Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

22 jul 2023

Altijd vroeg opstaan met gemak – 11 tips – Zelfs als je een avondmens bent

/
Geplaatst door
/
Comments28

Vroeg opstaan. Hoe krijg je het voor elkaar?

‘Morgen doe ik het ECHT’.

Ik zet de wekker om 06.00 en daarna spring ik uit bed om wat Yoga oefeningen te doen, wat te lezen en daarna ga ik een gezond ontbijt voor mezelf maken.

Hoe vaak heb ik dit mezelf wel niet voorgenomen, maar kwam ik uiteindelijk 8 uur of later pas uit mijn bed… Weg energiek en goed begin van de dag, hallo slecht humeur.

Vroeg opstaan, de tijd voor jezelf nemen en aan jezelf werken klinkt geweldig, en dat is het ook. In de praktijk blijkt het alleen voor veel mensen ontzettend lastig om gelijk uit bed te springen op het moment dat het alarm van je wekker gaat.

Klinkt bekend? Dan is dit artikel voor jou!

Hieronder lees je alle ins & outs over vroeg opstaan en hoe jij ook een vroege vogel kunt worden, zelfs als je eigenlijk een nachtuiltje bent!

Je ontdekt in dit blog:

  • 6 Voordelen van vroeg opstaan
  • Waarom vroeg opstaan gezond is
  • Waarom veel mensen moeite met vroeg opstaan hebben
  • 11 vroeg opstaan tips, zelfs als je een avondmens bent
  • Hoe je zonder problemen altijd vroeg op kunt staan

Lees je mee?

vroeg opstaan tips

Vraag en antwoord

1. Is het goed om om 5 of 6 uur op te staan?

Goed is natuurlijk relatief. Als jij om drie uur ’s nachts naar bed gaat is het waarschijnlijk niet zo goed voor je om zo vroeg op te staan.

Een aantal onderzoeken laten wel zien dat mensen die vroeg opstaan vaak gezonder eten. Of dit nou echt komt door het vroege opstaan is natuurlijk de vraag, maar er is in ieder geval een link tussen de twee te zien.

2. Waarom zou je vroeg opstaan?

Het grootste voordeel is dat je de dag rustiger begint en bij voorkeur met tijd voor jezelf. Veel mensen zijn ’s ochtends ook productiever dus daar kun je dan optimaal gebruik van maken.

In de video hieronder geven we je graag 3 tips om eerder op te kunnen staan.

Is vroeg opstaan gezond?

Ik heb wel eens de vraag gekregen of vroeg opstaan gezond is. Voor zover ik weet zijn er geen directe gezondheidsvoordelen verbonden aan vroeg opstaan.

Indirect wel natuurlijk. Dit zal ik zo uitleggen…

Vroeg opstaan heeft wel ontzettend veel voordelen. En dat is voor mij ook de reden waarom ik er alles aan heb gedaan om van een nachtuiltje een vroege vogel te worden.

Vroeg opstaan is ongezond als je daardoor veel minder slaap krijgt. Je kunt niet twee uur eerder opstaan en nog steeds op dezelfde tijd naar bed blijven gaan. Vroeg opstaan begint daardoor met eerder naar bed gaan.

6 Voordelen van vroeg opstaan

1. Een geweldige start van je dag

Vroeger begon ik de dag door uit bed te springen op het allerlaatste moment. Vervolgens snel douchen, wat eten naar binnen proppen en proberen om nog op tijd op werk of school te komen.

Meestal zonder succes.

De hele dag liep ik achter de feiten aan. Mijn hoofd was druk en een chaos en het maakte me chagrijnig. Ik begon de dag gestresst en nam die stress de hele dag met me mee. Hierdoor maakte ik slechtere keuzes die op hun beurt weer leidden tot nog meer stress en nog meer slechte keuzes.

Ik leerde al snel dat hoe je je dag begint ontzettend belangrijk is voor hoe je dag gaat verlopen.

Door vroeger op te staan heb ik hier geen last meer van. Sterker nog, ik heb juist een voorsprong op iedereen, en als er iets onverwachts gebeurt, heb ik tijd om de situatie te overzien en hier goed mee om te gaan.

Ik begin mijn dag kalm, rustig met tijd voor mezelf. Ik programmeer mezelf eigenlijk voor de dag die komen gaat. Veel minder stress dus.

In de video hieronder vertellen we daar graag wat meer over 🙂

eerder wakker worden

2. Stilte

Ik had het niet gedacht maar een van de meest magische momenten van de dag is wanneer de rest van de wereld nog aan het slapen is. Een rust en stilte die je op andere tijdstippen van de dag niet tegen komt.

De vroege ochtenden zijn zo rustgevend en vredig en ik geniet van hoe de zon langzaam opkomt en de dag lichter maakt.

Heerlijk om op dat moment over dingen na te denken, te lezen en te ADEMEN.

“Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy and wise” – Ben Franklin

3. Yoga

De beste tijdstippen om Yoga te beoefenen zijn met zonsopkomst of zonsondergang.

De eerste zonnestralen van een nieuwe dag terwijl jij een je lichaam en geest aan het werken bent op je matje. Vooral de zonnegroet is op dat moment magisch.

Hieronder vertellen we je graag meer over de zonnegroet.

Ook Pranayama ademhalingsoefeningen zijn heerlijk om de stilte en rust te ervaren op de vroege ochtend.

Vroeg opstaan wordt hierdoor ook indirect gezond. Je begint namelijk je dag zonder stress. Chronische stress is een van de meest ongezonde dingen die er is voor je lichaam en geest. Door stilte op te zoeken en je dag rustig te beginnen met Yoga en Meditatie voorkom je chronische stress.

Bovendien zijn er stapels van wetenschappelijk bewezen voordelen over de positieve effecten van Yoga op het body-mind systeem.

4. Meditatie

Ook mediteren is ’s ochtends voor veel mensen prettig. Het geeft je de mogelijkheid om je geest rustig te maken en naar binnen te keren.

Kan je nagaan wat een verschil dit is met gehaast uit je bed springen en hele dag achter de feiten aan lopen? Er zijn weinig dingen die een grotere impact op mijn leven hebben gehad dan consistentie in mijn ochtend meditatie.

5. Je dag plannen

Het geeft ontzettend veel rust om even een paar minuutjes de tijd te nemen om je dag te organiseren en te plannen.

Je geest kalmeert doordat je je to-do lijstje op papier zet. Het enige wat jij nog hoeft te doen is af en toe naar het lijstje kijken en iets afvinken.

Geen stress meer over dingen die je vergeten bent en moest onthouden. Gewoon een duidelijk overzicht van wat je die dag moet doen. Het maakt je veel productiever en minder chaotisch.

6. Geen files

Als je eerder opstaat dan de rest van de wereld, heb je ook geen last van files of drukke treinen.

Dit scheelt je sowieso al veel tijd en stress. Bovendien ben je eerder op je werk, dus je kunt ook eerder weg waardoor je de avondfiles ook weer kan ontlopen.

Moeite met vroeg opstaan

Ik zal je eerlijk bekennen, eigenlijk ben ik ook een avondmens. Het is voor mij veel makkelijker om laat op te blijven, dan dat ik vroeg uit mijn bed spring.

Dat zit zo: er zijn twee type mensen.

De ene persoon kan ’s avonds na 10 uur zijn of haar ogen niet meer openhouden omdat ze dichtvallen. En de andere persoon lijkt pas na het avondeten echt wakker te worden, maar hebben ’s ochtends erg veel moeite om uit hun warme bedje te komen.

Ik hoor dus van nature bij de laatste categorie en vroeg opstaan was daarom een enorme uitdaging voor mij. Maar gelukkig heb ik het tij weten te keren en sta ik nu elke dag vroeg op. Meestal rond een uur of 6.

Waarom is vroeg opstaan zo moeilijk voor veel mensen?

Hier zijn verschillende redenen voor.

De kwaliteit van je nachtrust

Ten eerste natuurlijk de kwaliteit van lengte van je nachtrust en je levensstijl.

Als de kwaliteit van je nachtrust slecht is, of je slaapt gewoon te kort, is het veel moeilijker om uit je bed te stappen als de wekker gaat.

Je lichaam probeert er alles aan te doen om jou in dat warme bed te houden zodat het nog wat kan uitrusten en herstellen. Logisch.

De nachtrust is bij veel mensen slecht door stress, vele prikkels, televisie kijken vlak voor het slapengaan, smartphone gebruik in bed, notificaties niet uitzetten tijdens het slapen, kunstmatig licht en tal van andere redenen.

Hier verandering in brengen heeft een grote impact op de kwaliteit van je nachtrust.

Zelfdiscipline

Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar ik denk dat het ook met zelfdiscipline te maken heeft.

Discipline werkt als een spier. Hoe vaker je hem gebruikt, hoe sterker hij wordt. Lig je dus ’s ochtends altijd te snoozen en uit te stellen om vroeg op te staan, dan is je discipline zwak en zal je vaker moeite hebben met vroeg opstaan.

En ook al heb je wel discipline, ’s ochtends als je net wakker wordt, staan je hersenen nog ‘uit’ en is het veel lastiger om gebruik te maken van die wilskracht.

Wilskracht is eigenlijk een beetje onzin. Er gaan sowieso dagen zijn waarop je geen wilskracht hebt. Je kunt er niet op vertrouwen. Vroeg opstaan gaat er niet om of je ‘zin hebt’ om eerder op te staan. Het gaat erom dat je het doet ongeacht hoe je je voelt, zodat je kunt werken aan de dingen die belangrijk voor je zijn in het leven.

Op de snooze knop drukken is immers binnen een seconde gedaan.

Daarom moeten we zorgen dat vroeg opstaan eigenlijk automatisch gaat. Het moet een gewoonte worden, zodat je er niet eens hoeft over na te denken. Je gedachten geen kans geven om lui te zijn.

vroeg wakker worden uitspraak

Vroeg opstaan, hoe doe je dat?

Om een gewoonte te maken van vroeg opstaan, zul je een vaste routine moeten creëren. Dat is namelijk wat een gewoonte is.

Je wekker gaat en vervolgens ga je bijna automatisch over in je ochtendroutine, in plaats van op de snooze knop te drukken.

Op de snooze knop drukken is je oude routine. Die routine moet je dus vervangen door een nieuwe krachtige routine die jou ondersteund in het bereiken van je doelen.

Een gaaf boek over ochtendroutines is trouwens ‘The Miracle Morning’. In het boek suggereert de auteur zes gewoontes die je zelf kunt aanpassen op je eigen leven:

  1. Mediteren / Stilte
  2. Affirmaties oplezen
  3. Visualiseren
  4. Sporten / bewegen / Yoga
  5. Lezen
  6. Schrijven

Je snapt dat wanneer je dit dagelijks doet, dat dit een GROTE impact heeft op je leven.

Zo was dit ook bij mij het geval. Na het lezen van dit boek, was ik vastberaden om mijn snooze-routine om te zetten in een krachtige ochtend routine en van een nachtuiltje een vroege vogel te worden.

Denk je dat het onmogelijk is? Ik denk het niet. Onderstaande tips kunnen zelfs de grootste slaapkoppen helpen om vroeg op te staan en het maximale uit hun dag te halen.

hoe kan ik eerder opstaan

Vroeg opstaan kun je leren – 11 tips om vroeger op te staan

1. Bedenk de redenen waarom je vroeger op wilt staan

Als je een doel hebt, zal je dit nooit volhouden als je niet goed weet waarom je dit wilt bereiken.

Schrijf dit op, bijvoorbeeld in je dagboek. Als je in de toekomst moeite hebt met vroeg opstaan, lees dan je motivatie terug en bedenk waarom je dit wilt bereiken.

Schrijf op hoe het je leven kan beïnvloeden en welke dingen je allemaal in de ochtend wilt doen.

Maak je ‘WAAROM’ groot.

2. Maak een routine

Nu je goed weet waarom je het wilt, is het tijd om te bedenken wat je precies gaat doen wanneer je wakker wordt, in plaats van op de snooze knop te drukken.

Normaal gesproken raad ik je af om op de automatische piloot te leven, dat is niet echt Mindful namelijk, maar bij het maken van een nieuwe goede gewoonte kan het erg handig zijn.

Schrijf alle dingen op die je ’s ochtends wilt doen en hoeveel tijd je daarvoor denkt nodig te hebben.

Mijn routine verandert af en toe, afhankelijk van waar ik behoefte aan heb (en aan wat er mogelijk is binnen onze gezinssituatie), maar denk aan zoiets:

  • Wekker 06.00
  • Glas water, toilet etc.
  • Ademhalingsoefeningen 06.10 – 06.30
  • Yoga 06.30 – 07.00
  • Mediteren 07.00 – 07.15
  • Douchen, tanden poetsen, aankleden etc. 07.15 – 07.45
  • Lezen 07.45 – 08.15
  • Schrijven / dag plannen 08.15 – 08.30
  • Aan het werk 08.30

Ontbijten zie je er niet tussen staan omdat ik meestal mijn ontbijt oversla en pas rond het middaguur mijn eerste maaltijd neem.

3. Leg je wekker aan de andere kant van de kamer

Niks is vervelender dan het geluid van je wekker. Hij MOET dus uit. Dwing jezelf om uit bed te stappen door je wekker aan de andere kant van de kamer te zetten.

Hierdoor moet je uit bed stappen als hij af gaat. Loop vervolgens direct naar de keuken. Drink wat water. En ga aan de slag met het begin van je routine.

4. Maak geen grote veranderingen

Sta je normaal om 10.00 uur op, maar wil je naar 06.00 uur? Ga dan niet proberen om in een keer 4 uur eerder op te staan. De kans is klein dat je dit volhoudt.

Probeer in plaats daarvan elke dag een paar minuutjes vroeger op te staan en werk zo langzaam naar de 06.00 uur toe. Wees gedisciplineerd en probeer te optimaliseren, maar forceren en pushen heeft geen zin.

“Lose an hour in the morning, and you will spend all day looking for it”. – Richard Whately.

5. Ga eerder naar bed om eerder op te staan

Je lichaam heeft gewoon een aantal uren slaap nodig. Je kan niet van jezelf verwachten dat je om 06.00 fris en fruitig uit je bed springt, als je pas om 01.00 naar bed bent gegaan.

Reken op 7-9 uur slaap. Wil je dus op 06.00 opstaan? Ga dan naar bed tussen 21.00 en 23.00 uur.

6. Creëer een trigger

Zorg ervoor dat je bijna automatisch over gaat in je routine als je wakker wordt. Hiervoor heb je een trigger nodig.

Leg bijvoorbeeld je Yogamat al klaar als je wilt beginnen met wat Yoga oefeningen. Het zien van je Yogamat wordt dan je trigger om je ochtendroutine te starten.

7. Werk aan je discipline

Wanneer je een nachtuiltje bent, zal je mind alles proberen om je in dat warme bed te houden.

Wees sterker dan dat. Gebruik je gedachten als gereedschap om persoonlijk te groeien in plaats van een slaaf van je eigen gedachten te zijn.

8. Loop uit de slaapkamer

Nadat je wakker bent geworden, zorg je dat je uit de slaapkamer loopt. Je brein associeert je slaapkamer met slapen. Breng je gedachten niet in verleiding om terug te gaan naar bed. Geen optie!

Loop de slaapkamer uit en ga aan de slag met de dingen die je wilt doen. Hoe moe je ook bent.

9. Realiseer jezelf dat je je over 10 minuten al een stuk energieker voelt

Als je blijft liggen, blijf je jezelf moe en slaperig voelen. Bedenk dat wanneer je nu uit bed stapt, je jezelf 10 minuten later al heel wat frisser zult voelen.

Geef jezelf toestemming om je nog even moe en niet zo fris te voelen met de wetenschap dat je je straks al een stuk beter zult voelen.

10. Geef jezelf een beloning

Spreek met jezelf af dat je een beloning krijgt als het gelukt is om vroeg op te staan. Bijvoorbeeld een lekkere gezonde groene smoothie of een heerlijke kop koffie of thee.

11. Besluit om vroeg op te staan voordat je gaat slapen

Zoals ik al zei, ’s ochtends is je brein zwak en kan je minder goed gebruik maken van je wilskracht. Maak dus voordat je gaat slapen al de beslissing om vroeg op te staan. Zonder excuses. Zonder snoozen.

Zet de avond ervoor de intentie. Visualiseer het. Wees je bewust van je ‘waarom’. Maak de commitment.

Integreer yoga in je ochtendroutine

Wil je yoga in de ochtend doen, maar weet je niet precies WAT je dan moet doen? Doe dan mee me de Rise & Shine cursus op het HWY practice platform.

Zo kom je er snel achter wat je wel en niet fijn vindt om te doen in de ochtend en hoef je er zelf niet over na te denken!

practice platform

P.S.: Vergeet niet deze blog te delen met je vrienden en familie die ECHT NIET uit hun bed kunnen komen ’s morgens 😉


Ik ben benieuwd hoe jouw ochtendroutine er uit ziet en welke handige tips en tricks je hebt om vroeg op te staan. Laat het me weten in de reacties hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

28 Responses

  1. Corrie

    Ik vind het nog al wat om vroeg op te staan… Ik ben een slechte slaper (door fibromyalgie) en heb er moeite mee om op te staan. Als ik met werken gaat mijn werken om 5:45 uur zodat ik om 7:30 uur op mijn werk kan zijn. Ik word al naar bij het idee dat ik dus eerder op moet staan!
    Op mijn vrije dagen heb ik bij het wakker worden gelijk een kind om me heen draaien en vind het dan lastig om rustig op te starten met bv meditatie/yoga.
    In de zomer heb ik er minder moeite mee om vroeg op te staan, maar in de winter moet ik er niet aan denken. IJskoud in huis en dan proberen te ontspannen…
    Ik kan dit rust moment het beste in de avond in plannen, maar heeft dit net zoveel voordelen als in de ochtend opstarten!?!

    1. Rolf

      Hoi Corrie,

      Je hoeft natuurlijk niks. Kijk wat voor jou werkt en doe dat. Uit persoonlijke ervaring en vragen van andere mensen weet ik dat het voor veel mensen ’s ochtends het beste is. Vaak komt er gedurende de dag iets tussen of heb je ’s avonds weinig zin / energie deze dingen nog te doen.

      Als je het gelijk in de ochtend doet heb je deze uurtjes voor jezelf gegarandeerd, niets neemt dat meer van je af, wat er die dag ook gebeurt. Maar als het voor jou in de avond beter werkt, doe dat dan vooral zou ik zeggen :-).

    2. Maurice

      Hoi Rolf, ik stal al jaren om 05.00 uur. Waarom? Jaren geleden zat ik vast, miste creativiteit en “raasde” door het leven. Dit wilde ik niet meer. Ik wilde bewust leven, rust, genieten. Hoe doen echt succesvolle ondernemers dat? Ik ben er een aantal gaan volgen en één ding hadden ze gemeen….ze staan een paar uur eerder op dan de rest van de samenleving. Dit geeft je een enorme voorsprong. Mijn wens naar meer rust en meer creativiteit was zo groot dat ik voldoende intrinsiek! gemotiveerd was om te veranderen. Afgelopen jaar heb ik een jaar geïnvesteerd in de kennis van het brein en wat blijkt? Veranderen is erg lastig, want dat kost moeite en energie voor het brein. En het brein is liever lui dan moe! Pas als de urgentie groot genoeg is om te veranderen, kan je veranderen (neuroplasticiteit). Dit duurt gemiddeld 30 tot 60 dagen. Je maakt dan een nieuw neuraal netwerk aan en als deze er is, kan je oude worden opgeruimd. Zodoende ontwikkel je een nieuwe levensstijl. Gebruik discipline daarom voor het creëren van nieuwe neurale netwerken i.p.v. geforceerd en zonder kennis te willen veranderen. Geïnspireerde groet en bedankt voor al wat jullie delen via happywithyoga.

      1. Rolf

        Mooi Maurice! Honderd procent mee eens! Dit is exact wat je met Yoga ook doet al kijk je naar de wetenschap achter de filosofie! Mooi dat dit samenkomt. En dankt voor je reactie! Tof om te lezen wat de impact van vroeg opstaan op je leven heeft gehad!

  2. Danny

    Mijn probleem is dat ik nooit uitgeslapen wakker word.
    Mijn tijdstip van slapengaan is 22.45 u en het wakker worden is om 5.15 u. – 5.30 u.
    Wat kan ik doen om wat fitter mijn dag te beginnen ?

    1. Rolf

      Hoi Danny,

      Ik zou misschien ietsje eerder naar bed gaan, zodat je minimaal de 7 uur haalt. Aan de andere kant speelt je ‘mindset’ ook een belangrijke rol. Als je tegen jezelf zegt dat je vermoeid en energieloos wakker gaat worden, dan zal dit waarschijnlijk ook gebeuren.

      Zeg je tegen jezelf dat je uitgerust en energiek bent als je wakker wordt, dan ‘programmeer’ je jezelf als het ware om dit ook te zijn. Je gedachten houden je vaak voor de gek, dus leer ze te gebruiken als gereedschap ipv dat ze jou gebruiken. Tegen jezelf zeggen dat je energiek wakker gaat worden is hier een perfect voorbeeld van.

      Vandaar ook punt 11. in het artikel.

      En iedereen voelt zich wel eens niet zo fit als hij/zij op staat. Als je desondanks toch op je mat gaat staan, zal je merken dat je binnen no-time weer energie hebt.

      🙂

  3. Marleen

    Het is grappig te lezen waar ik de afgelopen maanden erger mee worstel dan ooit. Ik ben iemand die veel slaap nodig heeft. Aan mijn avondroutine kan het niet liggen en ik kom iedere nacht aan minimaal 8 uur slaap. Wat ik vervelend aan mijn ochtenden (op werkdagen) vind is dat zodra ik op sta ik direct het gevoel heb dat ik naar werk moet, waardoor ik nooit echt van mijn ochtend kan genieten. Het voelt niet als een ‘vrij’ moment voor mezelf. Heeft dit ook met conditionering te maken, of is dat iets wat ik zal moeten accepteren dat ik dat gevoel zal blijven houden omdat het nu eenmaal een werkdag is? De avond voor werk heb ik daar helemaal geen last van, dat is puur in de ochtenden.
    Ik dacht eerst dat dit door stress kwam, maar ook in perioden zonder stress en drukte heb ik hier last van.

    1. Rolf

      Hoi Marleen,

      Ik heb er zelf ook veel mee geworsteld, en nog steeds gaat het niet altijd vanzelf. Hoe het komt dat het niet als een ‘vrij’ moment voor je voelt weet ik niet. Misschien toch te weinig tijd voor jezelf, of je ochtenden te volgepland waardoor alles maar net past? Of misschien zie je tegen de werkdag op?

      Ik zou zeggen experimenteer eens met de tijden waarmee je opstaat ’s ochtends en de routine die je volgt. De enige die kan bepalen wat voor jou werkt ben jij zelf.

      Geef jezelf wel de kans om aan nieuwe dingen te wennen. Logisch dat je lichaam het in het begin niet leuk gaat vinden als je om 6 uur op staat terwijl je normaal om 8 uur op staat.

      Ik raad je ook zeker aan om ‘The Miracle Morning’ eens te lezen (zie link in het artikel).

      Succes!

  4. Tara

    Poeh, vind dit ook een enorm moeilijk iets!
    Ik ben een echt avond/nachtmens dus vroeg naar bed gaan is al enorm moeilijk. Al probeer ik steeds iets vroeger naar bed te gaan en dan echt een rust ritueel ervan te maken, kopje thee. Boek lezen en dan val ik al gauw in slaap.
    Maar ook regelmatig dat ik wakker blijf omdat ik gewoon echt niet moe ben!
    Opstaan in de ochtend kan ik eenmaal wakker zonder problemen (ik snooze nooit) maar het tijdstip verschilt erg. Al ben ik nu vaak rond half 9/9 uur wakker en dat vind ik al netjes.
    Grootste probleem is dat ik werk in de zorg.
    Ik werk zowel dag/avond en nachtdiensten in wisselende tijden.
    Dus als ik een vroege dienst heb sta ik al om 5:30 op en echt veel vroeger opstaan voor yoga en meditatie vind ik dan wel weer een beetje te.
    En bij lange avonddiensten ben ik pas om 22:45 klaar en dan kun je niet snel je bed in omdat je nog even bij moet komen en tot rust moet komen na zo’n dienst.
    Ik ben dus wel aan het proberen om zoveel mogelijk naar 1 type dienst te gaan omdat ik dan pas eigenlijk een vast ritme kan krijgen wat veel beter is voor m’n lijf. En ik m’n yoga momenten ook echt kan gaan inplannen!
    Want sochtends op de mat staan is inderdaad heerlijk!
    Nu doe ik de yoga vaak tussendoor (voor de avond of na de dagdienst).
    Staan in the miracle morning ook tips bij werken in wisselend uren?

  5. Rolf

    Hoi Tara!

    Een avond ritueel maken is zeker een goed iets. Dit zorgt ervoor dat je lichaam lekker tot rust komt en hierdoor is de kwaliteit van je nachtrust beter. Dit is nog belangrijker dan de hoeveelheid slaap die je krijgt.

    Voor onregelmatige uren heb ik niet direct een oplossing. Dit staat ook niet in The Miracle Morning. Wat er wel in staat is dat het niet mogelijk is voor iedereen om dit inderdaad in de vroege ochtend uurtjes te doen. Je kan het ritueel dan aanpassen aan de hand van jouw ritme. Punt is dat je het gelijk doet nadat je wakker wordt, welke diensten je ook draait.

    Het gaat erom dat je door Yoga, meditatie, lezen, schrijven etc. de tijd pakt die je nodig hebt om aan jezelf te werken, zodat je jezelf kunt ontwikkelen. Wanneer je dit doet maakt eigenlijk niet uit. Maar door drukke dagen werkt het voor veel mensen om het ’s ochtends te doen zodat je dit in ieder geval gedaan hebt. Als jij een ander ritme weet te vinden wat werkt voor jou dan is dat ook goed!

    Succes! 🙂

  6. Leuk artikel, heel herkenbaar! Ja, ik heb ook een morning routine 🙂 Ik probeer de dag elke dag met 20 minuten meditatie te beginnen. Als ik dat een paar dagen niet doe mis ik het ook echt! Daarnaast houd ik een boekje bij waarin ik zet waar ik dankbaar voor ben en wat punten die ik die dag wil doen. Het voelt zo goed om weg te strepen wat je al hebt gedaan 🙂
    Soms wil ik positieve dingen roepen zoals: JIJ kunt alles bereiken wat je wilt”, ‘affirmations” in het Engels. Maar dat vind ik alijd nog een beetje gek om te doen. Dus dat doe ik alleen als ik zeker weet dat niemand mij hoort..

    groetjes!

    1. Rolf

      Hoi Djina, Goed om te horen dat je ook een ochtend routine hebt! Meditatie, dankbaarheid en affirmaties zijn zeker goede gewoontes. Affirmaties hoef je trouwens niet hardop te zeggen, dus het kan ook gewoon in je hoofd. Dan hoort zeker niemand je ;-). Groetjes!

  7. Els

    Heel interessante blog. ER moet me echter iets van het hart.
    Mag ik er beleefd en vriendelijk op wijzen dat er in deze en andere blogs van jullie ook wel dt-fouten sluipen?
    Het spijt me, maar ik vind dit ergerlijk.

    1. Rolf

      Dankje Els. Oeps…In ons enthousiasme tijdens het schijven van de blogs komt er hier en daar wel eens een spelfoutje voor. Excuses daarvoor! Je mag ons altijd een mailtje sturen wanneer je een spelfout tegen komt, dan passen we het zo snel mogelijk aan! 🙂

  8. Miriam

    Leuk om te lezen. Jarenlang droomde ik ervan: zo’n vrouw zijn die dat deed… Vroeg opstaan, yoga en mediteren, ontbijten en ontspannen richting m’n werk. Een aantal maanden geleden zat ik slecht in m’n vel en voelde me futloos. Ik realiseerde me dat er maar één persoon op de wereld was die daar verandering in kon aanbrengen: ikzelf! Ik heb m’n doelen opgeschreven en besloot het gewoon te gaan DOEN. Ik sta op werkdagen (3x per week) om half 7 op, en ga 20 minuten yoga doen en 10 minuten mediteren. Ontbijten, aankleden en naar m’n werk. En ik heb er zoveel baat bij! Ben echt veel ontspannener en rustiger, minder gehaast. Daarnaast doe ik nog ongeveer drie keer per week savonds yoga en 1x per week yogales (hatha) Ik voel me veel beter en ben super trots op mezelf dat ik nu eindelijk doe waar ik al zolang van droomde maar geen discipline voor had.

    1. Rolf

      Wow, wat gaaf om te horen Miriam! Wat ben je ontzettend goed bezig :-). Als je merkt dat je leven zo’n boost krijgt door een paar kleine aanpassingen is het ook niet moeilijk om dit vol te houden! Ga zeker zo door!

  9. Simone

    Hoi,

    Ik laat ke dus wekken door de sleepcycle-app. Die registreert op de een of andere manier wanneer ik in een lichte slaap ben en maakt me dan wanneer met een rustig muziektoontje. En op tijd naar bed gaan is echt een belangrijke idd.

    Gr.sim

  10. Wendy

    Ik heb mijn 30 day miracle morning challange afgerond en ga gewoon lekker door! Voel me echt veel lekkerder. Door de weeks sta ik om 05:15 op en zaterdag om 06:00 (zondag sla ik over). Ik heb alleen 1 minpunt en dat is dat ik tussen 16:00-17:00 enorm in kak. Heb absoluut geen energie…… Heb jij hier ook last van?

    1. Rolf

      Supertof Wendy! Heel cool om te horen!

      Ik heb niet vaak een ‘inkak-momentje’ maar wanneer ik dit heb, doe ik meestal een ademhalingsoefening. Bijvoorbeeld die van de Wim Hof Methode (gewoon 1 ronde). Dat geeft je een ontzettende boost en maakt je echt weer even wakker.

      Succes!

  11. Mariska

    Hmm ja het lijkt me super om op die manier op te staan.
    Ik begin alleen om 0730 met werken en moet 7 uur de deur uit en daarvoor dus ook nog douchen aankleden opmaken kat verzorgen en eten pakken om mee te nemen.
    Dit prop ik nu al in een half uur, want wekker 1 gaat om 6 uur, wekker 2 om 0615 en dan snooze ik vaak nog tot 0630 en dan ga ik eigenlijk standaard net iets te laat weg.
    Eigenlijk zou ik dus 0615 echt eruit moeten om niet te hoeven haasten, maar met yoga/meditatie daarbij wordt dat 0530 ?
    Ben ook een nachtuiltje maar niet in de zin van snachts eruit hihi
    Wat is jullie tip?
    O ja ik ga sowieso al vroeg naar bed, 2200 lig ik er wel echt in.
    Ben benieuwd ?

    1. Rolf

      Hi Mariska, Goed om te horen dat je bezig bent met eerder opstaan om je practice te doen.

      Ik ken mensen die om 04.30 / 05.00 uur opstaan om hun practice te doen. Dit klinkt extreem, maar alleen maar omdat we dit niet gewend zijn en omdat weinig mensen dit doen. Terwijl als je het geleidelijk aan opbouwt je lichaam hier langzaam aan gaat wennen en het geel goed te doen is. 04.30 of 05.00 hoeft natuurlijk niet per se, maar wel net dat kwartiertje eerder om rustig en energiek je dag te beginnen en controle te houden over de dag. Maak je practice eerst zo klein mogelijk, maar probeer het vol te houden. Als dit lukt kun je het langzaam aanpassen en je lichaam en geest steeds meer laten wennen aan je ritme en routine. En als je om 22.00 naar bed gaat en om 06.00 er uit krijg je ruim voldoende nachtrust. Gewoon langzaam opbouwen dus!

  12. Griet

    Hoi!! Wat een superfijne en inspirerende blog! My morning ritual ligt momenteel bovenaan op de boekenstapel bij mij :-)…

    Ik heb zelf al ervaren hoe fijn het is om met een dergelijke ochtendritueel op te staan, al zijn het bij mij maar kleine stukjes… ik mag soms al blij zijn als ik kan genieten van 10 minuten rust en stilte, want ik heb 2 kleine kindjes… de vraag die dus altijd op mijn lippen brand bij een verhaal over zo’n uitgebreid ochtendritueel is: zijn er mensen MET kinderen die er in slagen om yoga, ademhaling, meditatie, lezen en plannen voor elkaar te krijgen? Ik sta elke dag op om 6u… maar helaas zijn mijn kinderen vaak ook al wakker op dat uur… en ze zijn pas 3 en 6 jaar…

    1. Jo

      Idd herkenbaar dat het lastig is mét kinderen. Ik inmiddels meer in de puberfase en dat brengt vroeg opstaande kids met zich mee voor middelbare school. Dus weg ochtendrust. Ben er mee ah onderzoeken wat beste werkt. Doorgaan met yoga terwijl zij (met muziek) beneden komen?! Het geeft hun ook wel weer het belang mee van een ochtendritueel, maar verstoort mijn rustbeleving. Maar vooralsnog geniet ik het meest van mijn ochtendritueel in de weekenden! Rust in huis&rust in mijn hoofd. Dus de tip? Geniet wat er is vóór de kids er zijn, hoe kort ook. En pas aan waar mogelijk, meditatie vóór hun, yoga wellicht mét hun….

      1. Sven Poldervaart

        Hi Griet en Jo!

        Mooi om te horen dat jullie vasthouden aan je ochtendritueel, ook al kan dat soms uitdagend zijn.

        Wat goed kan werken is om een ruimte voor je ochtendritueel in te richten, dus bijvoorbeeld een aparte slaapkamer of een zolder in plaats van de (algemene) woonkamer. Je kunt de kinderen dan vragen je hier niet te storen tot je naar buiten komt bijvoorbeeld 🙂

  13. Detty

    Gisteravond de blog gelezen en vandaag al ingevoerd! En wat een resultaat. Ik volg namelijk sinds vorige week een training mindfulness en mag dan dagelijks een 40-minuten durende bodyscan doen. Iedere ochtend begin ik met yin yoga en ik wist soms hoe ik dan ook nog die ‘lange’ bodyscan moest inplannen.
    Maar hoe simpel kan het dus zijn! “Gewoon” direct achter de yin yoga aan doen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij nog nooit zo rustig in mijn hoofd heb gevoeld.
    Rolf, enorm bedankt voor het tijdschema. Ik sta dan niet om 6 uur op, maar om 7 uur ipv 8 uur.
    Ik heb alweer zin in morgen.

    1. Sven Poldervaart

      Hi Detty,

      Wat geweldig om dit te horen!

      Heel veel succes verder en hopelijk kun je er nog veel voordelen uithalen 🙂

  14. Hester

    Mijn ochtendroutine ziet er nu als volgt uit. Iedere ochtend gaat de wekker om 7.15. Dan doe ik 3 of 4 rondes van Wim Hof’s ademhalingen m.b.v. een YouTube filmpje. Daarna ga ik even de badkamer in en zwem daarna 25 minuten, 5 dagen in de week, in ons zwembad met tegenstroominstallatie. Dan douche ik buiten onder de koude douche, kleed me aan en mediteer dan 20 minuten. Meestal heeft mijn man dan al ontbijt gemaakt. Het dan al rond de klok van 9 uur. Is eerder opstaan om ook nog een practice toe te voegen dan een goede optie of kan het ook rond een uur of 3 zoals ik het nu doe.

Laat een reactie achter