De derde niyama Tapas: vind je innerlijke kracht!
Dit is een gastblog van Jorine Kuilman van jorinekuilman.com
De derde Niyama ‘Tapas’ (niet te verwarren met de Spaanse hapjes ?) is de derde niyama in het achtvoudige pad. In de yoga sutra’s wordt Tapas als volgt omschreven:
‘Tapas brandt alle onzuiverheden weg en ontsteekt de vonken van het goddelijke’
Dat klinkt behoorlijk abstract. In deze blog leg ik je uit wat met bovenstaande bedoeld wordt en hoe je tapas toe kunt passen in je dagelijkse leven.
Tapas, de derde Niyama
Eerder schreef ik over de niyama’s shaucha, zuiverheid en santosha, tevredenheid. Tapas, is de derde niyama en deze laat zich iets moeilijker in één woord omschrijven dan de andere niyamas.
‘Tap’ betekent branden, pijn lijden, hitte of blazen in het Sanskriet. Het gaat bij Tapas om het ‘verbranden’ van je onzuiverheden, je begeertes en je verlangens zodat groei mogelijk wordt.
Tapas wordt vrij vertaald als innerlijke kracht, soberheid of zelfdisicipline.
Innerlijke kracht en soberheid
Je kan bij Tapas letterlijk denken aan een vuurtje dat in jou brandt. In eerste instantie lijkt vurigheid misschien niet helemaal goed samen te gaan met soberheid.
En toch hebben die twee een verband met elkaar. Ze komen samen in innerlijke kracht.
Misschien heb je weleens gehoord van een vipassana meditatie, 10 dagen mediteren in stilte, waarbij je niet mag lezen, schrijven, sporten etc.
Alle afleidingen en luxes zijn 10 dagen tijdelijk afwezig en je zit dagenlang op de grond. Allemaal vrij sober dus. Kan dit dan een vuurtje in je ontbranden?
Dat kan absoluut.
Om het vol te houden heb je namelijk innerlijke kracht en zelfdiscipline nodig. De soberheid kan je helpen om te focussen en om in te zien wat er echt belangrijk is in het leven.
Het kan je helpen om dat vuurtje in jou extra aan te wakkeren!
Je kan het ook andersom bekijken. Als je innerlijke vuur brandt, voel je je gedreven door dat wat voor jou belangrijk is.
Je bent niet meer bezig met luxe en afleiding, je weet dat er iets groters en belangrijkers is dan dat.
Zelfdiscipline
Dat innerlijk vuur kunnen we dus gebruiken om door te zetten, om zelfdiscipline te creëren.
Wat heel belangrijk is om in te zien (ook tijdens een Vipassana meditatie) is dat zelfdiscipline niet hetzelfde is als zelfpijniging.
Het is niet de bedoeling dat je kost wat kost harder pusht. Daar word je geen beter persoon van. Dat is niet waar het om gaat.
Het gaat erom dat je de beste versie van jezelf wil worden, zodat je bij kunt dragen aan een groter doel, een mooiere wereld.
De derde niyama tapas in de praktijk
Hoe kun je tapas nou daadwerkelijk toepassen in je dagelijks leven? Hieronder een paar praktische tips.
Daag jezelf uit en zoek de balans
Realiseer je dat je geen betere yogi wordt, doordat je steeds meer of moeilijkere asana’s kunt doen.
Tapas helpt je om door te zetten, maar teveel tapas kan er voor zorgen dat je jezelf te hard pusht. Dat kan zorgen voor blessures en agressie.
Als je iemand bent die uit zichzelf bijvoorbeeld veel yang yoga doet, kun je je uitdaging juist zoeken in de rustigere vormen van yoga.
Daag jezelf eens uit door stil te zitten of een hele rustige practice te doen en observeer wat je denkt en voelt. Moeilijk? Dan kun je daar juist in groeien!
Ben je iemand die juist meer geneigd is tot zachte, rustige yoga? Voeg dan af en toe eens een actievere zonnegroet, stoelhouding of plank toe aan je practice.
Daarmee creeër je hitte in je lichaam en wakker je dat vlammetje aan.
Zie in wat jou voorkeuren zijn en waar je nog kunt groeien, zodat je het beste uit jezelf kunt halen.
De derde niyama tapas en santosha
Zoals je de Spaanse tapas misschien graag combineert met sangria is het belangrijk om ook deze Tapas te combineren.
Dit kun je doen door de tweede niyama, santosha in gedachten te houden. Santosha gaat over tevredenheid.
Dus ook al wil je graag groeien en ontwikkelen, weet dat je tegelijkertijd tevreden mag en kunt zijn met wie je nu bent en waar je nu bent.
Benoem dagelijks een aantal dingen waar je dankbaar voor bent en spreek dit ook uit naar je omgeving.
Doe iets voor een ander
Doe eens vrijwillig iets voor een ander. Stuur je oma een kaartje, kook een lekkere maaltijd voor je vriend of help een middagje mee bij een buurthuis.
Het maakt niet zoveel uit wat je precies doet, doe iets omdat je graag wil helpen en verwacht er niets van terug. Zo oefen je om je belangeloos in te zetten voor een ander.
Reflecteer
Neem af en toe tijd om stil te staan bij wat je daadwerkelijk wil en belangrijk vindt. Wat voor persoon wil je zijn? Wat kun jij doen en bijdragen aan de wereld?
Maak yoga prioriteit
Yoga is doen. Of je een fysieke practice wil doen, ademhalingsoefening, schrijfoefening, een meditatie of iets totaal anders, dat is helemaal aan jou.
Maar committeer je ergens aan en maak het je topprioriteit, al is het maar 5 minuten per dag. Dit zal je helpen om je innerlijke kracht te ontwikkelen.
Succes!
Sta jij weleens stil bij de niyama’s en hoe je ze toepast in je leven? Zo ja, dan vind ik het super leuk als je dat hieronder in je berichtje wil delen!
Dit is een gastblog van jorine van jorinekuilman.nl
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.