Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 jul 2018

Land na een lange reis met deze ontspannen Yin-sessie

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Miriam Evers van Slowww.nl


Ik zou mezelf geen reiziger willen noemen, maar ik weet wel hoe m’n lijf voelt na een (lange) reis.

Hoe je vakantie er ook uitziet, grote kans dat je even onderweg bent om er te komen. Letterlijk door het aantal uren dat je onderweg bent, maar ook met de drukte van alle voorbereidingen in de periode voor vertrek.

Tel daarbij op dat je vaak minder slaapt, minder goed of op gekke momenten eet, en dan zit je met een vermoeid, gespannen en stijf lichaam. Geen lekker begin van je vakantie!

Een ontspannen Yin-sessie waarbij je je richt op schouders, benen en enkels geven dan meteen verlichting, en misschien wel net zo belangrijk: Een Yin-sessie helpt je letterlijk en figuurlijk te landen op de plek van bestemming 🙂

Ontspannen Yin-sessie

Ontspannen Yin-sessie voor na een lange reis

Tijdens een avondwandeling na een drukke dag voelde mijn lichaam ook behoorlijk gaar, dus dat leek me een perfect moment om onderstaande sessie even te doen en op te nemen.

Op het filmpje doe ik alle houdingen wat korter, anders zou het filmpje te lang worden. En net als echt op reis had ik geen yoga-kleding bij me of een matje, maar het ging prima!

Onder het filmpje vind je alle houdingen uitgewerkt 🙂

Staan (Tadasana), (1 minuut)

Sta met je voeten op heupbreedte, knieën niet op slot. Verdeel je gewicht over je gehele voet. Schouders ontspannen, gezicht ontspannen en ogen gesloten en kom in Tadasana.

Focus op je ademhaling en het contact met de grond.

Schudden (3 minuten)

Vanuit deze positie begin je langzaam je lichaam te bewegen door vanuit je buik de beweging in te zetten. Je voeten houden stevig contact met de grond.

Zoek een ritme dat moeiteloos lijkt te gaan, buig en strek je knieen op een zachte manier. Voel hoe je steeds meer contact maakt met de grond, je schouders steeds meer ontspannen. Schud de hele reis van je af!

Doe dit +/- 2 minuten en maak de beweging dan geleidelijk wat kleiner, totdat je weer tot stilstand komt.

Voel nu rustig na: je voelt nu vaak dat je hele lichaam in beweging is gekomen, doordat alles een beetje tintelt. Soms is dit een duidelijk gevoel, soms heel subtiel.

Dangling Pose (1 minuut)

Zak vervolgens met je bovenlichaam richting de grond en pak eventueel je ellebogen vast met je handen.

In Dangling Pose ligt de focus op het ontspannen van de rug, dus prima om je benen wat te buigen. Laat je rug helemaal los, draai de zwaartekracht in je rug helemaal om en wieg een beetje heen en weer.

Yogi Squat (1 minuut)

Zet vanuit Dangling Pose beide handen op de mat, en kom je hurken zitten.

Plaats je handen tegen elkaar, en duw met je ellebogen je knieën uit elkaar. Een heerlijke stretch en opener voor het heupgebied! Geen probleem als je hakken een beetje van de vloer komen.

Toe Squat met schouderoefening (2x 1 minuut)

Zet je handen op de mat, krul je tenen in de mat, en laat je heupen op je hielen zakken. Voel de stretch aan de onderkant van je voet.

Kom rechtop zitten en strek je armen voor je uit. Buig dan je armen, en draai je rechterarm om je linkerarm en houdt je pols/hand vast (waar je uitkomt met je hand).

Ontspan de schouders, duw je ellebogen wat naar voren en omhoog en adem een paar keer diep in en uit.

Breng op een uitademing je armen uit elkaar, zet je handen op de grond en schud je voeten los. Herhaal de houding, waarbij je je armen andersom om elkaar heen draait.

Child Pose (1 minuut)

Zet je handen op de mat en laat je heupen zakken richting je hielen en kom in Child Pose.

Plaats je knieën wat uit elkaar zodat je in deze rusthouding ook mild de binnenkant van de benen strekt.

Plaats je armen voor je of langs je lichaam. Vul met iedere inademing je hele bovenlichaam en ontspan met iedere uitademing. Ook een lekkere stretch voor de voeten/enkels!

Melting Heart (3-5 minuten)

Vanuit handen en knieën wandel je met je handen naar voren, waarbij je heupen boven je knieën blijven.

Je kan je armen strekken, maar ook buigen, en dan je voorhoofd laten rusten op je armen (wat minder intens). Laat je borst-hartgebied zakken en voel de stretch in je schouders.

Een uitgebreide beschrijving van Melting Heart vind je hier. Dit is echt de ideale houding na een dag zitten!

Saddle Pose (3 minuten)

Kom hierna in Saddle Pose. Vanuit handen en knieën kom je op je hakken zitten, of plaats je je billen tussen je voeten.

Plaats je handen achter je en kantel je bekken een klein beetje naar voren, zodat je een stretch voelt aan de voorkant van je benen.

Als je meer ruimte voelt in je benen, kom je naar achter leunen, ondersteund door kussens of wat je ook voor handen hebt. Zorg dat de strekking gezond blijft voelen, en dat je geen pijnlijke sensaties in je knieën ervaart. Adem met iedere inademing ruimte in het gebied van je liezen en bovenbenen.

Kom na 3 minuten rustig weer uit de houding, span hierbij je buikspieren aan. Breng je benen voor je, voel de houding na, en schud daarna je benen even los.

Butterfly (3 minuten)

Breng nu je voetzolen tegen elkaar, laat je bovenlichaam rustig zakken richting de grond en kom in de Butterfly Pose.

Als je onderrug gevoelig is, maak je eerst lengte vanuit de onderrug, en blijf je die lengte creeëren. Plaats eventueel iets onder je billen of onder je knieën.

Savasana

Kom op je rug liggen, breng je benen wat uit elkaar en plaats je armen wat van je lichaam. Plaats eventueel een kussen onder je knieen om je onderrug te ontlasten.

Voel hoe je in Savasana met iedere uitademing meer ontspant en meer landt.

Veel plezier op je bestemming!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter