Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 jan 2021

Goede voornemens voor 2021 – gezonder eten?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Goede voornemens voor 2021, ik weet bijna zeker dat gezonder eten in je rijtje te vinden is.

Inmiddels weet je waarschijnlijk wel hoe het vaak gaat. We beginnen vol goede moed maar na een aantal weken sluipen de oude gewoontes toch weer naar de voorgrond. Hoe komt dat nou?

In dit blog ontdek je meer over:

 • Hoe dwang averechts kan werken om je goede voornemens te realiseren
 • Hoe je dit jaar wel de juiste keuzes maakt met betrekking tot je eten
 • Een heerlijk gezond recept om goed van start te gaan

Lees je mee?

goede voornemens voor 2021

De goede voornemens voor 2021: zeg maar dag tegen het woord ‘moeten’

Als we ons gedrag willen veranderen is het handig om onszelf te bevrijden van het woord ‘moeten’.

Ik hoor veel mensen vaak zeggen; “Ik moet echt gaan sporten, ik moet gezonder gaan eten, ik moet stoppen met roken en drinken, ik moet nu echt afvallen.”

Vaak denken we dat andere mensen ons dit opleggen. Zoals een arts, diëtist of een partner. Of we leggen het onszelf op. En dat is dus waarom het meestal niet werkt. Niemand wil iets opgelegd krijgen. Dan gooi je vaak bewust of onbewust je kont tegen de krib.

Vervang het woord moeten eens in het woord willen. Wat mag er anders? Wat wil je graag bereiken? Gezond eten is jouw keuze. Jij wilt dit. Niemand dwingt je.

Iets willen is veel krachtiger dan iets moeten. Het motiveert je om het echt vol te houden. Ik vraag aan mijn cliënten daarom altijd om duidelijk op te schrijven wát ze willen en nog belangrijker waarom ze iets willen.

Dit maakt je doel helder en zo hou je het beter vol!

Gezond eten, het goed en fout

Even terug naar gezond eten en het weghalen van het woord moeten. Zo werkt het ook met het goed en fout definiëren van eten.

Wat belangrijker is, is waarom je iets eet. Waarom je bepaalde keuzes wilt maken wat betreft voeding. Dus bijvoorbeeld niet; ik eet deze avocado omdat het moet en goed is voor mij. Maar; ik eet deze avocado omdat ik weet dat het mijn lijf de vetten geeft die het zo hard nodig heeft.

En dat geldt ook voor voeding waarvan je weet dat het je lijf geen voeding geeft, maar wat je dus af en toe wel lekker vindt om jezelf dat te gunnen.

Zodra je iets niet mag wil je het juist. Zorg daarom voor de 80-20 regel. 80% gezond en 20% om af en toe te smokkelen.

Het schijnt zelfs zo te zijn dat als je tijdens het eten van patat steeds denkt; oh wat is dit fout, dit is zo slecht voor me, dat dat invloed heeft op de verbranding van dat patatje.

Je kunt dus veel beter denken; heerlijk, ik gun mezelf dit patatje en ik ga er goed van genieten 🙂 Dit zorgt voor een positief effect in je hersenen en dit heeft weer invloed op je spijsvertering.

Minder moeten dus, meer willen en laat het goed en fout los! Ook dit een belangrijke vorm van discipline, om met jezelf af te spreken dat je af en toe zorgeloos mag genieten!

Hieronder vertelt Rolf je wat meer over zelfdiscipline. Dit kun je zowel gebruiken om je goede eetgewoonten vol te houden als zorgeloos te genieten als je jezelf even verwend 🙂

Ik sluit dit blog graag af met een recept van een lekkere en gezonde curry met pompoen en venkel om het jaar goed te beginnen. Ik wens je een mooi, gezond en liefdevol 2021 toe!

Gezond recept voor de goede voornemens voor 2021: Pompoencurry met venkel!

Een curry is altijd een goed idee 😉 Wat heb je nodig voor 4 personen?

 • 1 flespompoen
 • Een rode ui
 • 1 venkel
 • Kokosolie om in te bakken
 • 400 gram tomatenblokjes
 • 400 ml kokosmelk
 • 4 el groene currypasta (fairtrade, zonder e-nummers)
 • 10 gram koriander, fijngesneden

Hoe maak je het?

1. Verwarm de pompoen in de oven voor 15 min. Dit is omdat je dan de pompoen makkelijker kunt schillen. Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes. Pel en snipper de ui fijn. Snijd de harde kern uit de venkelknol en snijd de venkel in reepjes

2. Verhit de kokosolie in een pan met dikke bodem en bak de uitjes glazig. Voeg hier de currypasta aan toe en bak even mee. Voeg na een paar minuten de pompoen en de venkel toe en bak ook deze even kort mee

3. Voeg dan de tomaten en de kokosmelk toe. Breng dit alles aan de kook en draai dan het vuur laag. Leg de deksel op de pan en laat het in circa 20-25 min zachtjes gaar worden. Voeg eventueel wat water toe mocht de curry te dik worden

4. Snijd de koriander fijn en voeg deze als laatste toe aan de curry

Je kunt er zilvervliesrijst en/ of een naanbroodje bij serveren. Bon Appetit!

 

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2021 met betrekking tot je eten? Laat het me weten in een reactie hieronder! 


Dit is een gastblog van Julia Vergeer van HealthstudioJulia

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter