingsschema voor afvallen tot een succes te maken

Zoals ik eerder al aangaf zit een groot deel van de kracht van een goed voedingsschema voor afvallen in het simpel houden van je voedingsplan. Maar waar moet je daarbij dan precies op letten? Hieronder de tips!

Tip 1: Eet echte, verse voeding

Als je verse voeding gaat eten, dan ben je meer tijd kwijt wat betreft bereiden. Dat betekent wel dat je goed moet plannen.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Anders is de kans groot dat je weer vervalt in oude gewoontes en toch grijpt naar die lekkere (maar ongezonde) kant-en-klaar maaltijd.

Met goed plannen hou je het vaak ook betaalbaarder, doordat je van tevoren kunt inkopen en dus efficiënter boodschappen kunt doen. Een bijkomend voordeel dus en een reden dat veel mensen na verloop van tijd afhaken met gezond koken

Tip 2: Eet niet te veel

Eet tot je voor 80% vol zit. Ik krijg dan vaak de vraag; hoe voel ik dat dan?

Mijn antwoord is simpel; luister naar je lichaam. Als je hebt gegeten wacht je 20 minuten, dan krijgt je lichaam namelijk pas het seintje dat het voldaan is. Heb je dan een te vol gevoel? Dan had je dus te veel op je bord 😉

Uiteindelijk leer je je lichaam beter kennen en voel je dit ook echt beter aan. Het is dus echt een kwestie van oefenen.

Tip 3: De gouden tip voor je voedingsschema voor afvallen, groente en fruit

Groente en fruit zijn belangrijk voor de vezels. Voeg zoveel mogelijk bij iedere maaltijd groente toe.

Dus bijvoorbeeld voor je ontbijt; een groene smoothie, wat geraspte wortel door de havermout of wat spinazie door je bananenpannenkoek.

Voor je lunch; een salade, een bakje rauwkost of een soep met veel groente.

En voor je avondeten; 2 soorten groente, een salade erbij of een lekkere groente curry.

Als je uiteten gaat hou je dan aan het ‘groente eerst’-principe. Of je nou wel of geen vlees eet, probeer je bord tijdens de eerste gang te vullen met groente, salades of soep op basis van groente.

Dat is je eerste winst en bovendien eet je dan ook minder van de ongezondere dingen. Een handig trucje om gezond te eten!

Tip 4: Eet meer peulvruchten

Peulvruchten eten we veel te weinig. Je moet er misschien even aan wennen, maar het is zeer de moeite waard. Peulvruchten zitten namelijk vol met eiwitten en vezels. Voeg dus wat vaker bonen, kikkererwten of linzen toe!

Tip 5: Probeer plantaardige zuivel

Kun je zonder zuivel? Vervang je zuivel eens voor plantaardige zuivel. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld sojamelk, kokosyoghurt of havermelk. Hier zullen je darmen heel blij van worden, het is namelijk ontzettend goed voor de stoelgang.

Tip 6: Vet is gezond… maar met mate

Veel mensen denken bij vetten automatisch aan ongezond eten. Dat is niet helemaal waar en hangt ook af van welk soort vetten je precies eet.

Vetten zijn vaak gezond maar als je de hele dag door vetten toevoegt aan je maaltijden krijg je, wellicht ongemerkt, veel calorieën binnen. Eet ze dus zeker maar doe dat met mate.

Bonustip: 90% gezonder eten in minder tijd

Om duurzaam gezonder te leven zijn alle tips hierboven essentieel, maar wat als je een keer krap zit qua tijd? De kans is groot dat je dan toch snel naar een ongezond alternatief grijpt.

In de video hieronder legt Rolf je uit welk trucje je kunt toepassen voor een gezonde noodmaaltijd als je weinig tijd hebt:

Geïnteresseerd geraakt in maaltijdshakes? Hier kun je de Huel shake bestellen en hier kun je bestellen bij Yoursuper met 15% korting als je de kortingscode ‘HWY’ gebruikt. Mooi meegenomen toch?

 

Oke, met deze adviezen kun je nu zelf aan de slag. Hoe ga jij jouw voedingsplan concreet maken? Dit is geen Quick-fix om snel af te vallen of gezond te worden. Dit is iets voor langere termijn.

Met kleine stapjes ga je het jezelf eigen maken zodat het niet voelt als iets tijdelijks én zodat het niet voelt als een mega grote verandering. Zo hou je het voor jezelf haalbaar en leuk!


Dit is een gastblog van Julia van Healthstudiojulia.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter