Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

21 jul 2015

3 Yoga ontspanningsoefeningen voor de nek

/
Geplaatst door
/
Comments2

Heb je een kantoorbaan?

En zit je vaak dagen en uren lang achter elkaar achter je computer?

Dan is de kans groot dat je nek en rug het zwaar te verduren hebben. We kruipen vaak nog net niet in ons beeldscherm om die kleine lettertjes goed te kunnen lezen.

Erg slecht voor je nek en rug.

Daarbij komt ook nog dat wanneer je af en toe wat last hebt van stress, dit zich vaak ophoopt rond je nek en schouders.

Je nekspieren reageren sterk op stress. We hebben de gewoonten om onze nekspieren aan te spannen als ‘verdedigingsmechanisme’ in stressvolle situaties.

Er ontstaat in dit gebied dan erg veel spanning, waardoor je gewoon niet lekker in je vel zit.

Deze twee redenen zorgen ervoor dat je nek wel wat ontspanningsoefeningen kan gebruiken, niet?

Hieronder wil ik je graag drie ontspanningsoefeningen voor de nek uitleggen die helpen om de spanning en pijntjes in je nek te verlichten.

ontspanningsoefeningen voor de nek

Ontspanningsoefeningen voor de nek

Ontspanningsoefening #1: Verlengen stretchen van de zijkant van de nek

Het stretchen van de nekspieren heeft meteen effect op hoe je je voelt. Het verlengen van de nekspieren aan de zijkant heeft een kalmerend effect en helpt het hele lichaam om te ontspannen.

Deze ontspanningsoefening voor de nek helpt je daar precies mee. Zoe voer je hem uit.

Kom rechtop zitten en houd je schouders laag. Kantel nu je hoofd naar rechts. Breng je kin niet naar de schouder maar richt je op het verlengen van de linkerkant van de nek.

Om de stretch nog extra te voelen kan je je rechter hand gebruiken om je hoofd voorzichtig nog ietsje richting je rechterschouder te trekken.

Houd dit drie ademhalingen vast en herhaal het daarna aan de andere kant.

Ontspanningsoefening #2: Kin naar de borst

Je nek is het verbindingsstuk tussen je hoofd en je lichaam. Door een slecht postuur en en voorovergebogen zithoudingen kan je nek verzwakken.

De volgende ontspanningsoefening voor de nek helpt je om je nekspieren weer te versterken en meer ruimte te creëren tussen de nekwervels.

Kom weer rechtop zitten. De schouders zijn laag. Breng nu langzaam je kin naar je borst. Richt je tegelijkertijd op het verlengen van de ruggengraat. Breng je nek in een lijn met de ruggengraat terwijl je de kin richting de borst blijft brengen.

Houd deze houding weer vast voor drie ademhalingen. Herhaal de oefening nog twee keer.

Ontspanningsoefening #3: Sasangasana

Deze Yoga houding is perfect dient perfect als ontspanningsoefening voor de nek. Naast het verlengen van de ruggengraat en het stretchen van de rug heeft de houding ook een kalmerend en rustgevend effect op de geest.

Dit is belangrijk, want niet alleen door fysieke oefeningen kunnen we stress loslaten, maar ook door mentale oefeningen. Ideaal dus!

Je voert hem als volgt uit:

Begin in de kindhouding. Pak vervolgens je hielen vast, en breng je voorhoofd naar de knieën. Plaats de bovenkant van je hoofd op de mat.

Bij elke inademing lift je het bekken wat meer richting het plafond. Kijk of je je voorhoofd nog wat dichter bij je knieën kan brengen. Zo niet, dan blijf je waar je nu bent.

Hou deze houding voor 3 tot 6 volledige Yoga ademhalingen vast.

Meer ontspanningsoefeningen voor de nek?

Wil je graag nog meer Yoga ontspanningsoefeningen voor de nek? Doe dan deze korte Yogales voor de nek en schouders eens met ons mee:

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

Laat een reactie achter