Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 okt 2023

Manifesteren – in 5 stappen naar jouw droomleven!

/
Geplaatst door
/
Comments2

Manifesteren, hoe doe je dat?

Manifesteren is een term die je tegenwoordig steeds vaker hoort. Het is een beetje een spiritueel modewoord als je het mij vraagt 😉 maar desalniettemin wel een razend interessant onderwerp!

Op netflix zie je steeds meer films voorbij komen zoals The Secret, The secret- Dare to dream en Heal, die allemaal met manifesteren te maken hebben.

Manifesteren betekent dat iets zich openbaart, dat iets zichtbaar wordt. Het betekent dat jouw gedachten, wensen en verlangens realiteit worden.

Nu vraag je je misschien af wat je dan allemaal precies kunt manifesteren? Nou, in principe alles!

Kan dit echt? Hoe werkt dit? En nog belangrijker, hoe doe je dit dan? In deze blog neem ik (Jorine) je mee in de wereld van het manifesteren. Je leest o.a. over:

 • Wat de betekenis is van manifesteren 
 • Hoe manifesteren werkt
 • De wet van de aantrekkingskracht
 • Het essentiele onderdeel om te kunnen manifesteren
 • Hoe je het beste kunt manifesteren in 5 praktische stappen

Lees je mee?

manifesteren

Manifesteren, wat is dat?

Manifesteren is een proces waarbij je op zelfonderzoek gaat naar wat je echt, diep van binnen, wil. Daarbij probeer je te achterhalen waarom dit verlangen nog niet gerealiseerd is en wat er nodig is om dit wel te realiseren. 

Manifesteren klinkt vaak alsof je met een toverstaf kunt zwaaien en dat vervolgens al jouw verlangens werkelijkheid worden ;).

Dit is niet het geval. Het is geen magie, geen Magic pill, geen Quick-fix. Je kunt het vooral zien als een proces van persoonlijke groei en ontwikkeling.

Maar, met een beetje oefening, zul je zien dat het absoluut wel werkt en dat je veel meer kunt manifesteren dan je nu denkt.

De betekenis van manifesteren

Manifesteren betekent aan het licht brengen, zich openbaren, zichtbaar worden. Je gedachten en verlangens worden omgezet in tastbare realiteit.

Hoe werkt manifesteren?

Bij manifesteren laat je je gedachten werkelijkheid worden. Zo simpel is het. Simpel inderdaad, maar niet per se altijd makkelijk ;).

Waarschijnlijk weet je al wel dat gedachten heel krachtig zijn. Gedachten leiden tot bepaalde gevoelens, die leiden tot bepaald gedrag en dat heeft weer een bepaald gevolg.

Het is belangrijk dat je je gedachten, gevoelens en acties met elkaar op een lijn brengt. Zo creer je voor jezelf de juiste omstandigheden waarin jouw verlangens zich kunnen ontvouwen.

Bij manifesteren neem je verlangen, jouw gewenste resultaat, als uitgangspunt en vanuit daar ga je op zoek naar wat daaronder zit. Waarom is deze uitkomst zo belangrijk voor je?

Het is daarbij heel belangrijk dat je je bewust wordt van je eigen gedachten, gevoelens en acties.

Bewustzijn verruimen en visualiseren

Een manifestatieproces gaat vooral over bewustwording en het bepalen van wie je wil zijn.

Het is belangrijk dat je weet wat je wil, maar het is nog belangrijker dat je de persoon gaat zijn die je wil zijn met de gedachten en gevoelens die daarbij horen.

Want (ik herhaal het nog maar een keer ;)) die gedachten en gevoelens leiden tot gedrag en dat leidt weer tot een bepaald resultaat.

Je wil belemmerende gedachten dus uit de weg ruimen en vervangen voor positieve, behulpzame gedachten.

Bewustzijn is daarom essentieel. Als je je bewust bent van wat je op dit moment denkt, voelt en doet, dan kun je op ieder moment ook de keuze maken om iets te veranderen in dit denken, voelen en doen.

Visualiseren

Om te kunnen manifesteren is het daarnaast ook belangrijk dat je goed wordt in visualiseren. Pas als je je dromen voor je kunt zien en het echt kunt voelen, dan kun je de dromen ook uit laten komen.

Ik heb zelf lang geleden weleens een moodboard gemaakt. Dat had ik boven m’n bed hangen, zodat ik het elke avond zag.

Ik was toen niet bewust bezig met manifesteren, maar ik vond het leuk om te doen en het gaf voor mij richting aan mijn dromen en doelen. Er stonden o.a. veel plaatjes op van plekken waar ik graag naar toe zou willen.

In 2017 heb ik 9 maanden door Azie gereisd en verdween het moodboard in een doos. Toen ik in 2018 samen ging wonen met mijn vriend, haalde ik het moodboard uit een doos…

Het had een plaatje van een mega grote Buddha die ik zowaar in het echt had gezien in Azie! Hoe tof is dat!

Noem het toeval, maar ik noem het manifestatie ;).

Where attention goes, energy flows

In deze video geeft Melanie je een aantal tips.

De wet van de aantrekkingskracht

Manifesteren heeft te maken met de wet van de aantrekkingskracht. Het idee hierbij is: ‘wat je zaait zul je oogsten’ of ‘wat je uitzendt trek je aan’.

Dat zit alsvolgt: alles in het leven is energie. De energie die jij uitstraalt is de energie die je aantrekt. Straal je liefde uit? Dan trek je liefde aan. Straal je angst uit? Dan trek je angst aan.

Je manifesteert eigenlijk de hele dag (onbewust). Als je continu aan het klagen bent over alles wat je niet leuk vindt, dan trek je daar als het ware meer van aan. Je komt in een soort negatieve spiraal.

Andersom, als je je focust op wat er allemaal leuk is, dan ga je merken dat je je blijer en energieker gaat voelen. Je trekt meer van de positieve energie aan.

De 3 onderdelen van de wet van de aantrekking:

 1. Vragen – je maakt je verlangen zo concreet en gedetailleerd mogelijk
 2. Vertrouwen – je vertrouwt erop dat het onderweg is
 3. Ontvangen – je bent bereid om te ontvangen 

Dat stukje vertrouwen is heel erg belangrijk. Daarin zit dus ook het denken en voelen. Om te kunnen manifesteren is het essentieel dat je de juiste energie uitstraalt. Het is daarom belangrijk dat je leert denken vanuit een gevoel van overvloed.

Stel dat je continu denkt ‘ik heb te weinig geld’, dan denk je vanuit een tekort gedachte. Dan is dat de manier waarop je vibreert en dan ga je dus als vanzelf ook tekorten aantrekken.

Of wanneer jij jezelf continu vertelt dat ‘je maar moet leren leven met vermoeidheid of lichamelijke klachten’ dan zul je dat in stand houden. Dat is namelijk de energie die je uitstraalt en dus vervolgens ook weer aantrekt.

Dit wil overigens absoluut niet zeggen dat je jezelf dat hebt ‘aangedaan’ en daar ‘schuldig’ aan bent. Ik geloof heel sterk dat het leven niet maakbaar is, maar dat het wel stuurbaar is. Je bent waar je bent én je kunt invloed uit oefenen op je toekomst.

Het is belangrijk dat je je verlangen echt kunt voelen vóórdat het heeft plaatsgevonden. Vervolgens vertrouw je er volledig op dat het onderweg is en wees daar dankbaar voor.

Kan iedereen manifesteren?

Manifesteren is niet weggelegd voor een selectieve groep mensen, iedereen kan het, dus jij ook. Je doet het onbewust al de hele dag. Alles wat je om je heen ziet is gemanifesteerd, of je je daar nou bewust van bent of niet.

Het is wel zo dat het oefening vergt.

Manifesteren in 5 stappen

Manifesteren is net als sporten: het vergt training. Het is dus een kwestie van heel veel oefenen en geduld hebben! Vallen, opstaan en weer doorgaan. Hieronder deel ik de 4 stappen die belangrijk zijn in het manifestatieproces.

Stap 1 – creëer helderheid

Weet wat je wil. Zorg dat je dit heel specifiek voor ogen hebt. 

Wat is voor jou overvloed, wat is vrijheid, wat is liefde? Hoe ziet je leven er uit als je volledig vanuit overvloed zou leven? Vraag jezelf ook af waarom je die overvloed en vrijheid wil. Wat wordt er dan voor je mogelijk?

Stap 2 – ruim belemmerende overtuigingen op

Zoek uit welke belemmerende overtuigingen je hebt. Welk verhaal vertel je jezelf?

Vertel je jezelf dat je niet goed genoeg bent? Dat je niet meer geld mag verdienen dan je vader? Dat je het niet waard bent om te doen wat je echt wil?

Stap 3 – visualiseer je dromen

Herschrijf dit verhaal en maak positieve affirmaties voor jezelf in tegenwoordige tijd, alsof het nu gebeurt. Weet wat je intentie hierbij is en zorg dat je het echt kunt voelen.

Schrijf dit helemaal uit, maak het zo echt mogelijk. Wat doe je? Wat ruik je? Wat hoor je? Wat zie je? Wat voel je?

Wil je meer weten over affirmaties? Kijk dan eens bovenstaande video!

Stap 4 – wees dankbaar

Voel je dankbaar voor de toekomst die voor je in het verschiet ligt.

Dat klinkt misschien gek, maar als je je al dankbaar kunt voelen vóórdat het daadwerkelijk plaats heeft gevonden, dan denken je hersenen dat het al zo is. Je hersenen snappen het verschil niet tussen de huidige realiteit en de visualisatie.

The universe always has your back

Stap 5 – kom in actie

Met alleen dromen ga je er niet komen ;). Dus kom in actie, kom in beweging. 

Welke stap kun je nu zetten? Wat kun je nu doen om dichterbij je gewenste resultaat te komen?

Wat doe je als manifesteren niet lukt?

Je vraagt je misschien af hoe het kan dat je nu nog niet precies datgene hebt wat je eigenlijk zou willen.

Dat heeft te maken met vertrouwen en emotie. Wanneer je je steeds afvraagt waarom je nog niet bent waar je bent, waarom het zo lang duurt of waarom het niet lukt, dan zit je in tekort gedachten.

Het is niet aan jou om te bepalen ‘hoe’ je datgene krijgt wat je wil. Ook is het niet aan jou om te bepalen ‘wanneer’ het komt. Het is aan jou om het ‘wat’ te bepalen én om erop te vertrouwen dat het komt.

Loslaten

Hoe meer je het loslaat, hoe sneller het jou kant op komt. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je iets heel erg graag wilt kan het moeilijk zijn om de controle volledig los te laten.

Persoonlijk vind ik het woord ‘loslaten’ sowieso een paradox. Loslaten bestaat eigenlijk niet, omdat dat niet iets is dat je actief kunt doen. Wat je wel kunt doen, is accepteren.

Accepteren dat het is zoals het is, daar volledig oke mee zijn én vertrouwen hebben dat dat wat jij wil onderweg is.

Als je er niet echt op kunt vertrouwen dat het onderweg is, dan is misschien het gat tussen waar je nu bent en je verlangen te groot. Dan kun je het zelf niet geloven.

Als je nu 10 euro op je bankrekening hebt staan en je verlangt naar een miljoen, dan is dat wel een erg groot gat om te overbruggen. De truc is om de stap dan kleiner te maken, zodat je het echt voor je kunt zien en kunt voelen.

Met heel veel kleine stapjes kom je zo uiteindelijk tot je grotere doel!

Je kan overigens al met hele kleine dingetjes oefenen! Zo zeggen mijn man en ik vaak tegen elkaar dat we altijd zo’n geluk hebben met parkeren, omdat er altijd een parkeerplekje is voor ons. En ja, dat is dus ook echt zo! 😉

Is manifesteren gevaarlijk?

Nee, maar wees je er bewust van dat het belangrijk is om specifiek te zijn in je wensen.

Als jij bijvoorbeeld meer tijd voor jezelf wil manifesteren en je wordt vervolgens ontslagen, dan heb je inderdaad gekregen waar je om vroeg! Maar misschien was dat helemaal niet wat je bedoelde!

Praktische tips:

Zoals ik al zei is het een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen! Work in progress.

Ik ben er zelf in de ene periode meer mee bezig dan in de andere periode. Als ik me er weer meer mee bezig houd, merk ik vooral dat het me een bepaalde mate van rust geeft.

Dat ik mag vertrouwen op het proces, op het leven, op dat wat er komen gaat. Dat ik precies ben waar ik moet zijn. Dat vertrouwen heeft ook een positieve invloed op m’n stresslevels ;).

Hieronder deel ik nog een paar tips die je kunnen helpen om te oefenen met manifesteren:

 • Oefen met visualiseren.
 • Doe yoga nidra en werk continu met dezelfde intentie (sankalpa) totdat deze is uitgekomen.
 • Maak een moodboard. Hiermee creëer je een visuele reminder voor jezelf.
 • Mediteren is een oefening van gewaarwording. Je leert de huidige situatie te accepteren zoals deze is.
 • Oefen in dankbaarheid. Dat wat je aandacht geeft groeit! Ook de emoties liefde en plezier hebben een hoge trillingsfrequentie.
 • Wees je bewust van de kracht van je woorden. Vermijd de woorden ‘niet’ en ‘geen’ en denk goed na welke woorden je plaatst achter de zin ‘ik ben’.

Wil je meer weten over manifesteren? Er zijn talloze mensen die zich hier mee bezig houden. Ik raad aan om eens te kijken naar Joe Dispenza, Louisa Hay, Kim Munnecom, Gabrielle Bernstein, Christine Beijen of Roy Martina.

Wil je aan de slag met meditatie, dankbaarheid of yoga nidra? Kijk dan even op het practice platform!

Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd naar jouw ervaringen met manifesteren. Heb jij al eens iets bewust gemanifesteerd of is dit helemaal nieuw voor je? Leuk als je het deelt in een reactie hieronder!


Dit is een gastblog van Jorine Kuilman van jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. E.J

  Hallo, heel mooi artikel dank je wel.
  Ik ben al een tijdje bezig met de LOA. Het is me ook vaak gelukt om te manifesteren en het is ook uitgekomen! Meditatie is echt een habit geworden. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet mediteer. Very powerful. Bedankt voor de tips.

  EJ

  1. Stephanie van der Linden

   Hi EJ,

   Bedankt voor je reactie. Graag gedaan!
   Wat geweldig dat je zo vaak mediteert en dat je al een en ander hebt gemanifesteerd!

   Fijne dag.

   Groetjes,
   Stephanie

Laat een reactie achter