Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 jan 2019

Goede voornemens volhouden – en de kracht van dankbaarheid

/
Geplaatst door
/
Comments2

Dit is een gastblog van Miriam Evers van Slowww.nl


Goede voornemens volhouden is lang niet altijd makkelijk. Tegen het eind van januari, blijken veel mensen namelijk hun goede voornemens op te geven. Dat hardlopen is toch niet zo fijn in dit koude natte weer, dat wijntje is toch wel heel lekker en gezellig en die taart mág je gewoon niet laten staan.

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar goede voornemens en waarom ze vaak niet lukken: ze zijn meestal te vaag en te groot: ‘ik wil meer sporten, minder taart eten of minder drinken’. Je doelen concreet maken, met haalbare stappen en een plan zou de oplossing zijn..

Goede voornemens volhouden vraagt om discipline, en discipline komt voort uit motivatie. Maar waarom zou je je richten op alles wat je nog niet hebt, in plaats van wat je allemaal wel hebt?

In dit blog deel ik wat tips om de kracht van dankbaarheid te ontdekken, met als mijn persoonlijke favoriet het beoefenen van een dankbaarheids-meditatie. Een voorbeeld van een heerlijke Yin-sessie!

Goede voornemens volhouden

Goede voornemens volhouden

Ik krijg zelf altijd een beetje de kriebels van goede voornemens. Natuurlijk kan het helpen om een stok achter de deur hebben om bepaalde gewoontes waar je niet blij mee bent te veranderen. Hierachter voel ik echter de boodschap: ik moet veranderen want ik ben nu (nog) niet goed (genoeg).

De focus op goede voornemens zorgt ervoor dat je bijna zou vergeten wat er allemaal al goed is je leven. Ik ben ervan overtuigd dat je meer verbonden bent met jezelf wanneer je bewust(er) bent van alles wat goed is.

Dus: draai het dit jaar eens om en neem je niet voor om iets te veranderen, maar juist te focussen op hoe geweldig alles al is en jij nu al bent!

De kracht van dankbaarheid

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het dagelijks stilstaan bij alles waar je dankbaar voor bent, een enorm positieve bijdrage levert aan je fysieke en mentale gezondheid.

Deelnemers aan het onderzoek die vaak actief stil stonden bij waar ze dankbaar voor zijn, hadden bijvoorbeeld minder lichamelijke klachten, voelde zich beter over hun leven, and waren positiever over de aankomende week. Daarnaast wisten zij ook sneller hun doelen te behalen dan mensen die niet actief stil stonden bij dankbaarheid.

Nu klinkt dat misschien goed en mooi, maar het kan best lastig zijn om op commando dankbaar te zijn voor alles om je heen. Wat daarom goed werkt, is een moment voor jezelf nemen en een meditatie doen om de kracht van dankbaarheid te ontdekken.

Dankbaarheidsmeditatie

Om je te helpen met het ontwikkelen van meer dankbaarheid, wil ik graag een fijne dankbaarheidsmeditatie met je delen. In deze meditatie ga je langs drie verschillende gebieden van dankbaarheid: het heden, jouw strijd, en je (harte-)wens.

Begin met het vinden van een comfortabele zithouding (of ga liggen) en sluit je ogen.

kracht van dankbaarheid

Leg beide handen op de je hart en maak contact met dit gebied. Wat voel je? Voel je de beweging van je ademhaling, de warmte van je lichaam, misschien wel het bonzen van je hart?

Ontspan je gezicht en krul je mondhoeken omhoog. Voel hoe je gezicht en de rest van je lichaam (en geest) zich ontspant.

Adem dan een keer rustig en diep in door je neus en adem uit door je mond. Terwijl je uitademt door je mond zak je met je aandacht in het hart. Doe dit een paar keer. Inademend door je neus, en uitademend door je mond zak je steeds verder en dieper met je aandacht in je hart. Adem daarna in en uit door je neus, en visualiseer dat je in- en uitademt door je hart.

Bij iedere inademing wordt je hart groter en ruimer, en bij iedere uitademing ontspant je hart.

Keer dan met je aandacht helemaal naar binnen en voel waar jij op dit moment dankbaar voor bent. Het kan van alles zijn, je gezondheid, iemand die je lief is, de warmte van de zon, etc.

Adem dan heel bewust dit gevoel in en zeg in jezelf op een uitademing ‘dankje, dankje, dankje’.

Doe dit een paar ademhalingen.

Keer opnieuw met je aandacht naar binnen en voel welke strijd of weerstand er op dit moment in je leven is. Realiseer je dat ook deze strijd iets is om je dankbaar voor je voelen, want het brengt je altijd ergens. Het wil je wat vertellen.

Adem jouw gevoel van strijd of weerstand dat op dit moment in jou aanwezig is in, en zeg op een uitademing in jezelf: ‘dankje, dankje, dankje’.

Doe dit een paar ademhalingen.

Als laatste voel je wat jouw wens is. Wat is je diepste verlangen? Ga helemaal naar dit gevoel, en voel dat het nu al zo is. Voel in je hele lichaam dat dat wat jij verlangt er al is. Adem dit gevoel in, en zeg op een uitademing in jezelf: ‘dankje, dankje, dankje’.

Doe dit een paar ademhalingen.

Leg dan je handen weer terug op je schoot, en ga met je aandacht naar je hart. Wat voel je? Voel je nog de warmte van je handen? Voelt het gebied anders? Voel zonder oordeel en zonder verwachtingen.

Sluit de meditatie af door heel rustig je ogen weer te openen.

 

Heb jij moeite met goede voornemens volhouden? En heb je de kracht van dankbaarheid al ontdekt? laat het me weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. Marina Stordiau

    Dank je Mirjam voor deze wijsheid die je verspreidt.
    Ik herken het als een synchroniciteit die ik onlangs ervaarde.
    Een paar keer per week ga ik wandelen in een prachtig natuurdomein in Gent,
    en daar voel ik me meer verbonden met alles en krijg ik ook inspiratie.
    Als levenscoach werk ik ook met hypnose en kreeg ik de inspiratie van Dankbaarheid
    als basis om slechte gewoonten af te leren.

    Lieve groet,
    Marina Stordiau

    1. Dankje Marina voor je mooie reactie! Ik herken wat je schrijft: op het moment dat iets voor jou belangrijk is en leeft, lees en hoor je hier opeens alles over. Lieve groet, Miriam

Laat een reactie achter