Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

7 jun 2019

Yoga bij ziekte – krachtige steun in een vervelende tijd

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga bij ziekte. Misschien is het niet het eerst waar je aan denkt, maar Yoga bij ziekte kan ontzettend waardevol zijn.

Hoewel Yoga goed kan helpen bij het verzachten van fysieke pijntjes en kwalen, heeft het vaak écht meerwaarde, bij het mentale proces achter het ziekteproces.

In dit blog richten we ons daarom op de voordelen van Yoga bij ziekte, en hoe het je kan helpen!

yoga bij ziekte

Yoga bij ziekte verzacht pijn

De ene ziekte is de andere niet. Iedere ziekte verzoorzaakt andere klachten, waardoor Yoga op verschillende manieren kan helpen.

Waarschijnlijk denk je daarbij al snel aan een Yogapractice om lichamelijke pijntjes te verzachten, en Yoga kan daar inderdaad goed bij helpen.

Wanneer je ziek bent, lig je soms lang in bed. Je hebt hierdoor al snel last van stijfheid. Afhankelijk van je klachten, kan het daarom fijn zijn om een korte (aangepaste) Yogapractice te doen.

Maar naast een practice, kunnen ademhalingsoefeningen je ook ontzettend goed helpen. Denk maar eens aan de ademhalingstechniek bij een bevalling, die het gemakkelijker maakt om met pijn om te gaan.

Toch zijn er ook ziektes die zo heftig zijn, dat zelfs ademhalingsoefeningen teveel zijn. Fysieke oefeningen zijn dan al snel teveel.

Gelukkig kan Yoga ook helpen om mentaal beter met je ziekte om te gaan. Of je nu verkouden in bed ligt een daardoor een deadline niet haalt, of in het ziekenhuis ligt, Yoga is er voor je.

Yoga helpt je om op mentaal vlak om met een ziekte om te gaan. Het maakt de last van je ziekte, hoe vervelend deze ook is, daardoor net een beetje lichter.

Meditatie helpt daar ontzettend goed bij. Probeer maar eens de meditatie hieronder mee te doen:

Verwerken

Als je met ziekte te maken krijgt dan komt daar vaak veel bij kijken. Op dagelijkse basis word je geconfronteerd, zijn er aanpassingen nodig of is je humeur gewoonweg niet fantastisch vrolijk.

Het omgaan met die emoties, doe je door ze niet weg te stoppen maar door ze aandacht te geven. Niet op een negatieve manier, maar op een mooie manier waarbij je de confrontatie aan gaat, en op zoek gaat naar een wijze die voor jou persoonlijk werkt.

Yoga en meditatie zijn krachtige manieren die jou de juiste handvatten kunnen aanreiken om met de aanwezige emoties om te gaan.

Door met regelmaat een moment te vinden waarin je je ogen kunt dichtdoen en alleen kunt zijn met je gedachten, heb je de tijd om emoties voorbij te laten komen.

Ziekte een plek geven helpt niet altijd, maar door simpelweg te zijn in het moment, geef je het de kans om het zo te laten zijn zoals het is.

Door yoga en meditatie ben je bovendien minder bezig met de ziekte zelf, omdat je een andere focus hebt.

Dit kan er toe leiden dat je jezelf los van de ziekte ziet en dat kan best wel eens een opluchting zijn, al is het maar een paar minuten op een dag.

Het is fijn om je gedachten en focus voor een (korte) periode te verleggen en door het uitvoeren van yoga of meditatie kun je los van je gedachten komen.

meditatie

Aftasten

Emoties gaan niet alleen in je hoofd en gedachten zitten, maar nestelen zich ook in het lichaam. Yoga en meditatie kunnen een flinke bijdrage leveren aan het opsporen van de pijnpunten in je lichaam.

Een massage, of acupunctuur, laten ook op een mooie wijze de knopen en blokkades in je lichaam naar voren komen.

Als je niets aan de pijnpunten doet dan is je lichaam op een gegeven moment geen geheel meer waarin de energie vrij kan vloeien. Je lichaam wordt als het ware een gatenkaas.

Om je optimaal te voelen, is het nodig om blokkades aan te pakken door naar de bron te gaan en bedenken hoe je omgaat met je emoties.

Het uitvoeren van yoga oefeningen helpt je om fysiek de pijntjes en stijfheden eruit te halen, een massage of acupunctuursessie helpt je om de grote blokkades op te heffen.

Bovendien profiteer je van het voordeel dat wanneer je je lichaam ontspant tijdens een yoga sessie op de yoga mat, je geest ook ontspant en visa versa.

Hoe Yoga bij ziekte je mindset verandert

Omgaan met een ziekte kan uitdagend zijn en daarvoor hebben we een sterke mind nodig. Niet alleen een sterk lijf, je mindset is misschien nog wel belangrijker.

Een gedachte of affirmatie, kan negatief of positief zijn. Bij een ziekte zullen er negatieve gedachten in je hoofd zitten, maar door positieve affirmaties te kiezen kun je negativiteit ombuigen in positiviteit.

Precies daar ligt de kracht die je dagelijks kunt toepassen bij ziekte.

Kies een affirmatie die dicht bij jou ligt, duizend keer herhalen hoe blij je bent terwijl je alleen maar verdriet voelt gaat helaas niet veel helpen.

Neem de tijd om uit te zoeken wat bij jou past en kijk hoe je dit wilt gaan inzetten. Iedere keer dat je op je meditatiekussen neerploft voor een meditatie moment kun je de positieve affirmatie in elk geval gebruiken.

Zeg je het hardop tegen jezelf bij het opstaan, fluister je het zachtjes tegen je spiegelbeeld als je je gezicht schoonmaakt of zet je het op een briefje dat je op de koelkast hangt?

Het maakt niet uit, zolang het maar voor jou werkt en je het vaak genoeg herhaalt zodat het de kans heeft om een plekje in te nemen in je gedachten. Een voorbeeld zou kunnen zijn:

Ik zorg zo goed mogelijk als ik kan voor mijn gezondheid.

Probeer dit uiteraard te doen door lief te zijn voor jezelf, gezond te eten en regelmatig de buitenlucht op te zoeken.

 

Heeft Yoga jou geholpen om met een ziekte om te gaan? Laat het me weten in een reactie hieronder!


Dit blog is een bijdrage van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter