Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

10 jun 2014

Stoel Yoga houding, een stoelendans?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Stoel Yoga houding of (utkatasana), is een vorm van Yoga die een variant vormt binnen de staande Yoga oefeningen. De Stoel Yoga houding werkt met staande houdingen waarbij de benen gebogen zijn, in tegenstelling tot standaard staande Yoga oefeningen zoals de berghouding.

stoelhouding yoga utkatasana

De misvatting over Stoel Yoga houding

Een aantal mensen denken dat de Stoel Yoga houding uitgevoerd wordt met een stoel. Dat is niet zo gek, omdat de naam dit natuurlijk doet vermoeden.

Toch wordt de originele Stoelhouding of utkatasana niet uitgevoerd met een stoel. Een stoel kan worden toegevoegd als een beginner de houding onder de knie wil krijgen, of de houding simpelweg minder zwaar wil maken, maar dit is slechts een opstapje naar de uiteindelijke houding.

Wanneer de Stoelhouding uitgevoerd wordt met een stoel, verdwijnt de spanning op de beenspieren. Dit heeft tot gevolg dat de beenspieren, de balans en de houding niet getraind worden, en dit is nu juist hét doel van de Stoel Yoga houding!

Wel bestaat er Stoel Yoga, een Yoga vorm dat wel gebruik maakt van een stoel om zo bepaalde  Yoga oefeningen voor mensen met bijvoorbeeld gerichte klachten toegankelijk te maken.

Hoe werkt Stoel Yoga houding dan wel?

Stoel Yoga werkt met de zogenaamde Stoelhouding. De Stoelhouding voer je als volgt uit:

Stap 1: Ga helemaal rechtop staan met je voeten tegen elkaar aan. Handen langs je lichaam. Verdeel je evenwicht goed over je beide voeten. Adem in.

Stap 2: Uitademend buig je je knieën. Houd de dijen tegen elkaar aan. Buig je knieën tot deze verder uitsteken dan je tenen.

Stap 3: Inademend strek je je armen helemaal zijwaarts naar boven uit en draai je handpalmen naar binnen. Ontspan ondertussen je schouders, zodat je geen verkrampte nek krijgt! Kijk naar voren.

Stap 4: Roteer je bekken zo dat het staartbeen richting je hielen wijst. Dit zorgt voor een hele kleine holling in de rug, maar pas op dat je je rug niet te hol maakt.

Stap 5: Houd je rug recht. Breng de kaaklijn een stukje naar achteren. Iedere inademing maak je lengte van het staartbeen naar de kruin. Elke uitademing claim je deze ruimte.

Stap 6: Houd de Stoelhouding een halve minuut tot een hele minuut vast. Blijf je spieren aanspannen en adem door met een totale Yoga ademhaling. Adem diep in het bekken. Ga vervolgens weer rechtop staan en ontspan jezelf.

Waarvoor is de Stoel Yoga houding effectief?

Stoel Yoga is vanzelfsprekend effectief voor de beenspieren. Omdat de Yogi met gebogen knieën de oefening uitvoert, staat er veel spanning op de beenspieren. Deze worden daardoor versterkt.

Maar naast het versterken van de beenspieren biedt Stoel Yoga nog veel meer. De houding is ook effectief voor:

De Nek- en schouderspieren. Door de gestrekte armen boven het hoofd worden de nek- en schouderspieren onder spanning gehouden, en dus getraind.

De Rugspieren en de houding. In de Stoelhouding moet de houding van de Yogi mooi recht zijn. Zowel de rugspieren als de houding worden getraind om in de Stoelhouding te kunnen blijven staan.

De buikspieren. Om het lichaam in balans te houden, worden de buikspieren getraind. De buikspieren zorgen er samen met de onderrugspieren namelijk voor dat de rug van de Yogi mooi recht kan blijven tijdens de oefening.

Het evenwicht. Omdat de benen gebogen zijn moet de Yogi veel moeite doen om mooi in de Stoelhouding te kunnen blijven staan. Hierdoor wordt het evenwicht goed getraind.

De Stoel Yoga houding biedt dus een groot voordeel. in één houding worden bijna alle belangrijke spieren van het lichaam getraind, én de balans! Dit maakt Stoel Yoga en de Stoelhouding tot een belangrijke basis binnen de Yoga.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter