Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

15 dec 2022

Darmen reinigen – 5 methoden om je darmen te reinigen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Je darmen reinigen, is dat nodig?

Over de darmen wordt niet zoveel gesproken. Vaak heerst er een taboe op het begrip darmen, laat staan het reinigen van de darmen.

Onze darmen hebben ons zoveel te vertellen, het lijkt wel een blauwdruk van ons emotionele, fysieke en mentale gezondheid. Dus de term ‘je bent wat je eet’ is niet voor niets!

Kun jij wel gezondheid boost gebruiken, dan is het reinigen van de darmen misschien wel iets voor jou!

In deze blog kom je meer te weten over:

  • Wat de belangrijkste functie is van de darmen
  • Of je de darmen moet reinigen?
  • De werking van de darmen
  • Waarom het zinvol is om de darmen te reinigen
  • 5 methoden om de darmen te reinigen

Lees je mee?

darmen reinigen

Vraag en antwoord

1.Wat is de belangrijkste functie van de darmen?

De belangrijkste functie van de darmen is het verteren van voedsel en het uitscheiden van afvalstoffen, in de vorm van ontlasting.

2.Moet je de darmen reinigen?

Nee, dat moet niet. De darmen kunnen in principe zichzelf reinigen. Maar je kunt de darmen wel helpen!

Als je een tijdje ongezond hebt geleefd, kan het behulpzaam zijn om je darmen te reinigen, zodat je hele immuunsysteem een boost krijgt en je dus met een ‘schone’ start opnieuw kunt beginnen.

De werking van de darmen

De darmen bestaan uit de dikke darm, dunne darm en de endeldarm. De darmen zijn een onderdeel van het verteringsproces en hebben een belangrijke functie binnen het lichaam.

De dikke darm is in vergelijking met de dunne darm een stuk korter, maar in diameter breder dan de dunne darm.

Terwijl de dunne darm het voedsel verteert en hieruit de voedingstoffen opneemt, zorgt de dikke darm dat de overgebleven voedselresten onttrokken worden van vocht. Hierdoor kan de brij in vorm van ontlasting het lichaam uiteindelijk verlaten.

Waarom is het zinvol om de darmen te reinigen?

Wanneer je last hebt van een opgeblazen gevoel, moeilijke stoelgang, spijsverteringsproblemen, een laag energieniveau, stress of spanning gerelateerde klachten, kan het zinvol zijn om je darmen te reinigen.

Het reinigen van je darmen zorgt er namelijk voor dat gifstoffen sneller worden verwijderd, zodat je darmflora de kans krijgt om met een schone lij te beginnen.

Ons darmsysteem beïnvloedt ons hele immuunsysteem dus je kunt er maar beter voor zorgen dat jouw darmen optimaal functioneren. Dit draagt ook bij aan je geestelijke en fysieke gezondheid.

5 methoden om je darmen te reinigen

Gelukkig heeft ons lichaam het natuurlijk vermogen om zichzelf te herstellen en zijn er verschillende methoden om je darmen te reinigen. Hieronder delen we een aantal mogelijkheden met je.

 1: Yoga en massage

Om je spijsverteringsstel te helpen zijn werk te doen, is bewegen een must. Yoga is daar een hele goede manier voor.

Bij yoga beweeg je je lichaam alle kanten op en daarmee masseer je als het ware je organen. Zeker twists kunnen stimulerend werken voor de darmen.

Ook wanneer je zelf niet actief beweegt kun je wel je darmen in beweging brengen door je buik te masseren.

 2: Sapkuur

Ook een sapkuur helpt bij het ontgiften van je darmen. Tijdens de kuur drink je een aantal dagen sapjes gemaakt van groente en fruit.

Dit kan je lichaam helpen om klachten zoals een opgeblazen gevoel, spijsverteringsproblemen, chronische vermoeidheid en auto-immuunziekten te verlichten of zelfs te verhelpen.

Je kunt een sapkuur kant en klaar bestellen online. Dit kan bijvoorbeeld bij HappyJuicy. Deze sapjes zijn van goede kwaliteit en er wordt veel aandacht besteed aan duurzaamheid.

 3: Probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen, meestal in de vorm van bacteriën. Deze bacteriën zijn heel belangrijk voor een gezond darmmicrobioom.

Probiotica kun je via supplementen innemen, maar ook gefermenteerde voeding is een vorm van probiotica. Hierbij kun je denken aan zuurkool, tempé, kimchi en yoghurt (van goede kwaliteit)

Met het slikken of eten van probiotica, zijn je darmen natuurlijk niet opeens volledig gereinigd. Maar het kan wel degelijk bijdragen aan goed functionerende, gezonde darmen.

 4: Intermittent fasting

Intermittend fasting wordt steeds populairder. Deze methode houdt in dat je voor een bepaalde periode van de dag niet eet.

Je kan bijvoorbeeld de 16:8 regel aanhouden. Dit betekent dat je bijvoorbeeld alleen tussen 12.00 uur en 20.00 uur eet en de rest van de dag niet. Hierdoor krijgen je darmen rust, zodat de darmfunctie verbeterd wordt.

 5: Water met citroensap

Ook water met citroensap drinken kan helpen om de darmen te reinigen. Veel water drinken is verstandig, omdat dit zorgt voor een soepele ontlasting.

Citroen reinigt en stimuleert de darmflora namelijk op een natuurlijke manier en het bevat veel vitamine C.

Het lijkt erop dat het vooral zinvol is om dit in de ochtend te doen op een lege maag, zodat de stoffen van de citroen beter kunnen inwerken op het darmslijmvlies.

Een gezonde leefstijl als basis

Kortom, er zijn verschillende manieren om je darmen natuurlijk te reinigen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het is wel belangrijk om af en toe weer even terug te gaan naar de basis als je bijvoorbeeld een tijdje ongezond geleefd hebt.

Neem je levensstijl eens kritisch onder de loep en vraag jezelf eens af of jouw darmen een reiniging kunnen gebruiken? Misschien is het net dat zetje dat je nodig hebt om jouw gezondheid een re-boost te geven!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter