Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

10 okt 2019

De vierde niyama svadhyaya – leer jezelf kennen!

/
Geplaatst door
/
Comments0

De vierde Niyama Svadhyaya. Misschien klinkt het je wat vreemd in de oren maar je kan er ongelofelijk veel van leren. De niyama Svadhyaya draait namelijk om het leren kennen van jezelf!

In dit blog kom je onder andere de volgende dingen te weten:

  • Wat zijn de niyama’s ook alweer?
  • Waarom is het belangrijk om jezelf te zijn?
  • Waarom is het belangrijk om jezelf te kennen?
  • Hoe leer je jezelf kennen?

Ben je er klaar voor om jezelf (weer) te leren kennen?

de vierde niyama svadhyaya

De Niyama’s

Voor ik je meer over De vierde Niyama Svadhyaya vertel, is het misschien goed om even je geheugen op te frissen..

Wat waren de niyama’s ook alweer?

De niyama’s zijn onderdeel van het achtvoudige pad van Patanjali en ze kunnen je helpen om je bewuster te maken van je innerlijke houding.

Eerder besprak ik de niyama’s shaucha, santosha en tapas. die met de vierdeNiyama Svadhyaya in verbinding staan.

Je kunt niyama’s beschouwen als persoonlijk waarheden en disciplines om het leven op een goede manier te leiden. De focus ligt daarbij op jezelf.

De niyama’s verschillen hierdoor van de Yama’s waarbij de focus ligt op je omgang met de externe wereld.

Kortweg hebben de Niyama’s dus te maken met de relatie met jezelf en de Yama’s met je relatie tot de buitenwereld. 

De betekenis van de vierde Niyama Svadhyaya

De naam van de vierde Niyama: Svadhyaya, heeft natuurlijk een betekenis.

Vrij vertaald betekent ‘sva’ zoiets als zelf, jezelf of innerlijke realiteit en ‘Dyaya of yaya’ wordt vrij vertaald als kennis, contemplatie, studie, een hoofdstuk, reflectie.

Bij elkaar genomen kun je de betekenis van het woord Svadhyaya dus zien als een studie door jezelf en studie van jezelf.

Het gaat over het bestuderen van en reflecteren op teksten en geschriften, zoals de Bhagvad Gita, de Veda’s en Sutra’s.

Tegelijkertijd gaat het ook over het creëren van bewustwording en het leren kennen van ‘jezelf’. Je onderzoekt je eigen patronen, gedachten, emoties, je geest en je levensdoelen.

Zelfkennis is een van de belangrijkste redenen om aan yoga te doen.

Of je het nu bekijkt vanuit een fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel standpunt, yoga kan je helpen om je bewuster te worden van jezelf.

happywithyoga Mel

4 tips om de Niyama Svadhyaya toe te passen 

1. Lees

Om svadhyaya toe te passen, zou je je een sprintje kunnen trekken naar de bieb om je tas vol te laden met boeken zoals de Bhagvad Gita, de Veda’s en de Yoga Sutra’s. Dan kan het grote studeerfeest beginnen!

Mocht dit je niet als muziek in de oren klinken (deze boeken vallen niet bepaald in de meest makkelijk leesbare categorie..), dan zijn er gelukkig nog vele andere opties.

Om meer te leren over yoga en alles wat dit omvat kun je ook (lichtere) yoga boeken en blogs lezen (ben je aan het doen!), podcasts luisteren of yogagerelateerde films en documentaires kijken.

2. Praat, schrijf en reflecteer

Praat over wat je gelezen, gehoord of gezien hebt. Vraag jezelf af wat de materie voor jou betekent, wat je ervan vindt en discussieer hierover met anderen.

Ook opschrijven kan fijn zijn. Het stimuleert je om na te denken over de essentie van de informatie en het helpt je daardoor om je de kennis eigen te maken.

Daarnaast kan het heel fijn zijn om later nog eens terug te lezen hoe je op een bepaald moment over iets dacht. Vaak zie je dat je ideeën over de loop van de tijd veranderen en kun je duidelijk je eigen groei hierin zien.

yoga quote

3. Stap je mat op

Hoewel kennis tot je nemen heel zinvol is, leidt dit niet tot wijsheid, begrip en transformatie. Zoals ik eerder al eens schreef: yoga is doen. Kennis + ervaring = wijsheid.

Dus stap je mat op en doe je practice. Observeer jezelf voor, tijdens en na de practice. Wat voor sensaties voel je in je lichaam als je een bepaalde asana of ademhalingsoefening doet?

Als je klaar bent met je yoga practice, hoe voel je je dan daarna?

Je kan ook af en toe de tijd nemen om te reflecteren op je eigen beoefening. Zijn er dingen die je over jezelf leert als je op je mat bent die je ook toe kunt passen in het dagelijks leven?

4. Zit stil, mediteer en observeer

Voor veel van ons mogelijk de minst verleidelijke optie, maar stilzitten en mediteren is een van de allerbeste manieren om jezelf te observeren.

  • Hoe vaak zit je stil en doe je niks anders dan jezelf observeren?
  • Wat gebeurt er als je dat 5 minuten lang doet?
  • Wat voor gedachten en emoties komen er naar boven?
  • Wie is die ‘zelf’ waar je je zo vaak mee identificeert?

Een beetje discipline is fijn zodat je tijd neemt voor studie en zelfstudie, maar neem jezelf tegelijkertijd ook niet te serieus.

Je kan het leven zelf richting geven, maar je kan het niet controleren, dus durf jezelf over te geven aan het onbekende.

Zie (zelf)studie als een spel, wees nieuwsgierig, ontdek en geniet van het proces. Soms kom je dan misschien achter dingen die je moeilijk vindt van jezelf. Maar dat hoort erbij.

Zoals in de Bhagvad Gita staat:

Yoga is the practice of tolerating the consequences of being yourself

(Mooi samengevat toch? Dan kan je het lezen van de Bhagvad Gita alvast overslaan als je dat wil ?)

 

Dankjewel voor je aandacht en laat gerust een reactie achter over wat de de yamas of niyamas voor jou betekenen!


Dit is een gastblog van Jorine Kuilman van jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter