Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 jul 2017

5 tips om stabiel te staan in balanshoudingen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Stabiel zijn tijdens balanshoudingen is geen gemakkelijke opgave. Misschien herken je het wel. Dat je bijvoorbeeld tijdens de Boomhouding al snel uit evenwicht valt en de balans maar moeilijk kunt vinden.

Ook ik vond het in het begin erg moeilijk om stabiel te staan in diverse balanshoudingen. De 5 tips die mij geholpen hebben om de stabiliteit beter te kunnen vinden, deel ik graag met je in dit blog!

Stabiel

1. Hoe kom je stabiel in de houding?

Voordat je bezig bent met de houding op zich, is het al ontzettend belangrijk om te kijken hoe je in de houding komt.

Vaak vergeten we bij diverse Asana’s hoe belangrijk het eigenlijk is om je al bewust te zijn van hoe je in en uit een Yoga houding komt.

Door op dat moment je focus al te verplaatsen naar het nu en volledig bezig te zijn met hoe je in de houding komt, zul je merken dat je de eerste belangrijke stap al gezet hebt!

Toch de balans verloren? Dit een hele mooie manier om het in en uit de houding komen eens extra te trainen!

2. Stabiel door opbouw van de houding

Om stabiel te staan, is het in het begin erg aan te raden om de houding stap voor stap op te bouwen. Nadat je je bewust bent van hoe je in de houding komt, is het belangrijk om de Asana rustig en met aandacht op te bouwen.

Als je bijvoorbeeld een Boomhouding of Krijger 3 houding opbouwt, is het belangrijk dat je begint bij de voeten en langzaam de houding opbouwt richting de kruin.

Wees je heel bewust van de spieren die je activeert in de houding. Voel hoe je doormiddel van deze tweede stap stabiel begint te staan.

“Hoe bewust kun je je zijn van je eigen lichaam?”

3. Stabiel door de stand van het bekken

Daarnaast sta je stabiel door je te focussen op het gebied van het bekken. Je bent misschien met je focus al snel bij een vast punt voor je. Voordat je je daarop richt is het heel erg belangrijk om je bewust te worden van het bekken.

Kijk of je het bekken recht kunt houden in de houding. Hierdoor sta je stevig en stabiel. Laat je het bekken iets naar links of naar rechts ‘hangen’ in bijvoorbeeld de Krijger 3 houding of de Boomhouding. Dan ben je veel minder stabiel waardoor je waarschijnlijk veel sneller je balans verliest.

4. Stabiel door focus

Nadat je heel mindful in de houding bent gaan staan, de houding stap voor stap hebt opgebouwd en je bewust bent van de stand van je bekken, is het tijd om de focus te brengen naar een punt recht voor je.

Het is hierbij erg aan te raden om een punt te nemen dat niet beweegt ;-).

En mocht je erg stabiel staan in de houding, dan kun je zelfs eens proberen om de ogen te sluiten. Is zeker niet gemakkelijk, maar het is wel een mooie manier om eens te voelen wat de voorgaande 3 stappen al voor grote invloed hebben op een goede balans in de houding.

5. Stabiel door de ademhaling

Vervolgens breng je je aandacht naar de ademhaling. Je staat stabiel en stevig. Kijkend naar een vast punt voor je. Vervolgens ga je met de focus naar hoe de adem door het lichaam beweegt.

De adem is een mooi focus punt om de aandacht naartoe te brengen in plaats van naar de gedachten die door je hoofd heen razen.

Misschien zal je ook wel gemerkt hebben, dat hoe drukker je in je hoofd bent, hoe moeilijker het is om in de balanshouding stabiel te blijven staan.

Door je aandacht naar de ademhaling te brengen, zul je merken dat het rustiger wordt in je hoofd. Hierdoor is er meer ruimte voor de juiste focus!

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter