Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

14 apr 2015

Neti Pot, voor complete neus reiniging!

/
Geplaatst door
/
Comments0

De Neti Pot, misschien heb je er al wel eens van gehoord. En misschien maak je er ook al wel gebruik van. Maar ook voor degenen die nog onbekend zijn met de Neti Pot, is het zeker een aanrader om je eens te verdiepen in deze manier van reiniging.

De Neti Pot is namelijk een manier om je neus en de bijbehorende holtes schoon te kunnen maken. Hierbij maak je gebruik van een speciaal kannetje, die er zo voor gemaakt is dat je deze gemakkelijk tegen je neus kunt plaatsen.

Doormiddel van het gebruiken van een Neti Pot, kun je veel voordelen behalen. Mits je het natuurlijk wel op een goede manier gebruikt. Ik zal je hieronder meer uitleggen over de werking en het gebruik van het Neti Potje.

neti pot

De oorsprong van de Neti Pot

De Neti Pot wordt al jaren lang gebruikt en is onderdeel van Ayurveda. Deze manier van reiniging is gericht op de Jala Neti. Je maakt hierbij gebruik van een neusspoeling om zo de neus op een effectieve manier te kunnen reinigen.

Deze manier van neusreiniging maakt van oorsprong onderdeel uit van de 6 Shatkarma’s. Deze Shatkarma’s hebben te maken met het reinigen van je lichaam. De Shatkarma’s zijn een onderdeel van de Kriya’s (niet te verwarren met Kriya Yoga) die op hun beurt ook weer allemaal te maken hebben met reinigen van het menselijk lichaam. De Shatkarma’s zijn de belangrijkste Kriya’s.

Je kunt deze Kriya’s en Shatkarma’s terug vinden in het boek van de Hatha Yoga, de Hatha Yoga Pradipika.

Voordelen van een Neti Pot

Nu je weet waar het reinigen van de neus eigenlijk vandaan komt, is het misschien ook wel handig om te weten waarom het gebruik van een Neti Pot nu eigenlijk zo voordelig is.

Er zijn diverse voordelen te noemen voor het gebruik van dit kannetje.

Zo kun je minder last krijgen van slijmophoping in de neus en neusholtes. Slijm kan zich gemakkelijk ophopen als je last hebt van bijvoorbeeld een verkoudheid of ontsteking. Dit zorgt niet alleen voor veel ongemak, maar daardoor krijg je ook minder goed de kans om je neus goed te reinigen en de bacteriën te lijf te gaan die zich onder het slijm begeven.

Ook houd je doormiddel van een Neti Pot het neusslijmvlies gezond en schoon. De neusgaten blijven droog.

Daarnaast heb je meer vrijheid om te kunnen ademen. Je hebt als het ware geen ‘obstakels’ die jouw ademen kunnen belemmeren.

Bij regelmatig gebruik worden de eventuele pollen, stof en ander vuil uit de lucht weggespoeld. Als je last hebt van bijvoorbeeld hooikoorts kan het gebruik van een Neti Pot dus ook erg prettig zijn.

Ook bij het beoefenen van Yoga en Meditatie kun je veel voordelen ervaren van deze neusreiniging. Je bent namelijk veel beter in staat om goed en volledig te kunnen ademen. De Yoga ademhaling staat centraal, dus erg prettig als je dit op een goede manier kunt uitvoeren.

Hoe moet ik een Neti Pot gebruiken?

Het gebruik van een Neti Pot is niet zo moeilijk. Maar om de optimale effecten te kunnen ervaren en de neus op een goede manier te reinigen, is het erg aan te raden om de volgende stappen op te volgen:

1. Vul je Neti Pot en ga voor de wastafel staan. Dit is handig, omdat je met water gaat spoelen.

2. Doe je mond wijd open, maar praat hierbij niet. Zo zorg je ervoor dat het water niet in je mond terecht kan komen. Als het ware wordt de opening tussen mond en neusgat op deze manier afgesloten en zal het water via je andere neusgat weer naar buiten stromen.

3. Plaats nu de Neti Pot tegen je linker neusgat. Zorg dat deze het linker neusgat goed afsluit, anders kan het water niet naar het rechter neusgat stromen en stroomt het langs je neusgat de wasbak weer in. Niet handig ;-). Je kunt de Neti Pot zachtjes tegen je linker neusgat aan wiebelen, zodat je het neusgat echt goed afsluit.

4. Breng het rechter neusgat naar beneden richting de wasbak, en houd het linker neusgat omhoog. Op deze manier kun je het water gemakkelijker laten stromen door de neusgaten.

5. Beweeg nu het hoofd een klein beetje heen en weer totdat het water gaat stromen. Dan houd je het hoofd stil en beweeg je alleen de Neti Pot om het water door te kunnen laten stromen.

6. Nadat je de Pot ongeveer voor de helft hebt leeggemaakt, breng je het hoofd weer rustig omhoog. Je snuit voorzichtig de neus. Met name het rechter neusgat.

7. Wissel nu van kant en plaats de Neti Pot op het rechter neusgat. Herhaal nu de bovenstaande stappen nogmaals met het rechter neusgat.

8. Maak de Neti Pot na iedere beurt goed schoon en laat het goed drogen.

Hoeveel zout bij een Neti Pot?

Het water dat je door je neus spoelt is geen kraanwater. Het is eigenlijk een mengsel van (gedestilleerd) water en zout.

Om een zo’n goed mogelijk reinigingsmiddel te maken, is het belangrijk om ongeveer 0,9% zout in het mengsel te verwerken. Dit is namelijk net zoveel als dat er in het lichaamsvloeistof aanwezig is.

Een goede verhouding is 500 ml water en 1 theelepel zout. Dan heb je ongeveer te maken met 0,9% zout.

Gebruik hiervoor zeezout of Himalayazout. Daarbij maak je gebruik van gedestilleerd water of water dat je eerst gekookt hebt. Meng het zout direct met het gekookte water. En laat vervolgens het hete mengsel afkoelen tot een lauwwarme temperatuur van ongeveer 37 graden.

Als je twijfelt of je mengsel niet te sterk is, is het aan te raden om een beetje te proeven.

Kan het gebruik van een Neti Pot gevaarlijk zijn?

Het gebruik van een Neti Pot is in principe niet gevaarlijk.

Wel adviseren wij om niet standaard dagelijks gebruik te maken van deze reiniging. Wij adviseren het liefste 1x per week. Dit omdat je doormiddel van de Neti Pot ook de goede bacteriën in het neusslijmvlies kan wegspoelen. Zo bouw je zelfs minder weerstand op tegen eventuele infecties.

Als je problemen hebt met je immuun systeem of last krijgt van ongemakken als neusbloedingen tijdens of na het reinigen, is het sterk aan te raden om te stoppen met het gebruik van een Neti Pot.

Ook krijg ik vaak onderstaande vraag:

‘Helpt een Neti Pot bij verkoudheid of een holte-ontsteking?’

Je kunt een Neti Pot gebruiken bij allergie, verkoudheid en holte-ontstekingen. De reiniging kan je in dit geval helpen om je klachten te verminderen. Maar kijk hierbij ook naar de reactie van je lichaam op de neusreiniging.

Als je last hebt van chronische klachten en ontstekingen, dan is het aan te raden om langs een arts te gaan.

Een Neti Pot bestellen

Zou je graag gebruik willen maken van een Neti Pot? Zodat je op deze manier goed de neus kunt reinigen?

Klik dan op deze link en je kunt er direct eentje bestellen!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter