Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 sep 2023

Wim Hof ademhaling – een duidelijke uitleg

/
Geplaatst door
/
Comments2

De Wim Hof ademhaling, ben jij daar al bekend mee?

Sinds ik begonnen ben met het beoefenen van de Wim Hof methode naast Yoga, doe ik bijna iedere dag de Wim Hof ademhaling.

Er is een hele lijst aan voordelen te benoemen waarom ademhalingsoefeningen goed voor je zijn. Ook bij de Wim Hof ademhaling zou ik een hele lijst kunnen opnoemen. Veel van de voordelen zijn inmiddels ook wetenschappelijk bewezen.

In deze blog ga ik daar dieper op in. Je vindt hier o.a.:

  • Informatie over de Wim Hof ademhaling
  • Uitleg van de Wim Hof ademhalingstechniek
  • 3 voordelen van de Wim Hof ademhaling die ik zelf heel goed merk en belangrijk vind 

En nog meer natuurlijk. Lees je mee?

Wim hof ademhaling

Vraag en antwoord

1.Wat is de Wim Hof methode?

De Wim Hof Methode is bedacht door de ‘Iceman’ Wim Hof en combineert de krachten van de kou, ademhaling en mindset/focus.

2.Wat is de Wim Hof ademhaling?

De Wim Hof ademhaling is een krachtige ademhalingstechniek die je helpt om de balans in je zenuwstelsel te herstellen. Het zorgt onder andere voor meer energie en een goede focus.

Uitleg Wim Hof Ademhalingstechniek

De Wim Hof ademhaling is onderdeel van de Wim Hof Methode. Deze methode bestaat uit drie pijlers:

  • Ademhalingsoefeningen
  • Koude training
  • Meditatie / Visualisatie

De Wim Hof ademhaling is een krachtige ademhalingstechniek die lijkt op de Bhastrika Pranayama Yoga Ademhaling.

De Wim Hof ademhalingstechniek zorgt ervoor dat er meer zuurstof in je lichaam aanwezig is. Dit heeft grote voordelen, zoals je verderop in dit blog kunt lezen.

Zo doe je de Wim Hof ademhaling:

  • Doe de oefening op een lege maag en altijd in een veilige omgeving zoals je slaap- of huiskamer.
  • Kom comfortabel zitten of liggen zodat je ‘vrij’ kunt ademhalen. Zelf vind ik het prettig om te liggen, omdat je nog wel eens licht in je hoofd kan worden.
  • Begin met diep inademen en benut daarbij de volledige capaciteit van je longen. Wim Hof geeft hierbij aan dat het niet uitmaakt of je via de neus of via de mond ademt. Ik adem meestal in via mijn neus en weer uit via mijn mond. Let er op dat je het middenrif gebruikt bij je ademhaling.
  • Uitademend laat je de adem weer rustig los. Het lijkt een beetje alsof je een ballon opblaast. Door het ongeforceerd uitademen blijft er een klein beetje lucht in je longen over. Forceer de adem dus niet naar buiten.
  • Herhaal dit zo’n 30 keer.
  • De laatste keer adem je nog een keer diep en en vervolgens helemaal uit.
  • Nu blijf je net zo lang zitten/liggen zonder te ademen totdat je het gevoel krijgt dat je weer moet ademhalen.
  • Als je de ademprikkel voelt, adem je een keer diep in en houd je de adem 10/15 seconden vast.
  • Daarna adem je uit en begin je een nieuwe ronde.
  • Herhaal dit nog 2 of 3 keer.
  • Neem de tijd om weer over te gaan tot andere activiteiten. Het kan zijn dat je je een beetje licht in je hoofd voelt.

Let op! Doe de ademhalingsoefening altijd in een veilige omgeving en ongeforceerd (bijvoorbeeld zittend op de bank). De oefening heeft een diepgaand effect, waarmee op de juiste manier omgegaan dient te worden. Doe de oefening nooit op een plek waarbij flauwvallen gevaarlijk kan zijn. Dus nooit voor of tijdens duiken, autorijden, zwemmen, in bad, etc. en altijd op een plek met zachte ondergrond.

Om de Wim Hof ademhaling techniek op een goede en veilige manier aan te leren, is het verstandig om dit te doen bij een goede en gecertificeerde Wim Hof Methode instructeur.

Deze kan je d.m.v. goede persoonlijke begeleiding helpen om de basis van de Wim Hof ademhaling onder de knie te krijgen en de voordelen ervan te ervaren.

Wil je deze ademhalingstechniek leren in een veilige en vertrouwde omgeving? Kijk dan hier voor aankomende Wim Hof Methode workshops.

Wanneer de Wim Hof ademhaling niet beoefenen?

De Wim Hof ademhaling techniek heeft ontzettend veel voordelen. Toch zijn er een aantal situaties wanneer je hem absoluut niet moet beoefenen.

Doe de oefening nooit op een plek waarbij flauwvallen gevaarlijk kan zijn. Dus nooit voor of tijdens duiken, autorijden, zwemmen, in bad, etc. en altijd op een plek met zachte ondergrond.

Ook als je zwanger bent is deze ademhaling niet geschikt voor je.

Mocht je een bepaalde aandoening hebben en twijfelen of de ademhalingsoefening wel goed voor je is? Neem dan voor de zekerheid altijd even contact op met je huisarts.

3 voordelen van de Wim Hof ademhaling

Maar waarom zou je de Wim Hof ademhaling nou eigenlijk uitvoeren? Hieronder deel ik 3 belangrijke, en wetenschappelijk bewezen, voordelen met je.

3 voordelen van de Wim hof ademhaling

1. Met de Wim Hof ademhaling beïnvloed je je autonome zenuwstelsel

De ademhaling is je toegang tot je autonome zenuwstelsel. In biologieboeken werd altijd beschreven dat we geen invloed uit konden oefenen op ons zenuwstelsel, omdat het autonoom is.

Toch blijkt nu door verschillende studies dat we wel degelijk invloed uit kunnen oefenen op het zenuwstelsel.

En dat is goed nieuws! Waarom? Laat me het uitleggen…

Je autonome zenuwstelsel kun je onderverdelen in je sympathische zenuwstelsel en je parasympathische zenuwstelsel. Het sympathische gedeelte zorgt voor actie en is in feite je gaspedaal. Het parasympathische gedeelte zorgt voor ontspanning en herstel en is je rem.

Mensen die veel gestresst zijn, hebben vaak moeite om in de ontspanning te kunnen komen.

Ze kunnen niet rustig zijn waardoor lichaam en geest niet de mogelijkheid krijgen om dingen te verwerken en te herstellen. Ze blijven maar doorgaan zonder er bij stil te staan hoe het nu eigenlijk met ze gaat.

Hierdoor worden allerlei andere processen zoals je spijsvertering, je hartslag, je bloeddruk en je energiesysteem ontregeld en kunnen we minder optimaal functioneren.

Met de Wim Hof ademhaling zoek je kort een beetje stress op in je lichaam door heviger te gaan ademhalen. Je bootst een stressreactie na om vervolgens diep de ontspanning in te duiken tijdens een retentie.

Hierdoor leer je je lichaam weer schakelen tussen inspanning en ontspanning. Je bent hierdoor dus letterlijk je zenuwstelsel aan het trainen om te schakelen tussen sympathisch en parasymphatisch.

Zo kun je deze twee staten gebruiken wanneer jij ze nodig hebt, i.p.v. op de automatische piloot geleid te worden door de staat van je zenuwstelsel.

2. Een beter energiesysteem door de Wim Hof ademhalingstechniek

Je snapt waarschijnlijk wel dat het beïnvloeden van je zenuwstelsel door de Wim Hof ademhaling techniek ook invloed heeft op je energiesysteem.

Als je altijd in het actieve gedeelte van je zenuwstelsel zit, dan is er onnodig veel activiteit in het lichaam op momenten dat dit eigenlijk niet nodig is. Energie gaat hierdoor verloren. Als dit chronisch is, put je eigenlijk al die systemen uit waardoor je je veel minder in balans voelt en vaak energie tekort komt.

Maar er is meer aan de hand.

Wanneer we ademen, ademen we zuurstof (O2) in en koolstofdioxide (CO2) uit. Je lichaam gebruikt zuurstof om energie vrij te maken in het lichaam en geeft koolstofdioxide af om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Je lichaam probeert hierbij constant rond de optimale waarden te blijven die het meest efficient zijn. Maar omdat we dagelijks veel prikkels binnenkrijgen, veroorzaken deze prikkels eigenlijk een klein beetje stress in het lichaam.

De stress ontregelt de ademhaling en andere processen in het lichaam. Onze ademhaling is daardoor vaak niet optimaal. We ademen onvolledig en onregelmatig.

Met andere woorden, de balans tussen O2 en CO2 is niet helemaal in orde. Er is vaak te veel CO2 in het lichaam waardoor er minder O2 is om energie in het lichaam aan te maken.

Ook zorgt meer CO2 ervoor dat de zuurgraad in je lichaam lager is, wat leidt tot meer ontstekingen en uiteindelijk een scala van allerlei verschillende klanten kan veroorzaken.

Met de Wim Hof ademhaling techniek leer je het lichaam om efficiënter om te gaan met zuurstof en je optimaliseert de ademhaling.

Hierdoor is de kans groter dat je lichaam rondom de optimale verhoudingen van O2 en CO2 blijft zitten, waardoor onder andere je energiesysteem beter functioneert.

3. De Wim Hof ademhaling als meditatie

Er zijn ontzettend veel voordelen te noemen van meditatie. Zo vergroot het je focus, vermindert het stress, voel je je gelukkiger en helpt het je lichaam om te ontspannen en te herstellen.

Tijdens de retentie bij Iceman ademhaling, bereik je ook een staat van diepe ontspanning. Een vergelijkbare staat bereik je met een diepe meditatie.

Waarin de ademtechniek van de Wim Hof methode verschilt van een gewone meditatie, is dat je het lichaam eerst even ‘aan’ zet door heel hevig te gaan ademen. Vervolgens laat je je het lichaam volledig tot ontspanning komen, wat hierdoor vaak extra lekker voelt.

Er gaat dan ook vaak een gevoel van gelukzaligheid door je heen tijdens de retentie van de ademhaling. Je zal merken wanneer je een aantal rondjes van de Wim Hof ademhaling doet, dat je je zeer ontspannen en lekker voelt.

Overige voordelen van de Wim Hof ademhalingstechniek

Hieronder nog een aantal van de voordelen van de Wim Hof ademhalingstechniek

  1. Beïnvloeding van het het immuunsysteem
  2. Verzuring van de spieren tegengaan
  3. Optimale focus
  4. Leren schakelen tussen inspanning en ontspanning
  5. Ontzuren van het lichaam

De Wim Hof ademhalingstechniek aanleren?

Wil je kennis maken met de Wim Hof ademhaling techniek in een veilige en vertrouwde omgeving? En wil je je naast de ademhalingsoefeningen ook verdiepen in de andere elementen van de Wim Hof Methode zoals, koude en mindset/focus?

Kom dan eens naar een Wim Hof Methode workshop en dan gaan we ons samen verdiepen in de oefeningen en werking ervan in een vertrouwde omgeving. En als je het aandurft is er natuurlijk de mogelijkheid om een ijsbad te nemen!

Lijkt dit je wat? Kijk dan hier voor aankomende Wim Hof Methode workshops.

Workshop Wim Hof Methode


Heb jij de voordelen van de Wim Hof ademhaling al ervaren? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. sertac

    Ik vind het goed ademhalingstechniek. Er wordt gezegd 2-3 keer. Maar ik doe circa 6 keer. Is dat slecht? of heeft het meer doen geen voordeel? of is er nadeel?

  2. Margaretha

    Twee jaar geleden las ik het boek De Wim Hof Methode en ben meteen de ademhalingsoefeningen gaan doen, met behulp van de app. Het “uithouden” van de adem kon ik niet lang, het begon met 30 seconden, denk ik. Maar tijdens de oefening werden het meer. En in de loop van de tijd ging dat proces verder. Nu haal ik soms 2 minuten.
    Hier zou beter over gecommuniceerd moeten worden, want blijkbaar voelt niet iedereen zijn eigen grens en gebeuren er rare dingen…
    Ik vind het een fantastische oefening! In stress-situatie ga ik extra diep ademen en dat helpt meteen!
    Ik kan ook niet meer zonder koud douchen…
    Zelfs als je “op leeftijd” bent, valt er nog zoveel te ontdekken!

Laat een reactie achter