Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 jun 2017

Groenten! Waarom zijn ze nou eigenlijk zo belangrijk?

/
Geplaatst door
/
Comments2

Dit is een gastblog van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl


Groenten! Waarom zijn ze nou eigenlijk zo belangrijk?

Als je je leefstijl aan gaat passen en gezonder wilt gaan eten is het eerste advies vaak; eet veel groenten! Onbeperkt! Groente bij je ontbijt, groente als tussendoortje, groente bij je lunch en uiteraard veel groenten bij het avondeten. Maar waarom is groente nou zo goed en mag je dit onbeperkt eten?

Waarom groenten? De 5 belangrijkste redenen op een rijtje:

 1. Groenten zitten vol voedingsstoffen! Vitamines, mineralen, vezels, enzyme, fytonutriënten en antioxidanten. Deze beschermen je lichaam tegen ziekten en veroudering. Mijn advies is om 300 gram groenten per dag te eten. Met alleen avondeten gaat dat niet lukken. Neem daarom tussendoor en bij de lunch ook groenten.
 2. Fruit is gezond, maar groenten zijn slanker dan fruit. Dan kijk ik naar de suikers en de calorieën. Eet dus onbeperkt groente en beperk het fruit tot niet meer dan 2 a 3 stuks per dag.
 3. Groenten bevattten langzame koolhydraten, en die wil je als je heel veel trek hebt. De suikers uit groenten komen geleidelijk in je bloed terecht. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabile blijft. Dit voorkomt eventuele dipjes en geeft je een fit gevoel.
 4. Groenten zuiveren je lichaam, ze helpen om afvalstoffen sneller te verwijderen. En hoe schoner je lichaam, hoe hoger je energiepijl!
 5. Groenten zijn kleurrijk. En dat is niet voor niets. Kies voor zoveel mogelijk kleur. Hierdoor krijg je zoveel mogelijk verschillende vitamines, mineralen en fytonutriënten binnen. Dit zorgt er weer voor dat je lichaam optimaal blijft functioneren. Daarbij ziet het er op je bord ook nog eens super gezellig uit! 😉

Je hoeft natuurlijk niet alleen maar rauwkost te eten om aan genoeg groenten te komen op een dag. Wat ik ook altijd heerlijk vind, als tussendoortje of net na het sporten, dat is een smoothie. En dan wel de zogeheten groene smoothies.

Met een groene smoothie krijg je gelijk veel groente binnen, het houdt je bloedsuikerspiegel stabiel en zorgt dat je verzadigd bent. En ik vind het ook nog eens heel erg lekker. Win-win dus!

Hoe maak je nou precies een groene smoothie?

 • Kies een recept dat je lekker lijkt (simpel, deze hieronder gewoon proberen ;)).
 • Was je groente en fruit en snijd het in stukjes.
 • Doe een deel van het groente en/ of fruit in je blender.
 • Voeg water toe naar behoefte, ik doe meestal zo’n 200 ml. Blend net zolang tot alles vermalen is. Het hoeft nog niet egaal te zijn.
 • Voeg de resterende ingrediënten toe en zet je blender net zolang aan totdat je een mooie egale smoothie hebt.
 • Beoordeel zelf of je de smoothie goed vindt zo of dat er nog wat water bij moet.
 • Geniet!!!

Detox groente smoothie

Dit recept voor een detox smoothie vind ik erg lekker. Probeer hem gewoon eens. Vind je deze nog iets té dan kun je altijd een halve banaan toevoegen. Voor een extra zoetje.

Benodigheden voor 1 smoothie:

 • 2 handjes spinazie
 • 7 centimeter komkommer
 • sap van 1 citroen
 • 1 appel
 • water (ongeveer 200ml)

Doe het fruit en de komkommer in de blender en voeg water en citroensap toe. Blend tot een egale massa, voeg daarna de spinazie toe en blend alles nogmaals! Cheers!

Groenten! Ik hoop dat ik je enthousiast heb gemaakt om meer groente te gaan eten. Je weet nu waarom ze zo belangrijk zijn! Dus Green Up your life! 🙂

Julia

julia-vergeer-groenten

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Inge Kattemölle

  Groente is zeker heel goed voor je. Mooi dat je dat onder de aandacht brengt 🙂 De manier waarop je groenten eet, kan (denk ik) wel uitmaken of het ook echt ‘gezond’ voor je is. Als je veel last van je huid hebt, kan rauwe voeding de droogte in je lichaam versterken. Tomaten eten op een hele warme dag, kan het vuur juist versterken waardoor je snel geïrriteerd wordt. En misschien is zoete aardappel niet zo geschikt, wanneer je erg zwaar bent? Mijn (Ayurvedische) visie is: iedere voeding kan gif of een medicijn zijn… Maar dat groente voedend is, is een ding dat zeker is!

Laat een reactie achter