Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

28 aug 2018

Waarom yoga voor 99% doen is

/
Geplaatst door
/
Comments0

Ik vind het heerlijk om over yoga en meditatie te lezen, om podcasts te luisteren en documentaires te kijken. Lekker passief op de bank. Niks mis mee!

Maar naast de bank ligt ook standaard mijn yogamatje op de grond. Yoga is namelijk geen yoga als je het niet daadwerkelijk beoefent, in de ruimste zin van het woord.

“Yoga is 99% practice and 1% theory” – Pattabhi Jois

Wat hiermee wordt bedoeld? In deze blog leg ik het je uit.

Fotocredits jorinekuilman.com

Wat wordt bedoeld met yoga beoefenen?

Yoga beoefenen kan op verschillende manieren. In eerste instantie kan dit natuurlijk door thuis je mat op te stappen of door naar een yogales te gaan. Maar yoga houdt niet op als je van je mat afstapt.

De yama’s en niyama’s vormen de basis van de yoga filosofie. De yama’s zijn een soort universele levenswaarden, sociale normen, zoals bijvoorbeeld geweld en stelen waarvan je je onthoudt.

De niyama’s zijn persoonlijke leefwaarden, zoals tevredenheid en zelfdiscipline. Deze richten zich meer naar binnen.

Je kan de yama’s en de niyama’s soms toepassen op je mat, maar het gaat ook vooral om de toepassing daarna. Hoe ga je om met jezelf, hoe ga je om met de mensen om je heen?

Waarom is het doen van yoga zo belangrijk?

Dit is een beetje een open deur natuurlijk. Door doen krijg je ervaring. Mocht je weleens gesolliciteerd hebben bijvoorbeeld dan weet je hoe vaak er gevraagd wordt naar ‘ervaring’.

Ervaring wordt namelijk gezien als wijsheid.

Wat is ‘wijsheid’?

In juli heb ik voor de tweede keer een vipassana cursus gedaan. In die meditatie cursus werden 3 vormen van wijsheid, in het Sanskriet ‘pañña’, beschreven:

Suta-mayã pañña:

Dit is wijsheid die je kunt krijgen door het lezen van of luisteren naar de woorden van anderen. Het kan je helpen om richting en inspiratie te vinden. Het is heel behulpzaam, maar het is niet je ‘eigen’ wijsheid. Als je iets zonder verder na te denken accepteert, doe je dit uit blind vertrouwen, uit geloof.

Cintã-mayã pañña:

Dit is de wijsheid van rationeel, intellectueel begrijpen. De wijsheid die je hebt gekregen in de vorige stap, ga je hier onderzoeken. Vind je de informatie die je hebt verkregen logisch, praktisch, zinvol? Zo ja, dan kun je voor jezelf besluiten dat je het wil accepteren.

Bhãvanã-maya pañña:

De laatste vorm van wijsheid is gebaseerd op ervaring. Dit is de wijsheid die je vindt in jezelf. Echte wijsheid. Jouw wijsheid. Wijsheid die niemand je af kan nemen omdat je het zelf ervaren hebt en daardoor weet je dat het voor jou de waarheid is.

Voor mij is deze laatste vorm van wijsheid de reden dat ik het voor de tweede keer aandurfde om 10 dagen lang te mediteren, niet te praten, schrijven, lezen of muziek te luisteren. Ik geloof dat je nog zoveel kennis kunt hebben, maar echt weten komt voort uit doen en ervaren.

Wijsheid in het dagelijks leven

Iemand die mij geïnspireerd heeft, Dr. Goenka, beschrijft de 3 vormen met een mooi voorbeeld.

Een man is ziek en gaat naar de dokter. De dokter geeft hem een voorschrift voor een medicijn. De man heeft groot vertrouwen in de dokter en thuisgekomen leest hij daarom elke dag, als een soort mantra, hardop het voorschrift van het medicijn. Verder doet hij niks (dit is suta-maya panna).

Ontevreden gaat de man na een tijdje terug naar de dokter. Hij vraagt een uitleg over het voorschrift, waarom het nodig is en hoe het werkt. De dokter geeft hem antwoorden (hij gaat dus op onderzoek uit, dit is cinta-maya panna).

Uiteindelijk haalt de man met het voorschrift de benodigde medicijnen, neemt deze in en pas dan is hij verlost van zijn ziekte (bhavana-maya panna).

Het is dus absoluut waardevol om over yoga te lezen en je best te doen om het zo goed mogelijk rationeel te begrijpen, maar zonder daadwerkelijke beoefening van yoga zul je nooit de voordelen ervan kunnen ervaren.

Wijsheid komt misschien met de jaren, maar als we blijven oefenen en doen dan komt het vast een stuk sneller dan wanneer we alleen maar passief blijven wachten!

 

Hoe ziet jouw yoga lifestyle eruit? Zou jij een vipassana cursus aandurven? Leuk als je het deelt hieronder!


Dit blog is een bijdrage van Jorine van Jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter