Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 jun 2014

Halve maan Yoga, een volledige training!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Halve maan Yoga is een Yogavorm die een onderdeel is van Hatha Yoga. Hatha Yoga is de “basisvorm” van de Yoga, waarin alle aspecten van Yoga algemeen beoefend worden.

Het woord “Hatha” vormt binnen de Yoga een aanduiding voor de twee uiterste energiepolen van de mens, de zon en de maan. Het is daarom dus niet heel verwonderlijk dat Halve maan Yoga onderdeel uitmaakt van de Hatha Yoga.

Halve maan Yoga bestaat uit verschillende oefeningen. Vaak worden de oefeningen gestrekt uitgevoerd, waardoor je zwaartepunt heel ver komt te liggen. Dit maakt Halve maan Yoga oefeningen over het algemeen erg zwaar.

Een voorbeeld van zo’n zware oefening is de “Halve maan houding“, deze oefening vormt de basis voor de Halve maan Yoga!

halve maan yoga

De basis van Halve maan Yoga  

Binnen de Halve maan Yoga bestaan zoals eerder genoemd meerdere Yoga oefeningen. Toch is er een vaste basisoefening die altijd terugkomt, de zogenaamde “Halve maan houding”.

Officieel wordt de Halve maan houding “Ardha Chandrasana” genoemd. “Ardha” betekent “halve”, “Chandr” betekent “maan” en “Asana” betekent “houding”.

De Halve maan houding wordt staand uitgevoerd, door het gewicht van het lichaam op één hand en voet te laten rusten terwijl de Yogi in een schuine positie staat.

De Halve maan houding vraagt om een goede balans, flexibiliteit en spierkracht. Het is daarom voor beginnende Yogi erg lastig om de oefening meteen helemaal goed uit te voeren.

Halve maan Yoga voor beginners   

Omdat Halve maan Yoga voor beginners vaak lastig is, met in het bijzonder de halve maan houding, is het aan te raden om een aantal tips en tussenstappen toe te passen in de eerste paar lessen.

Veel beginners starten met een stoel waar zij hun hand op laten rusten. Langzaam kan de hoogte van het voorwerp onder de hand verlaagd worden, door bijvoorbeeld een stapel boeken. Uiteindelijk staat de Yogi met zijn hand direct op de vloer.

Deze oefening wordt als heel zwaar ervaren, bouw daarom het niveau van de oefening rustig op!

Wat is de kracht van Halve maan Yoga?

Halve maan Yoga is een hele effectieve Yogavorm. Omdat veel oefeningen door uitgestrekte bewegingen de zwaartekracht goed benutten, worden de spieren flink getraind. Het is daarom dan ook een zware Yoga vorm.

Alleen al met de Ardha Chandrasana worden naast je balans de buik-, arm- en beenspieren praktisch in één keer getraind. Een veelzijdige mix van Halve maan Yoga oefeningen vormt dan ook een volledige training voor je hele lichaam!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter