Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

15 apr 2024

Lever reinigen – De 5 beste methoden om je lever op natuurlijke wijze te reinigen

/
Geplaatst door
/
Comments0

De lever is een van de belangrijkste organen in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat gifstoffen in ons lichaam worden afgevoerd. Dit is belangrijk, want als dit niet goed gebeurt raken er allerlei processen in het lichaam verstoord.

De lever heeft dus een hele belangrijke functie bij het reinigen van ons lichaam. Door de huidige westerse leefstijl en vervuiling van milieu en producten, krijgt de lever het tegenwoordig zwaar te verduren. We krijgen namelijk veel meer ongezonde en bewerkte voeding binnen ten opzichte van toen we als mensen nog dicht bij de natuur leefden en dus ook veel ‘natuurlijker’ aten. – Rolf

Als je lever niet optimaal functioneert, kun je je suf, moe en lusteloos voelen.

Je kunt ook last krijgen van o.a. hoofdpijn, huidklachten, allergieen (zoals hooikoorts), constipatie, angstklachten en het kan lastig zijn om af te vallen.

Het is dus zinvol om je lever af en toe eens een handje te helpen, maar hoe doe je dat precies? In deze blog kom je meer te weten over:

 • De functie en werking van de lever
 • Het belang van het reinigen van de lever
 • Methoden om de lever te reinigen

Lever reinigen

Moet je de lever echt reinigen?

De lever reinigen moet natuurlijk niet, maar het is wel verstandig. De lever heeft het vaak zwaar te verduren door onze huidige leefstijl. Om ervoor te zorgen dat de lever optimaal functioneert, is het slim om de lever af en toe te reinigen.

Wat is de functie van de lever?

De lever is een belangrijk orgaan in ons lichaam en het vervult zo’n 500 verschillende functies in het lichaam. Het is, op de huid na, het grootste orgaan dat we hebben.

Een aantal belangrijke functies van de lever zijn:

 • Onschadelijk maken van gifstoffen en het afvoeren daarvan
 • Galvorming
 • Betrokken bij de stofwisseling (zowel de koolhydraat-, eiwit-, en vetstofwisseling)
 • Spijsverteringsprocessen
 • Betrokken bij bloedstolling
 • Opslag functie

De lever is ook betrokken bij de werking van het immuunsysteem.

Waarom is het belangrijk de lever te reinigen?

Door de manier waarop we leven moet de lever hard werken, waardoor de lever zo druk bezig is met het wegwerken van al die gifstoffen, dat er minder ruimte overblijft voor alle andere functies die de lever normaal gesproken vervult.

Stress, alcohol, suiker, kleur-, geur-, en smaakstoffen vormen een belasting voor de lever. Daar komt ook milieuvervuiling bij en de onnatuurlijke verzorgingsproducten die veel mensen gebruiken.

Ook vaccinaties (deze bevatten metalen), geneesmiddelen en verontreinigde vis vormen een belasting voor het lichaam.

Wat is leververvetting en hoe ontstaat het?

Door ongezonde voeding en leefstijl, kan ook de vetstofwisseling verstoord raken. Hierdoor wordt er steeds meer vet opgeslagen in de lever en dit zorgt voor een ‘vette lever’.

Dit kan uiteindelijk leiden tot een ontsteking van de lever en ernstige schade aan de lever die zelfs tot leverfalen kan leiden.

Gelukkig loopt het bij de meeste mensen niet zo’n vaart, maar het is wel een super goed idee om je lever af en toe een handje te helpen met ontgiften zodat het weer goed zijn werk kan doen!

De invloed van chronische stress op de lever

Chronische stress brengt het lichaam uit homeostase, uit balans dus en daardoor functioneert de lever niet goed. Alle beschikbare energie wordt gewijd aan het zogenaamde gevaar.

Echter is dat gevaar er in ons dagelijkse leven helemaal niet. We maken ons druk om emails, social media, ons werk en andere dingen die ons niet in levensgevaar brengen.

Maar het bezorgt ons wel chronische stress waardoor ons bodymind-systeem uit balans raakt. De lever kan hierdoor toxines in het lichaam niet goed afbreken en opruimen.

Hoe kan je de lever op een natuurlijke manier zuiveren?

De lever kan je natuurlijk reinigen door:

 • Bewerkte voeding met toxines te vermijden.
 • Kruiden toe te voegen aan je maaltijden.
 • Water en koffie te drinken en alcohol te vermijden.
 • Regelmatig te vasten.
 • Een sapkuur te volgen.

5 methoden om je lever te reinigen

Het reinigen van je lever doe je dus om ervoor te zorgen dat de lever weer optimaal gaat functioneren. Hieronder delen we een aantal methoden hoe je dit kunt doen.

1. Eet de juiste voeding

Uiteraard is dat wat je eet van grote invloed op je lever. Bewerkte voeding, pesticiden (op groenten en fruit), suiker zijn een belasting voor de lever.

Over het algemeen heeft de lever er baat bij als je veel (verschillende) groenten eet, deze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen.

In het specifiek kun je bijvoorbeeld knoflook toevoegen aan je maaltijd. Dit bevat stoffen zoals selenium en allicine die de lever beschermen. Ook avocado’s, artisjokken, witlof en bieten zijn goed om regelmatig op het menu te zetten.

Ook vette vis is erg goed vanwege de omega-3 vetzuren die hierin zitten. Omega-3 is onder andere essentieel voor een goede hart- en hersenfunctie.

Eet je vegan of hou je niet van vis? Kies dan voor hoogwaardige Omega-3 supplementen.

Wil je meer tips over gezonde voeding? Kijk eens naar de video hieronder.

2. Voeg kruiden toe aan je maaltijd

Bepaalde kruiden zoals gember, kurkuma, mariadistel, ginseng en paardenbloem hebben een positief effect op de werking van de lever.

Ook koriander, zoethout  en cayenepeper kunnen helpen om de leverfunctie te ondersteunen.

3. Drink water en koffie en laat alcohol staan

Misschien heb je weleens gehoord dat het zinvol is om de dag te starten met warm water met citroensap?

Dat is omdat citroenen veel vitamine C bevatten en vitamine C heeft een ontgiftende werking. Daarbij heeft citroen ook een positieve werking op de spijsvertering (en dus afvoer).

Sowieso is het belangrijk om veel water te drinken. Daarmee help je je lichaam om de afvalstoffen ‘weg te spoelen’. Je hoeft overigens ook zeker je kopje koffie niet te laten staan!

Koffie zorgt ervoor dat de hoeveelheid antioxidanten in de lever verhoogd worden. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen (die schade kunnen aanrichten) worden verwijderd uit het lichaam.

Zoals eerder gezegd is het dus tijdens een ontgiftingsperiode wel heel belangrijk om alcohol te laten staan. Het afbreken van alcohol kost heel veel energie voor de lever.

4. Vasten

Vasten is een manier om de lever te stimuleren. Je geeft de lever als het ware een periode van rust, waardoor het orgaan kan herstellen en vervolgens weer beter zijn werk kan doen.

Je kunt dit bijvoorbeeld doen door intermittent fasting, waarbij je bijvoorbeeld van de 24u op een dag 8u wel eet en 16u niet eet.

Belangrijk: Intermittent fasting is niet voor iedereen geschikt, dus als je twijfelt vraag dan eerst advies bij een deskundige. 

Rolf: Zelf doe ik intermittent fasting van 19.00u in de avond, tot ongeveer 12.00u ’s middags de volgende dag. In feite sla ik mijn ontbijt dus over, waardoor mijn spijsverteringsysteem en lever 17 uur geen nieuwe voeding en toxines binnen krijgen. Dit geeft mijn systeem de tijd om alles op te ruimen. Sinds ik dit doe merk ik dat ik meer energie heb en minder afhankelijk ben van snacks en tussendoortjes voor een korte suikerpiek.

5. Sapjeskuur

Een mildere en meer toegankelijke manier van vasten is een sapjeskuur. Met een sapjeskuur krijg je nog steeds calorieën binnen, alleen niet door middel van vaste voeding.

Hierdoor kan de spijsvertering en ook de lever tot rust komen. Met behulp van de sapjes zorg je ervoor dat je je lichaam voorziet van vitamines, mineralen en voedingsstoffen waarmee je de ontgifting ondersteunt.

Zorg er altijd voor dat je kiest voor sapjes die voornamelijk groenten bevatten, omdat sapjes van alleen fruit veel suikers bevatten. Kies ook altijd voor hoogwaardige kwaliteit sapjes, waarin de voedingsstoffen bewaard zijn gebleven.

Melanie: Ik heb dit zelf een aantal keren gedaan en heb hier hele positieve ervaringen mee, alhoewel ik 3 dagen sapvasten wel een fysieke en mentale uitdaging vond. Op dag twee krijg ik altijd echte ‘honger cravings’ en wil ik heel graag eten. Echter zijn de voordelen daarna het meer dan waard als je doorzet.

Bij HappyHealthy zit je daarmee helemaal goed. Je kunt een sapkuur doen van 1,3 of 6 dagen en je krijgt een bijbehorende schema zodat je precies weet wanneer je wat moet nemen.

Conclusie lever reinigen

Er zijn verschillende manieren om je lever op een natuurlijke manier te reinigen.

De meeste methoden zijn echter heel logisch, zoals natuurlijke voeding, kruiden gebruiken, veel water drinken, niet te veel alcohol gebruiken en af en toe een maaltijd overslaan zodat het systeem kan reinigen.

Minder ’troep’ in het systeem betekent immers ook dat er minder opgeruimd hoeft te worden.

Je kunt dit periodiek een boost geven door bijvoorbeeld een extra sapkuur te volgen als je je daar goed bij voelt.


Heb jij al wel eens een leverreiniging gedaan en zo ja, hoe heb je dat aangepakt? We zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter