Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

6 okt 2014

Yoga en je doelen bereiken

/
Geplaatst door
/
Comments2

Wat heeft Yoga met je doelen bereiken te maken?

Veel.

Heel veel.

Veel mensen denken dat Yoga en Mindfulness alleen maar gaat over in het nu leven en genieten van elke dag. En nu is dat ook wel een beetje zo, maar dat betekent niet dat je geen doelen voor jezelf kan stellen, toch?

Zeker als je terug leest in de oude teksten over Yoga, wordt er veel gesproken over het vinden van een doel tijdens je leven en op zoek gaan naar ‘je authentieke zelf’.

In het Sanskriet wordt dit ‘Dharma’ genoemd, ofwel je ultieme levensdoel.

En volgens de eeuwenoude beoefenaars van Yoga kunnen we onze Dharma vinden door het beoefenen van Yoga en meditatie.

En juist door doelen te hebben en op zoek te gaan naar je Dharma zal je meer betekenis geven aan je leven.

Toch lukt het ons vaak niet om onze doelen te bereiken. We verliezen wat gewicht, en een aantal maanden later zitten die kilootjes er al weer aan. We willen meer tijd voor familie en vrienden, maar hebben toch te weinig tijd door ons drukke leven. We willen het liefste elke morgen aan Yoga doen, maar kunnen zo vroeg ons bed niet uit komen. Enzovoort.

Het doel van Yoga

Het doel van Yoga is niet het beoefenen van Yoga zelf. Ook niet het mooi uitvoeren van een serie Asana’s.

Het doel van Yoga is om uiteindelijk je ‘authentieke zelf’ en je Dharma te vinden. Hierdoor zul je meer voldoening en plezier uit je leven halen.

En je leeft maar één keer, dus het is je plicht om van dit leven het aller beste te maken!

‘Always give life your best. Always.’

Tweet deze quote!

Door middel van Yoga en meditatie kan je hier stapje voor stapje naar toe werken. Hiervoor moet je zorgen dat je lichaam en geest gezond zijn en dat brengt ons terug bij de doelen die we stellen.

Als je er niet in slaagt er een gewoonte van te maken om dagelijks te werken aan een gezond lichaam, een gezonde geest met productieve en effectieve gewoontes, dan zal je nooit progressie maken bij het vinden van je passie in het leven.

Dus het beoefenen van Yoga heeft ontzettend veel met je doelen bereiken te maken.

En toch ben ik geen fan van doelen stellen. Ik spreek mezelf hier een beetje tegen, maar doelen stellen werkt vaak niet.

Hoeveel van je goede voornemens heb jij dit jaar al waargemaakt of volgehouden?

Precies.

Maar maak je geen zorgen. Ik zal je een stapje verder helpen.

doelen

Het verschil tussen doelen en systemen

Ik merk aan mezelf vaak dat wanneer ik een doel voor mezelf stel, dat ik vaak een systeem mis om naar dit doel toe te werken.

Laat me dit uitleggen.

Als je een hardloper bent, is je doel misschien het lopen van een marathon. Je systeem is het schema wat je elke week gebruikt.

Als je een schrijver bent, is je doel het schrijven van een boek. Je systeem is het schema dat je elke week volgt.

Als je een coach bent, is je doel om kampioen te worden. Je systeem is wat je team elke week traint.

Als je je doel volledig uit het oog zou verliezen, maar nog steeds het systeem zou volgen, zou je dan nog progressie maken?

Ik denk het wel. Andersom niet.

Het stellen van doelen heeft daarom een aantal nadelen.

1. Je leeft in de toekomst.

Door het stellen van doelen, leef je als het ware in de toekomst. Je bent niet mindful en je bent minder gelukkig omdat je jouw doel nog niet bereikt hebt.

Het gaat namelijk altijd zo: ‘Als ik mijn doel bereikt heb, dan ben ik gelukkig.’

OPLOSSING: Bedenk een systeem, geen doel.

Als je een schrijver bent, focus je bijvoorbeeld op het schrijven van 1000 woorden per dag, in plaats van een boek schrijven voor het einde van het jaar.

Het stellen van een doel legt enorme druk op je schouders, terwijl je focussen op je systeem dingen simpel houdt en stress vermindert.

Je geniet van het moment in plaats van het doel en nog steeds progressie maken.

2. Doelen stellen is een ‘killer’ voor lange termijn progressie.

Je denkt misschien dat doelen je juist gemotiveerd houden op de lange termijn, maar dat is niet per se waarheid.

Neem bijvoorbeeld een hardloper. Stel dat het doel een marathon lopen is. Je traint een aantal maanden keihard en rent de marathon.

Daarna stop je met trainen, want je doel was het rennen van de marathon. Het doel is weg, dus je bent niet meer gemotiveerd om verder te trainen.

Hierdoor ontstaat er een ‘Yo-Yo effect’. Mensen die vaak proberen te afvallen weten maar al te goed wat ik bedoel. Ze willen bijvoorbeeld vijf kilo afvallen en dat lukt vrij snel. Doel bereikt.

Vervolgens vallen ze weer terug in hun oude gewoonten en is die vijf kilo er net zo snel weer aan.

OPLOSSING: Focus je niet op resultaten maar op het proces.

3. Je kunt de toekomst niet voorspellen met het zetten van doelen.

Het klinkt misschien vreemd, maar iedere keer als je jezelf een doel stelt, probeer je in feite de toekomst te voorspellen. Je probeert te voorspellen hoe snel je progressie maakt, terwijl je geen idee hebt van de obstakels die je onderweg tegen komt.

OPLOSSING: Creëer systemen en reflecteer.

Reflecteren in plaats van doelen stellen stelt je in staat om goede systemen te creëren en je progressie bij te houden zonder dat je altijd probeert alles onder controle te hebben.

Feit is dat je niet altijd alles onder controle hebt en dat ook nooit zult krijgen ook. Sterker nog, je zou het niet eens moeten willen.

Hoe spannend zou het leven nog zijn als je altijd alles onder controle had?

Reflecteer op de systemen die je maakt en kijk waar het beter kan zonder dat je druk op jezelf legt door middel van het stellen van een bepaald einddoel.

Hierdoor zal je veel minder gestresst zijn en je veel beter kunnen concentreren op je taken op het moment dat je ze uitvoert. En dat is ook weer een beetje Mindfulness ;-).

Kortom, gebruik systemen!

Doelen stellen is niet totaal waardeloos. Ze houden je wel scherp. Maar goed ontworpen systemen zorgen ervoor dat je ook echt progressie maakt.

Hetzelfde kun je toepassen in de Yoga. Lukt het je niet om je gedachten te laten gaan? Geen zorgen, focus je op het dagelijks stil zitten en mediteren. Veroordeel je zelf niet als het niet lukt om al je gedachten te laten gaan.

Je systemen en je ‘commitment’ aan je systemen zullen er uiteindelijk voor zorgen dat je een gezond lichaam en een gezonde geest krijgt.

Dit zal uiteindelijk de deuren openen naar het ontdekken van je ware passie en ultieme doel (Dharma) in het leven.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. Asa

    Hoi! Ik ben Asa en deze (of is het dit?) blog had ik echt even nodig 🙂 Na een afschrijven en inleveren van een MA-thesis, PhD-voorstel en opzetten van een eigen business zat ik in een dip, waarbij ik te gefocust was geraakt op het einddoelen. Jullie blog laat me alles weer een beetje in perspectief zien. Dank je wel!!

Laat een reactie achter