Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

3 mei 2017

Yoga voor hardlopers – 5 oefeningen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Zelf ben ik geen fanatiek hardloper. Ik houd wel heel erg van hardlopen en doe het regelmatig. Maar wanneer ik het doe, doe ik het meer op gevoel en omdat ik het gewoon lekker vind om buiten te rennen.

Actief meten en werken met persoonlijke records doe ik niet. Ik ren omdat het me een gevoel van vrijheid geeft, net als Yoga. Op het moment dat er een prestatiedruk komt, valt een groot gedeelte van deze vrijheid naar mijn mening weg.

Yoga en hardlopen is trouwens een hele goede combi. In deze blog van Mel lees je waarom.

Maar hoe doe je Yoga voor hardlopers? Wat zijn goede Yogahoudingen of oefeningen die je kunnen helpen bij het hardlopen?

In deze blog over Yoga voor hardlopers een aantal houdingen die je kunnen ondersteunen bij het hardlopen.

yoga voor hardlopers

Yoga voor hardlopers – 5 oefeningen

1. Neerwaartse hond houding

Met hardlopen verkort je je spieren. Vooral de spieren in je benen. Het is daarom erg fijn om bijvoorbeeld je hamstrings en kuiten te stretchen, zodat deze spieren wat flexibeler worden.

Bij Yoga voor hardlopers is de Neerwaartse Hondhouding Yoga of (Adho Mukha Svanasana) daarom een must. De houding bestaat uit een zogenaamde “omgekeerde beweging”, waarbij het hoofd van de Yogi naar beneden gericht is.

De beenspieren worden vooral aan de achterkant goed getraind, door de constante spanning. Hierdoor creëer je ook de stretch waardoor er meer ruimte ontstaat aan de achterkant van de benen.

Een goede tegenbeweging voor al het hardlopen dus!

Als je aan de slag wilt met Yoga voor hardlopers, dan lees je hier hoe je de neerwaartse hond uit kunt voeren en kun je hier zien hoe je de houding nog verder kunt verbeteren.

2. Malasana (zittende squat)

Malasana, of de zittende squat is een van de basishoudingen waarbij je flexibiliteit getest kan worden. Een soepel en flexibel lichaam is nodig om pijnloos en vrij te kunnen hardlopen, zonder spanningen.

Bij Yoga voor hardlopers is deze asana goed om te doen omdat hij bijvoorbeeld zorgt voor een stretch van de enkels, de liezen en de rug. Maar daarbij worden ook de kuitspieren, hamstrings en de bilspieren uitgedaagd.

Ook brengt Malasana door deze heupopener de spijsvertering op gang. Het bekken krijgt een stretch, wat zorgt voor een reinigende werking. Dit helpt je extra om afvalstoffen af te voeren.

Bekijk hier hoe je deze Yogaoefening voor hardlopers goed kunt oefenen.

malasana

3. Ustrasana

Wanneer je gaat hardlopen is het belangrijk dat er voldoende ruimte is voor de ademhaling. De ademhaling zorgt voor zuurstof, en voldoende zuurstof is nodig om niet te verzuren.

Wanneer je lang loopt en vermoeid raakt, gaan de schouders vaak hangen en de borst valt een beetje naar binnen. Hierdoor wordt het lastiger om vrij adem te halen. Een houding die de borst goed stretcht is daarom belangrijk bij Yoga voor hardlopers.

Een houding die hier erg goed voor is, is ustrasana, of de kameelhouding.

Ustrasana is een achteroverbuiging die ervoor zorgt dat het gebied van het hart geopend wordt. De energie kan volop stromen door het hartgebied.

Daarbij train je de flexibiliteit in de ruggengraat. Ook stretch je de gehele voorkant van het lichaam. De achterkant van het lichaam wordt versterkt met Ustrasana. Inclusief de bilspieren.

Een ander voordeel is dat het de heupen en de quadriceps een stretch krijgen. Dit gedeelte is bijvoorbeeld bij hardlopers een gebied waar veel weerstand ervaren wordt. De spieren worden door het lopen korter. Deze houding werkt eraan mee om deze gebieden een stretch te bezorgen.

Lees hier hoe je deze Yogahouding voor hardlopers goed kunt oefenen.

Yoga Heupopeners ustrasana

4. Janu sirsasana

Janu Sirsasana is een houding die veel fysieke voordelen met zich meebrengt, als je graag de flexibiliteit zou willen bevorderen. Zo geef je onder andere de hamstrings, de rugspieren en de liezen een stretch.

Ook deze houding creëert meer ruimte in het lichaam waardoor je soepeler en comfortabeler kun hardlopen.

Wil je deze Yogahouding doen naast het hardlopen? Lees dan hier hoe je hem uitvoert.

5. Navasana

Je rug en je core zijn erg belangrijk bij hardlopen. Je gebruikt deze met name om rechtop te lopen en niet in te zakken. Je wilt deze spieren dus zowel sterk als flexibel houden.

De Yoga houding Navasana heeft verschillende voordelen. Zo zorgt deze houding er bijvoorbeeld voor dat de buikspieren getraind worden. Daarnaast wordt de rug versterkt, net zoals de heupflexoren.

Ook wordt er focus van je gevraagd, omdat je anders heel snel uit de houding kunt vallen. Balans en focus wordt zeker van je gevraagd in deze Boothouding.

Bij Yoga voor hardlopers is deze houding dus erg belangrijk. Lees hier hoe je hem correct uitvoert.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter