Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 mrt 2017

3 voordelen van de Wim Hof ademhaling

/
Geplaatst door
/
Comments0

Sinds ik begonnen ben met het beoefenen van de Wim Hof methode naast Yoga, doe ik bijna iedere dag de Wim Hof ademhaling.

Er is een hele lijst aan voordelen te benoemen waarom ademhalingsoefeningen goed voor je zijn. Ook bij de Wim Hof ademhaling zou ik een hele lijst kunnen opnoemen. Veel van de voordelen zijn inmiddels ook wetenschappelijk bewezen.

Ik zal je in deze blog niet vermoeien met een eindeloze lijst van voordelen, zonder concrete onderbouwing daarvan. In plaats daarvan zal ik wat dieper ingaan op drie voordelen van de Wim Hof ademhaling die ik zelf heel goed merk en belangrijk vind.

voordelen Wim Hof ademhaling

3 voordelen van de Wim Hof ademhaling

1. Met de Wim Hof ademhaling beïnvloed je je autonome zenuwstelsel

De ademhaling is je toegang tot je autonome zenuwstelsel. In biologieboeken werd altijd beschreven dat we geen invloed uit konden oefenen op ons zenuwstelsel….omdat het autonoom is.

Toch blijkt nu door verschillende studies dat we wel degelijk invloed uit kunnen oefenen op het zenuwstelsel.

Waarom zou je dat willen?

Je autonome zenuwstelsel kun je onderverdelen in je sympathische zenuwstelsel en je parasympathische zenuwstelsel. Het sympathische gedeelte zorgt voor actie en is in feite je gaspedaal. Het parasympathische gedeelte zorgt voor ontspanning en herstel en is je rem.

Mensen die veel gestresst zijn, wat vaak gebeurt in onze drukke wereld, hebben vaak moeite om in de ontspanning te kunnen komen. Ze kunnen niet rustig zijn waardoor lichaam en geest niet de mogelijkheid krijgen om dingen te verwerken en te herstellen. Ze blijven maar doorgaan zonder er bij stil te staan hoe het nu eigenlijk met ze gaat.

Hierdoor worden allerlei andere processen zoals je spijsvertering, je hartslag, je bloeddruk en je energiesysteem ontregeld en kunnen we minder optimaal functioneren.

Met de Wim Hof ademhaling zoek je kort een beetje stress op in je lichaam door heviger te gaan ademhalen. Je bootst een stressreactie na om vervolgens diep de ontspanning in te duiken tijdens een retentie. Hierdoor leer je je lichaam weer schakelen tussen inspanning en ontspanning.

Je bent hierdoor dus letterlijk je zenuwstelsel aan het trainen om te schakelen tussen sympathisch en parasymphatisch. Zo kun je deze twee staten gebruiken wanneer jij ze nodig hebt, i.p.v. op de automatische piloot geleid te worden door de staat van je zenuwstelsel.

2. Een beter energiesysteem door de Wim Hof ademhalingstechniek

Je snapt waarschijnlijk wel dat het beïnvloeden van je zenuwstelsel door de Wim Hof ademhaling techniek ook invloed heeft op je energiesysteem.

Als je altijd in het actieve gedeelte van je zenuwstelsel zit, dan is er onnodig veel activiteit in het lichaam op momenten dat dit eigenlijk niet nodig is. Energie gaat hierdoor verloren. Als dit chronisch is, put je eigenlijk al die systemen uit waardoor je je veel minder in balans voelt en vaak energie tekort komt.

Maar er is meer aan de hand.

Wanneer we ademen, ademen we zuurstof (O2) in en koolstofdioxide (CO2) uit. Je lichaam gebruik de zuurstof om energie vrij te maken in het lichaam en geeft koolstofdioxide weer af om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Je lichaam probeert hierbij constant rond de optimale waarden te blijven die het meest efficient zijn.

Maar omdat we dagelijks veel prikkels binnenkrijgen, veroorzaken deze prikkels eigenlijk een klein beetje stress in het lichaam. De stress ontregelt de ademhaling en andere processen in het lichaam. Onze ademhaling is daardoor vaak niet optimaal. We ademen onvolledig en onregelmatig.

Met andere woorden, de balans tussen O2 en CO2 is niet helemaal in orde. Er is vaak iets te veel CO2 in het lichaam waardoor er minder O2 is om energie in het lichaam aan te maken. Ook zorgt meer CO2 ervoor dat de zuurgraad in je lichaam lager is, wat leidt tot meer ontstekingen en uiteindelijk een scala van allerlei verschillende klanten kan veroorzaken.

Met de Wim Hof ademhaling techniek leer je het lichaam om efficiënter om te gaan met zuurstof en je optimaliseert de ademhaling. Hierdoor is de kans groter dat je lichaam rondom de optimale verhoudingen van O2 en CO2 blijft zitten, waardoor onder andere je energiesysteem beter functioneert.

3. De Wim Hof ademhaling als meditatie

Er zijn ontzettend veel voordelen te noemen van meditatie. Zo vergroot het je focus, vermindert het stress, voel je je gelukkiger en helpt het je lichaam om te ontspannen en te herstellen.

Tijdens de retentie bij Iceman ademhaling, bereik je ook een staat van diepe ontspanning. Een vergelijkbare staat bereik je met een diepe meditatie.

Waarin de ademtechniek van de Wim Hof methode verschilt van een gewone meditatie, is dat je het lichaam eerst even ‘aan’ zet door heel hevig te gaan ademen. Vervolgens laat je je het lichaam volledig tot ontspanning komen, wat hierdoor vaak extra lekker voelt.

Er gaat dan ook vaak een gevoel van gelukzaligheid door je heen tijdens de retentie van de ademhaling. Je zal merken wanneer je een aantal rondjes van de Wim Hof ademhaling doet, dat je je zeer ontspannen en lekker voelt.

Overige voordelen van de Wim Hof Methode ademhalingstechniek

Hieronder nog een aantal van de voordelen van de Wim Hof Methode ademhalingstechniek

 1. Beïnvloeding van het het immuunsysteem
 2. Verzuring van de spieren tegengaan
 3. Optimale focus
 4. Leren schakelen tussen inspanning en ontspanning
 5. Ontzuren van het lichaam

Uitleg Wim Hof Ademhalingstechniek:

 • Doe de oefening op een lege maag en altijd in een veilige omgeving zoals je slaap- of huiskamer.
 • Kom comfortabel zitten of liggen zodat je ‘vrij’ kunt ademhalen. Zelf vind ik het prettig om te liggen, omdat je nog wel eens licht in je hoofd kan worden.
 • Begin met diep inademen en benut daarbij de volledige capaciteit van je longen. Wim Hof geeft hierbij aan dat het niet uitmaakt of je via de neus of via de mond ademt. Ik adem meestal in via mijn neus en weer uit via mijn mond. Let er op dat je het middenrif gebruikt bij je ademhaling.
 • Uitademend laat je de adem weer rustig los. Het lijkt een beetje alsof je een ballon opblaast. Door het ongeforceerd uitademen blijft er een klein beetje lucht in je longen over. Forceer de adem dus niet naar buiten.
 • Herhaal dit zo’n 30 keer.
 • De laatste keer adem je nog een keer diep en en vervolgens helemaal uit.
 • Nu blijf je net zo lang zitten/liggen zonder te ademen totdat je het gevoel krijgt dat je weer moet ademhalen.
 • Als je de ademprikkel voelt, adem je een keer diep in en houd je de adem 10/15 seconden vast.
 • Daarna adem je uit en begin je een nieuwe ronde.
 • Herhaal dit nog 2 of 3 keer.
 • Neem de tijd om weer over te gaan tot andere activiteiten. Het kan zijn dat je je een beetje licht in je hoofd voelt.

Let op! Doe de ademhalingsoefening altijd in een veilige omgeving en ongeforceerd (bijvoorbeeld zittend op de bank). De oefening heeft een diepgaand effect, waarmee op de juiste manier omgegaan dient te worden. Doe de oefening nooit op een plek waarbij flauwvallen gevaarlijk kan zijn. Dus nooit voor of tijdens duiken, autorijden, zwemmen, in bad, etc. en altijd op een plek met zachte ondergrond.

Om de Wim Hof ademhaling techniek op een goede en veilige manier aan te leren, is het verstandig om dit te doen bij een goede en gecertificeerde Wim Hof Methode instructeur. Deze kan je d.m.v. goede persoonlijke begeleiding helpen om de basis van de Wim Hof ademhaling onder de knie te krijgen en de voordelen ervan te ervaren.

Wil je deze ademhalingstechniek leren in een veilige en vertrouwde omgeving? Kijk dan hier voor aankomende Wim Hof Methode workshops.

Wanneer de Wim Hof ademhaling niet beoefenen?

De Wim Hof ademhaling techniek heeft ontzettend veel voordelen. Toch zijn er een aantal situaties wanneer je hem absoluut niet moet beoefenen.

Doe de oefening nooit op een plek waarbij flauwvallen gevaarlijk kan zijn. Dus nooit voor of tijdens duiken, autorijden, zwemmen, in bad, etc. en altijd op een plek met zachte ondergrond.

Mocht je een bepaalde aandoening hebben en twijfelen of de ademhalingsoefening wel goed voor je is? Neem dan voor de zekerheid altijd even contact op met je huisarts.

De Wim Hof Methode ademhalingstechniek aanleren?

Wil je kennis maken met de Wim Hof ademhaling techniek in een veilige en vertrouwde omgeving? En wil je je naast de ademhalingsoefeningen ook verdiepen in de andere elementen van de Wim Hof Methode zoals, koude en mindset/focus?

Kom dan eens naar een Wim Hof Methode workshop en dan gaan we ons samen verdiepen in de oefeningen en werking ervan in een vertrouwde omgeving. En als je het aandurft is er natuurlijk de mogelijkheid om een ijsbad te nemen!

Lijkt dit je wat? Kijk dan hier voor aankomende Wim Hof Methode workshops.

Workshop Wim Hof Methode

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter