Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 jun 2022

Volle maan – de invloed op jou en je yoga practice

/
Geplaatst door
/
Comments0

Volle maan, wat voor effect heeft dat nou precies op ons?

Al heel lang worden gedragsveranderingen toegeschreven aan de kracht de maan. Denk maar aan mensen die met volle maan in weerwolven veranderen ;).

Ook de term ‘Loenatik/Lunatic’, wat dwaas of gek betekent, stamt af van dit idee. Loenatik komt van het woord Lunar, wat maan betekent, waarmee geïmpliceerd wordt dat de mentale gesteldheid samenhangt met de maan.

Ook in verschillende yoga stromingen wordt er gesproken over het effect dat de maan heeft op de mens. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat we bepaalde houdingen beter niet of juist wel moeten doen tijdens volle maan.

Hoe zit dit nou allemaal precies? Wat voor effect heeft de maan, en dan met name de volle maan, nou echt op ons?

In deze blog lees je er alles over. Je komt bijvoorbeeld te weten:

  • Of je slechter slaapt door de volle maan
  • Wat de verschillende fases zijn van de maan
  • Hoe de maancyclus samen hangt met de cyclus van de vrouw
  • Hoe je in je yogapractice rekening kunt houden met de volle maan
  • Hoe je een volle maanmeditatie doet

Benieuwd geworden? Lees dan verder!

volle maan

Vraag en antwoord

1.Wat is volle maan?

Bij volle maan staan de zon en maan op één lijn met de aarde er precies tussen in. Doordat de maan het zonlicht weerkaatst zien wij vanaf de aarde een ronde verlichte bal, oftewel, een volle maan.

2.Heeft volle maan invloed op hoe je je voelt?

Eigenlijk kun alleen jijzelf hier antwoord op geven natuurlijk ;).

Veel mensen geven wel aan dat de volle maan hun emoties versterkt. Dus als je je goed voelt, voel je je nog beter. Als je je neerslachtig voelt, voel je juist dat nog sterker.

3.Slaap je slechter bij volle maan?

De wetenschap is er nog niet over uit, maar veel mensen ervaren zelf wel dat de maan invloed heeft op hun slaap.

Je kunt het voor jezelf bepalen, door twee maanden lang bij te houden hoe je slaapt en dit achteraf te vergelijken met de maanfases. Wie weet ontdek je een patroon!

De cyclus van de maan

Elke maancyclus start met een nieuwe maan. Tijdens de nieuwe maan zien wij de maan niet, omdat er geen zonlicht wordt gereflecteerd.

Gedurende twee weken bevindt de maan zich in de wassende maanfase, waarbij we de maan steeds zien ‘groeien’ totdat we een grote verlichte vol zien genaamd volle maan. Na volle maan neemt het licht weer af tijdens de afnemende maanfase.

De seizoenen verlopen op dezelfde manier. De nieuwe maan staat voor de winterperiode, de wassende maan voor de lenteperiode, de volle maan voor de zomer en de afnemende maan voor de herfst.

De overeenkomst met de vrouwelijke cyclus

Zoals de zon symbool staat voor de mannelijke, yang energie, staat de maan symbool voor de vrouwelijke, yin energie.

Ook de vrouwelijke cyclus verloopt volgens een zelfde patroon als de maancyclus: de nieuwe maan representeert de menstruatie, de wassende maan de pre-eisprong (rijping van de eicel) en de volle maan representeert de eisprong.

Daarna volgt de pre-menstruatie periode (uitrijping van de eicel).

Ook qua tijd zit er overeenkomt in de cyclus van de maan en die van een vrouw. Een vrouwelijke cyclus duurt gemiddeld 29 dagen. De cyclus van de maan duurt gemiddeld 28 dagen.

De kracht van volle maan

Volle maan is waarschijnlijk de meest besproken fase van de maancyclus.

Veel mensen hebben het idee dat de volle maan effect heeft op je gedrag en emoties. Dit is nog nooit bewezen, maar we weten natuurlijk wel dat de maan zorgt voor de getijden, voor eb en vloed.

Het is dus niet een heel gek idee dat de maan ook een invloed op ons heeft, aangezien wij voor 70% uit water bestaan.

Veel mensen geven aan dat ze zich onrustiger en emotioneler voelen rondom de volle maan. De volle maan staat bekend als een fase waarin energieen als heftiger worden ervaren. Dus zowel positieve als negatieve emoties worden versterkt.

Het is een goed moment om naar binnen te keren, want door die versterkte emoties kun je goed voelen wat er in jou speelt en waar je behoeft aan hebt.

Je kunt de volle maan zien als een energetisch hoogtepunt, waarna het tijd is om weer los te laten. Kernwoorden die passen bij de volle maan zijn vergeving, loslaten en dankbaarheid.

volle maan meditatie

Het effect van volle maan op je slaap

Er wordt weleens gezegd dat mensen bij volle maan slechter slapen. De wetenschap is hier tegenstrijdig in en het lijkt nog moeilijk om hier definitief uitsluitsel over te geven.

Toch zijn er wel verbanden aangetoond. Zo laat deze recentelijk uitgekomen studie uit januari 2021 inderdaad een verband zien.

De studie volgde mensen gedurende 2 maancycli en hieruit bleek dat deze mensen de nachten voorafgaand aan de volle maan het minste sliepen. Op die dagen gingen ze ook later naar bed.

Een onderzoek met data van 464 studenten liet een zelfde soort slaappatroon zien.

Waar dit precies aan ligt weten de onderzoekers niet. Er wordt gedacht dat dit misschien te heeft met de zwaartekracht van de maan, maar waarschijnlijk speelt het licht zelf ook een rol. Bij volle maan is er immers meer licht.

Licht heeft een effect op onze melatonine, ons slaaphormoon. Bij meer licht, wordt er minder melatonine aangemaakt en ga je dus minder makkelijk slapen.

Overigens is het voor mensen die normaal gesproken 7 a 8 uur slapen geen probleem om een paar nachten iets minder te slapen. Voor mensen met slaapproblemen is het wel vervelend natuurlijk.

Hoewel de maan dus mogelijk wel degelijk een rol speelt in je slaap, is de rol klein vergeleken bij de effecten die telefoons, laptops en tv’s op ons slaapgedrag hebben.

Yoga en volle maan

Sommige stromingen houden rekening met de stand van de maan in hun beoefening. Zo beoefen je volgens de Ashtanga yoga tijdens de volle maan (en nieuwe maan) geen fysieke yoga.

Je kunt de nieuwe maan zien als het moment om te zaaien en de volle maan als het moment om te oogsten. Dat doe je dus door stil te worden en naar binnen te keren.

De volle maan is een periode van veel energie. Dit wordt weleens vergeleken met het einde van de inademing, oftewel een naar bovenstaande beweging waardoor we ons energiek en emotioneel voelen. We zitten daardoor meer in ons hoofd.

Welke houdingen kun je doen tijdens de volle maan?

Omdat er tijdens de volle maan de energie al hoger is, is het fijn om dit te balanceren met een kalmerende yoga beoefening.

Je kunt kiezen voor een restorative yoga of voor yin yoga.

Wanneer je erg veel onrust ervaart en het gevoel hebt dat er eerst energie uit moet, kun je ook kiezen voor een yin yang practice, waarbij je eerst het yang gedeelte beoefent en vanuit daar over gaat naar het yin gedeelte.

Vooroverbuigingen kunnen je helpen om tot rust te komen en naar binnen te keren. Je kunt je ook focussen op hartopeners, omdat deze je kunnen helpen om je hartgebied (en daarmee je emoties en gevoelens) te voelen. 

Je kunt ook de maangroet doen in plaats van de zonnegroet.

In onderstaande video kun je zien hoe je de maangroet uitvoert.

Volle maan meditatie

Je kunt de energie van de volle maan gebruiken om je intenties te versterken. Het is daarom een mooi moment om te mediteren.

Een volle maan meditatie is een symbolisch moment om licht naar binnen te laten schijnen.

Maar of je nou wel of niet het idee hebt dat de maan impact heeft op jouw gevoelens, slaap en gedrag of niet, het kan nooit kwaad om een meditatie te doen ;).

Hoe doe je een volle maan meditatie?

Een volle maan meditatie kan je op je yoga mat doen maar het kan ook heel inspirerend zijn om een meditatieve wandeling te maken. Dit hoeft geen urenlange wandeling te zijn. Een half uurtje kan ook al zeer verhelderend werken!

Je kunt er juist ook een uitgebreid ritueel van maken, met kaarsjes en rustige muziek.

Tijdens een volle maan meditatie is het fijn om met een aantal vragen te werken. Stel jezelf de volgende vragen aan het begin van de meditatie:

  • Wat is er in jou aan het ontwikkelen en ontwaken? Denk hierbij aan bijvoorbeeld talenten, ideeën en mogelijkheden.
  • Wat is nog onzichtbaar voor de buitenwereld, maar in het verborgene zeker in beweging?
  • Wat wil je graag loslaten?
  • Waar ben je dankbaar voor?

Het gaat er niet om dat je concrete antwoorden op deze vragen gaat bedenken. Je laat het als het ware een beetje sluimeren in je onderbewustzijn en merkt wat er van nature in je naar bovenkomt.

Als je het fijn vindt kun je dit opschrijven. Schrijven is ook een manier van verwerking en het helpt je om je gedachten en gevoelens te structureren.

Maar misschien komen er helemaal geen woorden, maar zijn er vooral emoties of bepaalde sensaties. Merk het op en laat dat er zijn.

En weet ook; dit hoeven geen grote dingen te zijn. Alles begint in het klein dus heb vooral aandacht voor juist die hele subtiele waarnemingen!

Wat kun je nog meer doen bij volle maan?

Mediteren

Doe een volle maan meditatie, sluit je aan bij een maancirkel of doe een volle maan ritueel.

Schrijven

Schrijf op wat je los wil laten en gooi het papier weg of verbrand het.

Neem een bad

Gebruik eventueel etherische olieen of zout en maak er een moment voor jezelf van. Water heeft een reinigend effect op ons.

Lucide dromen

Het is een mooi moment om te oefenen met lucide dromen. Weet je niet wat dat is of hoe dat moet? In deze blog lees je er alles over.

Wat kun je beter laten tijdens volle maan?

Aan nieuwe dingen beginnen

Het is tijd voor voelen, naar binnen keren en bewust worden van dat wat je niet langer dient. Het is daarmee niet het beste moment om aan een nieuw project te beginnen.

Zware inspanning

Het is niet het moment voor zware fysieke activiteiten, dus wees gematigd en focus je vooral op ontspanning en rust.

Belangrijke beslissingen nemen

De kans is aanwezig dat je je emotioneler voelt dan anders, waardoor het verstandig is om nu geen grote beslissingen te maken. Slaap er dus eerst een extra nachtje over ;).


Delen van dit blog zijn mede mogelijk gemaakt door Suzanne van Brunschot

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter