Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

3 aug 2018

Stoppen met suiker in 5 stappen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl


Ik heb al vaker een blog geschreven over suiker. We weten allemaal dat het niet goed voor je is. Maar waarom nou eigenlijk?

Voordat ik je de 5 stappen ga vertellen om te stoppen met suiker, wil ik eerst nog kort uitleggen waarom we zo op die suikers moeten letten.

Stoppen met suiker

Wat doet suiker nou precies in je lichaam?

Suiker is een vorm van koolhydraten die voedingstechnisch gezien geen toegevoegde waarde heeft om het lichaam op te bouwen en te onderhouden. Je bloedsuikerspiegel stijgt, je voelt je lekker, voldaan.

Al vrij snel daalt je bloedsuikerspiegel onder het normale niveau en schreeuwt je lichaam weer om suikers. Dan kan je (voor je gevoel) ook niet anders dan suikers eten om je weer happy te voelen. En zo zit je vrij snel in de cirkel die suikerverslaving heet!

De ‘gifstof’ suiker kunnen we dus zien als een nep-energiebron met veel nare gevolgen.

Hier een kleine greep uit klachten die een gevolg zijn van teveel suiker eten:

 • teveel aan suiker zetten we om in vet –> overgewicht
 • teveel suiker kan uiteindelijk leiden tot suikerziekte
 • een tekort aan chroom en zink
 • lagere weerstand
 • het werkt ontstekingsbevorderend
 • bevordert schimmels
 • snel weer een hongergevoel
 • beïnvloed de darmflora negatief
 • het geeft gedragsverandering zoals; -woedeaanvallen, –verminderde concentratie, -opgejaagd gevoel, -geërgerd gedrag, -energietekort, -vermoeidheid, –depressies.

En dit is nog maar een kleine greep.

Wees je dus bewust van wat je in je mond stopt. Suiker zit namelijk overal in en juist de verborgen suikers zijn het ergst…

Het kan lastig zijn om van een te hoge suikerconsumptie af te komen. Ik ga je 5 stappen geven die je op weg kunnen helpen maar ik ben geen psycholoog.

Dus mocht bij jou de verslaving te erg zijn is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen.

In 5 stappen stoppen met suiker

 1. Zorg voor bewustzijn
  Hou een eetdagboek bij en lees etiketten. Kijk naar wat je allemaal eet en drinkt en waar allemaal suiker in zit. Zorg eerst voor de bewustwording. Dingen schrappen komt dan later wel.
 2. Schrap eerst de makkelijke dingen uit je menu.
  Koekjes, chocola. Zorg voor goede, gezonde alternatieven, maar maak het ook hiermee niet te bont.
  Eet voldoende gezonde vetten, eiwitten en langzame koolhydraten op een dag, zodat je bloedsuikerspiegel mooi stabiel blijft.
 3. Drinken zonder suiker.
  Door stap 1 weet je al waar hier je valkuil zit. Vervang frisdrank door water en thee zonder cafeïne. Doe steeds wat minder suiker in je koffie en drink vruchtensap met mate. Ook hier zit namelijk veel suiker in.
 4. Laat snelle koolhydraten weg.
  Er zijn veel snelle koolhydraten die geen suiker zijn maar wel net zo’n effect hebben op je bloedsuikerspiegel. Denk dan aan; witbrood, pasta, crackers en witte rijst. Zoek ook naar de verborgen suikers in pakjes en zakjes, slasaus, chips, worst etc…
 5. Hou vol!!!
  Hoe eerder je in je proces zit hoe moeilijker het is om iets met suiker te eten. Vraag ook je omgeving om er rekening mee te houden zodat je je niet schuldig hoeft te voelen als je nee zegt.

Is je bloedsuikerspiegel stabiel, dan kun je best eens een beetje suiker eten zonder meteen het hele pak koekjes op te schrokken. Blijft dit lastig? Dan is dat duidelijk: koop het niet, dan eet je het ook niet!

Sugar? No thanks, I’m sweet enough already! 😉

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter