Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

13 okt 2016

Detox Yoga (incl. video)

/
Geplaatst door
/
Comments0

Detox Yoga is een manier om de afvalstoffen uit het lichaam te kunnen werken. En het afvoeren van afvalstoffen is nodig, omdat we vandaag de dag aan veel stoffen blootgesteld worden die onze gezondheid niet ten goede komt.

Door je af en toe bewust te focussen op het afvoeren van afvalstoffen, bevorder je jouw kwaliteit van leven. Hoe Detox Yoga je daar bij kan helpen, vertel ik je graag in dit blog!

detox yoga

Waarom Detox Yoga aan te raden is.

Vandaag de dag worden we dagelijks blootgesteld aan diverse afvalstoffen. Niet alleen het eten of drinken dat we binnen krijgen bevat diverse afvalstoffen, maar ook de lucht om ons heen met de daarbij behorende uitlaatgassen.

Zonder dat we het ons misschien beseffen hebben al deze afvalstoffen een grote invloed op onze fysieke en mentale gesteldheid. We voelen ons vaak moe, futloos en krijgen een aantal lichamelijke klachten.

Deze vermoeidheid wordt langzaam opgebouwd, omdat ons lichaam de afvalstoffen niet goed kan afvoeren. Tegelijkertijd hebben we door deze geleidelijke opbouw in eerste instantie vaak geen idee waar onze klachten vandaan komen.

Pas als je het lichaam met aandacht reinigt, voel je een heel groot verschil. Daarom is het zeker aan te raden om regelmatig eens aandacht te besteden aan een Detox. Detox Yoga kan je helpen om het lichaam de afvalstoffen af te laten voeren. Dit heeft een gezonder lichaam en hoop energie tot gevolg!

Yoga vs. Detox Yoga

Eerlijk gezegd vind ik het verschil tussen Yoga en Detox Yoga niet heel erg groot. Hierbij leg je meer de nadruk op het diep reinigen van het lichaam, maar tijdens een ‘normale’ Yoga practice reinig je ook lichaam en geest.

Zie Detox Yoga dus eigenlijk als een extra diepe reiniging van het lichaam en de geest. En door daarna jouw normale Yoga practices weer op te pakken, zorg je er eigenlijk voor dat je het lichaam en de geest schoon houdt.

Een Yoga serie uit de ‘normale’ Yoga practice die ook heel goed kan werken voor een Detox Yoga practice is bijvoorbeeld de Zonnegroet.

Vooroverbuigingen

Om het lichaam en de geest te reinigen, is het aan te raden om gebruik te maken van vooroverbuigingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Janu Sirsasana.

Deze Yoga houdingen staan erom bekend om de spijsvertering op gang te brengen.

Daarbij werken deze oefeningen kalmerend en werkt het stress uit het lichaam.

Gedraaide Yoga houdingen

Daarnaast zijn gedraaide Yoga houdingen, ook wel twists genoemd, een aanrader om de organen een grote schoonmaak te geven.

Een voorbeeld van een gedraaide Yoga oefening is Parivrtta Parsvakonasana. We schreven al eens eerder over de voordelen van gedraaide Yoga oefeningen. Dat kun je hier terug lezen.

Deze gedraaide oefeningen kunnen de lever, de milt en de spijsvertering stimuleren. Daarbij worden de buikorganen samengebracht en gemasseerd. Als je uit de houding komt en de organen weer ruimte krijgen, worden deze organen gevuld met vers bloed. Hierdoor worden ook de afvalstoffen gemakkelijker afgevoerd.

Detox Yoga met Salabhasana

Naast bovenstaande Yoga houdingen is Salabhasana een goede Detox Yoga houding, omdat je hierbij met de buik op de grond bent. Je beweegt de voorkant van de buik over de mat doormiddel van het gebruik van de Yoga ademhaling.

Dit zorgt ervoor dat de organen in de buik een massage krijgen en daardoor beter in staat zijn om zich te ontdoen van afvalstoffen.

Dandasana als Detox Yoga oefening

Ook Dandasana kun je goed gebruiken om het lichaam te reinigen. Misschien klinkt dit in het begin een beetje vreemd, omdat je rechtop blijft zitten. Het is dus geen vooroverbuiging of gedraaide houding.

Maar het voordeel van Dandasana is dat je ruimte in de ruggengraat creëert. Er ontstaat ruimte voor de ademhaling. Een goede ademhaling zorgt ervoor dat we giftige stoffen af kunnen drijven en zuurstof op kunnen nemen.

Detox Yoga video

Als je direct wilt starten met een aantal Detox Yoga oefeningen, dan hebben we een video voor je klaar staan! Je kunt met een les van ruim 20 minuten direct aan de slag met diverse reinigingsoefeningen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter