Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 nov 2017

3 Yoga cleanse technieken – Ruim je lichaam op!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een van de grote voordelen van Yoga is dat het je lichaam reinigt. Wanneer je lichaam schoon en gereinigd is, kan energie beter stromen, er zijn minder blokkades in je systeem en je voelt je energieker. Yoga is dus erg ‘cleansing’.

Genoeg redenen dus om Yoga cleanse technieken toe te passen om je lichaam op te ruimen.

Hoewel je misschien niet bewust bezig bent met een Yoga cleanse, zijn veel van de oefeningen die je doet al heel reinigend. Als je regelmatig op de mat stapt, ben je waarschijnlijk dus al veel beter bezig dan je denkt.

In deze blog lees je meer over Yoga cleanse technieken en ontdek je een aantal van de meest effectieve methoden uit de Yoga traditie om je lichaam te reinigen.

yoga cleanse technieken

Asanas als Yoga cleanse

Een Hatha Vinyasa Yogales kan best wel uitdagend zijn. Na dat je een beetje opgewarmd bent, worden asanas steeds uitdagender. Je lichaam wordt actiever, energie begint te stromen, je hartslag gaat ietsje omhoog, je bloedcirculatie komt op gang en je begint iets krachtiger adem te halen.

Dit zijn allemaal signalen dat je sympathische zenuwstelsel geactiveerd wordt. Dit is het gedeelte van je zenuwstelsel dat de actiemodus activeert. Je lichaam is klaar om te bewegen.

Over het algemeen neem je deze activiteit mee tot net iets over het midden van je practice. Daarna begin je weer met afbouwen.

De activiteit en vitaliteit van de sympathische activatie zorgt ervoor dat de systemen van het lichaam en de geest opgeruimd, gereinigd en gevitaliseerd worden.

De warmte en frictie die je opbouwt tijdens het meest uitdagende gedeelte van je Yoga practice noem je ‘tapas’ (nee niet de lekkere Spaanse hapjes!).

Tapas is de hitte die alle onreinheden wegbrandt. Het lichaam wordt gereinigd van afvalstoffen en toxines en de geest gereinigd van spanningen, stress en negatieve emoties.

Ook wanneer je vervolgens weer terugkeert naar ontspannende houdingen, blijft je lichaam zich reinigen en opruimen (en herstellen). Dit is wat er gebeurt als je zenuwstelsel weer naar de ‘rest & digest’ modus overschakelt in plaats van dat het blijft hangen in de actiestand.

Het doen van asanas heeft daarom een reinigende werking en zijn opzichzelfstaand al een Yoga cleanse techniek.

Naast asanas als Yoga cleanse zijn er binnen de Yoga filosofie nog vele andere cleansing technieken te ontdekken. Ik bespreek er hieronder nog drie.

3 Yoga cleanse technieken

1. Kapalbathi (Vuurademhaling)

Kapalbhati wordt vaak beschreven als een pranayama oefening. Maar de Kapalbhati ademhaling is ook een Yoga cleanse techniek waarbij het lichaam gereinigd wordt.

De Vuurademhaling heeft dus een reinigende of ontgiftende werking. Niet alleen wordt veel CO2 met bijbehorende afvalstoffen uit het lichaam verwijderd, maar ook worden de neusgaten gereinigd.

Door de ademhaling naar buiten te forceren via de neus, worden de neusgaten gereinigd wat ruimte geeft voor de ademhaling. Het is daarom vaak een goed idee om Kapalbhati te doen aan het begin van je Yoga practice, of voor een uitgebreide pranayama sessie.

Daarnaast worden de buikorganen gestimuleerd door het krachtig aan- en ontspannen van de buikspieren. Dit heeft een reinigend en ontgiftend effect. Deze ademhaling heeft dus een detox-effect op je lichaam.

2. Neti Pot neusreiniging

De ademhaling is een ontzettend belangrijk onderdeel van Yoga. Zonder ademhaling is er eigenlijk geen Yoga. Ademen doen we voornamelijk via de neus, en daarom is het belangrijk dat de ademhaling soepel en moeiteloos door de neusgaten kan stromen.

Een van de beste manieren om de passage langs de neusgaten te reinigen is met een Neti Pot.

De Neti Pot wordt al jaren lang gebruikt en is onderdeel van Ayurveda. Deze manier van reiniging is gericht op de Jala Neti. Je maakt hierbij gebruik van een neusspoeling om zo de neus op een effectieve manier te kunnen reinigen.

Door regelmatig een Neti pot te gebruiken als Yoga cleanse kun je minder last krijgen van slijmophoping in de neus en neusholtes. Slijm kan zich gemakkelijk ophopen als je last hebt van bijvoorbeeld een verkoudheid of ontsteking. Dit zorgt niet alleen voor veel ongemak, maar daardoor krijg je ook minder goed de kans om je neus goed te reinigen en de bacteriën te lijf te gaan die zich onder het slijm begeven.

Ook houd je doormiddel van een Neti Pot het neusslijmvlies gezond en schoon. De neusgaten blijven droog.

Daarnaast heb je meer vrijheid om te kunnen ademen. Je hebt als het ware geen ‘obstakels’ die jouw ademen kunnen belemmeren.

3. Detox Sapkuur als Yoga cleanse

Een Detox sapkuur kan gebruikt worden als Yoga cleanse techniek. Het is een goede manier om het lichaam eens in de zoveel tijd te reinigen. We worden namelijk vandaag de dag blootgesteld aan veel verschillende afvalstoffen.

Niet alleen de afvalstoffen die je eet, maar ook de diverse afvalstoffen die zich bevinden in de buitenlucht. Die krijgen we dus binnen door de ademhaling.

De afvalstoffen die zich ophopen in de darmen, kunnen ervoor zorgen dat je sneller vermoeid bent, er onzuiverheden op de huid ontstaan en het lichaam sneller vatbaar wordt voor verschillende ziekten.

Af en toe een Detox zorgt er dus eigenlijk voor dat je je lichaam even een goede schoonmaak geeft. Het houdt de systemen schoon en opgeruimd.

Zelf doen we regelmatig een detox sapkuur als Yoga cleanse. Mel hield een tijdje geleden haar ervaringen bij van een drie-daagse Detox Sapkuur.

Lees daarover meer in deze blog.

Overige Yoga cleanse technieken

Er zijn naast bovenstaande cleansing technieken veel andere dingen die je kunt doen om je lichaam op te ruimen en je gezondheid zo optimaal mogelijk te houden.

Ten eerste wil je zoveel mogelijk onbewerkte en natuurlijke voeding in je dieet hebben. Afvalstoffen en rommel die je lichaam niet binnen komen, hoef je ook niet op te ruimen!

Ook is het een goed idee om regelmatig een Yoga practice te doen waarin veel gedraaide houdingen zitten. Gedraaide houdingen stimuleren de organen en dit helpt om afvalstoffen af te voeren. Een volledige Yoga ademhaling helpt hier ook bij!

Tot slot is ook de Wim Hof ademtechniek een goede manier om je systeem een ‘reset’  te geven en een beetje op te ruimen.

Wat is jouw beste tip om te cleansen en je zo fit en gezond mogelijk te voelen? Laat het me weten in de reacties hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter