Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

31 mrt 2020

Overgave in onzekere tijden – maak kennis met de vijfde niyama Ishvara Pranidhana!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Overgave. We vinden het vaak ontzettend lastig maar het is o zo waardevol om te leren loslaten, zeker in tijden van onzekerheid.

We komen hierdoor al snel bij de niyama’s terecht, en wel specifiek bij de laatste niyama Ishvara Pranidhana, misschien wel de belangrijkste van allemaal.

Er wordt weleens gezegd dat, indien je deze niyama onder de knie hebt, je de andere niet eens hoeft te beoefenen. Deze 5e niyama gaat namelijk over overgave. Overgave aan ‘God’ welteverstaan.

Het woord God is echter op verschillende manieren te interpreteren, dus dit hoeft niet meteen iets religieus te zijn. Het gaat hierbij meer om het grote geheel zoals het universum bijvoorbeeld. 

Benieuwd wat deze niyama inhoudt? In dit blog kijken we naar:

  • De vertaling van deze niyama
  • De interpretatie van het woord God
  • De toepasbaarheid in de dagelijkse praktijk

Lees je mee?

overgave

Overgave en de vijfde niyama Ishvara Pranidhana

Ishvara Pranidhana wordt beschreven in de yoga sutra’s als een van de middelen om het ‘doel’ van yoga te bereiken.

Alle yama’s en niyama’s en het hele achtvoudige pad van yoga dragen bij aan dit doel, het stoppen van de fluctuaties van de geest. Oftewel: de geest tot rust brengen.

Ishvara Prandihana wordt weleens omschreven als ‘offering the fruits of one’s actions to the Divine’, dus de vruchten van jouw acties offeren aan het grotere geheel. Ishvara kun je omschrijven als God, Het ultieme of Het Allerhoogste.

Pranidhana kun je zien als een overgave, acceptatie, loslaten. Het wordt ook wel vertaald als stromen. Samengevoegd kun je het ongeveer zo zien: als je de energie laat stromen en je volledig durft over te geven kun je het allerhoogste tot stand brengen.

Het gaat hier dus niet over een religieuze God. Het gaat veel meer over een ‘grotere kracht’, een energie die groter is dan onszelf. Je kan het ook zien als het Universum, de bron van het leven, waar we allemaal onderdeel van zijn. Die grotere kracht is voor iedereen.

Volgens Patanjali kun je vrijheid vinden door je over te geven met liefdevolle intentie. Je creeert zo ruimte om te accepteren, los te laten en gewoon te zijn in plaats van je te verzetten.

Je kijkt verder dan je eigen ‘ik’, je blokkeert jezelf niet meer en je kan je overgeven aan en verbinden met het grotere geheel.

Kwantum fysica

Als je houdt van een iets meer wetenschappelijke benadering dan kun je je ook verdiepen in de kwantum fysica. Vanuit de kwantum fysica is bewezen dat alles energie is.

Je bent als mens ook energie en daarmee ben je verbonden met alles om je heen. Je bent dus echt verbonden met het grotere geheel.

Kriya yoga

Ishvara Pranidhana wordt ook genoemd in de Kriya yoga. Tapas (de 3e niyama), Svadyaya (de 4e niyama) en Ishvara Pranidhana (5e niyama) vormen samen de beoefeningen van de Kriya yoga.

Deze staan gelijk aan oefeningen voor het lichaam, de geest en de ziel/ het zelf. Kriya yoga heeft als doel het neutraliseren van de oorzaken van lijden. Wil je hier meer over lezen? Kijk dan hier.

loslaten

De vijfde niyama toepassen in de praktijk

Hoe kun je deze niyama toepassen in je dagelijkse leven?

Dit kan op heel veel manieren. Stel je komt in een lastige situatie terecht. Je kan jezelf dan afvragen wat het goede van die situatie is.

Wat nou als je voorbij je eigen verlangens en aversies zou kunnen kijken, wat blijft er dan over? Als je van een afstandje en volledig neutraal naar de situatie zou kijken, wat zou je dan zien? Wat zou je dan voor advies hebben voor die situatie?

Ook in je eigen yoga practice kun je werken met deze niyama. Het gaat er dan vooral om met welke intentie je op je mat gaat staan of zitten. Hoe begin je je practice?

De manier waarop je begint kan een groot verschil maken in hoe de rest van je practice verloopt. Neem bewust de tijd om aan te komen op je mat.

Neem een paar minuten om stil te worden en te observeren wat er in jou aanwezig is. Je kunt ook bijvoorbeeld een intentie zetten, beginnen met een mantra of een visualisatie.

Van origine is de Zonnegroet ook een soort offering, een serie houdingen waarin je je dankbaarheid uit voor de zon. Ook daar kun je je bewust van zijn als je deze serie beoefent.

In andere houdingen kun je ook bewust opmerken wanneer je spanning voelt in je lichaam of je adem inhoudt. Durf je je hieraan over te geven, je lichaam weer zachter en krachtiger te laten worden en je adem te laten stromen?

Er zijn dus meerdere manieren om deze niyama toe te passen. Waar het vooral omgaat is dat je verder kijkt dan je neus lang is.

Het gaat over het openstellen van je hart, het leven ten volste leven en je over durven geven aan een groter iets. En ja, dat is soms best lastig omdat je dat grotere ‘iets’ eigenlijk niet kunt zien, maar daar gaat het juist om 😉


Dit is een gastblog van Jorine Kuilman van Jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter