Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

7 apr 2014

Slechte ademhaling, een benauwde situatie!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een slechte ademhaling. Veel mensen hebben er last van. Maar een nog groter probleem is dat veel mensen niet weten dat ze verkeerd ademen.

Ga er maar eens even voor zitten. Hoe vaak adem jij in ruststand per minuut? Adem je daarbij diep in en uit? Is de inademing of de uitademing langer? En adem je daarbij door je neus of mond? Observeer je adem en signaleer wat er gebeurt…

Klaar? Ben je ook zo benieuwd of je een goede ademhaling hebt? Dan vertellen we je nu graag iets meer over een slechte ademhaling.

slechte ademhaling

Wat we verstaan onder een slechte ademhaling

Normaal adem je door je neus in en uit. Je neushaartjes zorgen ervoor dat de lucht gefilterd wordt. Door je mond ademen zorgt ervoor dat de lucht minder gereinigd kan worden.

Het ritme van een normale ademhaling is 6 tot 12 keer per minuut. In ruststand adem je dus 6 keer in en uit. Veel mensen ademen veel vaker per minuut. Hierdoor maken ze niet volledig gebruik van de totale longcapaciteit.

Negatieve gevolgen van een slechte ademhaling

Doordat je op een verkeerde manier ademt, kun je last krijgen van vermoeidheid. Minder zuurstof wordt opgenomen in het bloed, waardoor je minder energie krijgt.

Ook kun je je gejaagder gaan voelen. Je ademt vaker, maar maakt minder gebruik van de longcapaciteit. Hierdoor moet je meer moeite doen om zuurstof binnen te krijgen. Deze gejaagdheid kan zelfs leiden tot stress, een hogere bloeddruk en hartkloppingen.

Ook kun je bij een mindere inname van zuurstof duizelig worden. Je kunt veel gaan zuchten en gapen. Je hebt het benauwd en bent snel buiten adem.

Een ander gevolg van een slechte ademhaling kan zijn dat je gebroken nachten hebt en slecht kunt slapen.

Onderstaand filmpje geeft je een duidelijke uitleg over een slechte ademhaling met de daarbij behorende (eventuele) gevolgen.

Totale Yoga ademhaling

Zoals het filmpje al aangeeft, is het belangrijk om goed gebruik te maken van de maximale longinhoud. De aangereikte oefening is daar erg goed bij.

Deze oefening sluit perfect aan op de totale Yoga ademhaling. Deze maakt ook gebruik van de neusademhaling, een lange uitademing en een ademhaling in de buik.

Eerder schreven we al over de verschillende voordelen van deze Yoga ademhaling. Je gaat je beter, energieker voelen en de eerder geschreven klachten worden vermeden of bestreden.

Wil je graag meer weten over hoe je de totale Yoga ademhaling kunt integreren in je dagelijkse leven? Schrijf je dan gratis in voor ons E-book ‘Praktische tips voor Yoga in het dagelijkse leven’.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter