Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

11 mei 2019

Orthomoleculaire voeding: uitgelegd in 7 simpele stappen!

/
Geplaatst door
/
Comments4

Dit is een gastblog van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl


Orthomoleculaire voeding.. Wat is dat precies?

Zoals je wellicht wel weet ben ik orthomoleculair voedingsdeskundige. Een hele mond vol 😉

Maar wat betekent orthomoleculaire voeding nou precies, en hoe kun je het op een simpele manier ook toepassen in jouw leven? Dat ga ik je in dit blog vertellen!

Ik zal bij het begin beginnen. Ortho betekent ‘goed’ en moleculaire heeft te maken met de moleculen in onze cellen.

Het betekent dus; ‘de juiste voeding voor de moleculen in onze cellen zodat ons lichaam optimaal kan functioneren en gezond blijft.’

Om je dit goed uit te leggen, vertel ik je in dit blog graag meer over de 7 pilaren waaruit de orthomoleculaire voedingsleer bestaat!

Orthomoleculaire voeding

De 7 pilaren van orthomoleculaire voeding

De orthomoleculaire voedingsleer kunnen we onderverdelen in 7 onderdelen of ‘pilaren’.

We gaan er daarbij vanuit dat we kant-en-klare producten mijden. Anders zou in het rijtje nog horen te staan; ‘het vermijden van transvetten, suikers en toegevoegde stoffen zoals bepaalde E-nummers’. 😉

De 7 pilaren bestaan uit:

 1. Ontzurende voeding
 2. Groente
 3. Onverzadigde vetten en verzadigde vetten
 4. Onverzadigde omega-3-vetzuren en omega-6-vetzuren
 5. Plantaardige eiwitten en dierlijke eiwitten
 6. Micronutriënten
 7. De bloedsuikerspiegel

Wanneer je rekening houdt met de verschillende pilaren van de orthomoleculaire voedingsleer, zorg je optimaal voor je moleculen, en dus je lichaam.

Hieronder leg ik graag alle onderdelen stuk voor stuk aan je uit, zodat je precies weet hoe je dat aanpakt!

1. Ontzurende voeding

Veel van ons eten is zuurvormend en brengt ons daarmee uit balans. Door meer ontzurende voeding te eten, kunnen we die balans opnieuw vinden.

Hierbij geldt een heel simpele leidraad. Fruit en groenten zijn de bronnen van ontzurende voeding. Zorg er dus voor dat je voldoende groente en fruit eet in je dieet om in balans te blijven.

Wees met fruit echter wel voorzichtig! Fruitsuikers bevatten namelijk een hoog fructosegehalte.

2. Groenten binnen de orthomoleculaire voeding

Voldoende groenten eten is niet alleen van belang voor de ontzurende werking, maar ook vanwege de vezels en fytonutriënten.

Beide beïnvloeden duidelijk de gezondheid in positieve zin. Eet daarom zo’n 400 gram groenten per dag voor een optimaal resultaat.

3. Meer onverzadigde vetten dan verzadigde vetten

Onverzadigde vetten zijn nodig voor het optimaliseren van de celfuncties. Let wel op met de totale inname van vet per maaltijd. Want een teveel aan vet, in welke vorm dan ook, zorgt voor meer lichaamsgewicht.

Minder daarnaast je inname van verzadigde vetten. Deze zitten bijvoorbeeld veel in: zuivel (vooral kaas), vlees (vooral varkensvlees en lamsvlees), kant-en-klare producten, koek, snoep, chips, chocolade, margarines etc.

Vermijd ook een teveel aan suiker, omdat het lichaam het overschot aan suiker in de cellen als verzadigd vet opslaat.

Eet voor de juiste vet-zuurbalans daarom meer gezonde, onverzadigde vetten zoals bv: vette vissoorten, avocado, olijfolie, olijven en ongebrande ongezouten noten.

avocado

4. Meer omega-3-vetzuren dan omega-6-vetzuren

Bij de onverzadigde vetten speelt de balans tussen omega 3 en omega 6 een zeer belangrijke rol.

Een teveel aan omega 6 in de vorm van linolzuur bevordert ontstekingen. En omega 3 bestrijdt juist ontstekingen.

Om de omega 6 te verminderen is de eerste stap om alle plantaardige oliën te vermijden, behalve olijfolie. Deze zitten ook veel in kant-en-klare producten.

In het geval van omega 3, komt het erop neer dat er meer vette vis op het menu mag komen, hierin zit namelijk veel omega 3. Ook spinazie, postelein en walnoten zijn krachtige bronnen van omega 3.

5. Meer plantaardige eiwitten dan dierlijke eiwitten

Plantaardige eiwitten zijn een belangrijk aanvulling of vervanging van dierlijke eiwitten die leiden tot een dieet dat goed in balans is.

Bij plantaardige eiwitten kunnen we denken aan paddestoelen, sperziebonen, snijbonen, sugar snaps, geroosterde pijnboompitten en pompoenpitten.

Peulvruchten in de vorm van tuinbonen of bonen zijn ook passend, al zijn die wat zwaarder verteerbaar.

6. Orthomoleculaire voeding en micronutriënten

Micronutriënten zijn de vitamines, mineralen en fytonutriënten. Deze optimaliseren onze lichaamsfunctie en zijn daarom ontzettend belangrijk.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk seizoensgebonden voeding en verse biologische producten te eten, omdat deze rijker zijn aan voedingsstoffen.

Door alle andere pijlers aan te houden worden deze voedingsstoffen ook beter opgenomen.

7. De bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk houden

Door bewust te kiezen voor langzame koolhydraten en het gebruik ervan te beperken, is het mogelijk om je bloedsuikerspiegel constant te houden.

Vermijd hiervoor suiker, witte pasta en wit brood. Koolhydraten met vezels hebben minder invloed op je bloedsuikerspiegel, maar niet iedere vezelbron geeft dezelfde reactie. Fruit heeft hier bijvoorbeeld veel meer invloed op dan groenten.

Orthomoleculaire voeding in de juiste balans

Als je tussen de 7 pijlers van orthomoleculaire voeding een mooie balans weet te vinden, dan geef je je cellen de juiste voeding om optimaal te kunnen functioneren.

Je zit daardoor snel gezond en lekker in je vel. Dat is wat orthomolelucaire voeding voor je kan doen!

 

Heb jij nog ideëen over hoe je je eetpatroon kunt afstemmen op de orthomoleculaire voedingsleer? Laat het me hieronder weten!

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

4 Responses

 1. Michele

  Hi Julia
  Fijn, duidelijk artikel.
  Ik heb zelf ook heel goede ervaring met othemoleculaire dieet. Ik begon in 2014 oa ook om te ontgiften omdat ik al 25 jaar hiv medicatie moet nemen. Ik kreeg idd veel meer energie en werd steeds fitter. Ben al bijna veertig jaar ziek, dus inmiddels heb ik veel secundaire ziektes erbij gekregen. Maar vorig jaar kreeg ik helaas de klap van kanker stadium 3 /4. Wonder boven wonder heb ik alle superzware behandelingen overleeft. Maar ik ben wel door een vd Medicijnen totaal van het dieet afgestapt. Ik had namelijk een geheel suikervrij (alleen Dadels of stevia) dieet. Ook veranderde mijn trek door dit medicijn enorm en foetsie was de moleculairigheid. Ik kwam voor het eerst in mijn leven aan en wel twintig kilo.
  Bah…. Nu komt langzamerhand eindelijk weer mijn “gewone” trek terug en ik voel me sterk genoeg om weer meer discipline te hebben.
  Heb jij nog tips hoe ik weer op een leuke manier om weer othemoleculair te leven?. Ik houd gelukkig wel van gelukkig wel veel van groente en fruit en maak bvb mijn eigen zuurdesem brood. Ook ben ik echt iemand die alles an scratch kookt. Maar sinds vorig jaar heb ik wel meer trek in brood, pasta, rijst…. Allemaal volkoren hoor. Ik ben benieuwd naar je input. Dankjewel

  1. Sven Poldervaart

   Hi Michele!

   Julia is zo vriendelijk geweest om persoonlijk even op je berichtje te reageren! 🙂

   Hi Michele,

   Jeetje wat ‘n indrukwekkend verhaal. En wat mooi dat je zo met gezonde voeding bezig bent en ook de waarde er van hebt kunnen ervaren. Zo te horen doe je al veel dingen heel goed. De tips om het meer te integreren in je leefstijl nu zal ik hieronder benoemen:

   – Eet zoveel mogelijk groente. Probeer dit in ieder geval bij 2 maaltijden per dag toe te voegen
   – Eet minder/ geen vlees. Dus zoveel mogelijk plantaardig
   – Brood etc eet je al volkoren dat us super, maar probeer ze niet teveel te eten. En te combineren met genoeg vetten en eiwitten
   – Eet niet meer dan 40 gram kaas per dag. En als je het eet het liefst van de schaap of geit
   – Eet 3 maaltijden per dag en geen tussendoortjes. Dit voor de opname van voedingsstoffen en het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel. Mocht je wel wat tussendoor willen eten denk dan aan noten (ongezouten en ongebrand) of groente

   Ik hoop dat je hier wat mee kunt. Het is een verlening van de tips in het blog!

   Mvg, Julia

Laat een reactie achter